用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖公會莫壽增會督中學 交流站
樓主: popokit
go

聖公會莫壽增會督中學 交流站 [複製鏈接]

popokit
到時見,我個囝一樣冇講,佢亦冇邁亞sir鬧人,
佢淨係參加機械人學會。因佢鍾意打乒球,但星期六同英文化恊會撞期,唯有睇吓出面有冇其他訓練班比佢,同比佢埋怨咗好耐。

原帖由 kwan9104 於 09-9-18 13:56 發表
popokit
到時見,我個囝一樣冇講,佢亦冇邁亞sir鬧人,
mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" /> 佢淨係參加機械人學會。因佢鍾意打乒球,但星期六同英文化恊會撞期,唯有睇吓出面有冇其他訓練班比佢,同比佢埋怨咗好耐。
...

如果係撞期, 也可以同負責老師傾傾, 因為撞期的也不祇你一人, 應有得商量, 問問星期六可唔可以唔去 or 文化協會再報名時改期相就. 在學校訓練就方便d,  我覺得最大問題ECA報名已deadline. 不過唔試吓點知得唔得wor.
如果你囝囝都有一定level(都打得兩板咁話) 可以試試今年年尾考考青苗.(如上堂時間和地點不變的話, 就是星期三 7-9pm和星期六6-8pm.分三個階段, 四個月左右一個階段.大埔新街市體育館)  
否則大埔都好多球會都可以打.

你囝囝仲未問你要手巾仔, 我個囝已經放了入書包, 我睇佢日日都會將手巾仔捧來捧去(即屋企>學校>屋企>學校.....).  我成日問佢點解你個書包仲會重過小學架! (註: 其實我都有答案架勒. 小學雖然無Locker 但係可以將d野放入環保袋掛在自己桌邊, 可是中學的locker 又細, 又唔准放野在課室, 又怕死乜都帶晒返學. 所以咪咁law...............)

POPOKIT
之後我問個囝,佢有帶毛巾返去,  另外我都係比佢試吓青苗得唔得,多謝你嘅資料。

唔使客氣^.^ 咁你囝囝有無奇怪點解你會知手巾仔既事呀  唔好話捭佢聽你點知JE. 等佢有咩自己慢慢講, 唔敢話你乜都唔知. :;pppp:

咁你又會唔會去 26/9 2pm 家教會的小組茶聚?

你地好?我囡囡今年p.6都心儀莫壽增!
想請問同打聽下資料:
1)你地小朋友係自行考定大抽獎入架?
2)自行考,係唔係個個都有機會面試?
3)面試問d咩呢?

請多多指教!!!!

原帖由 Emmama 於 09-9-20 15:06 發表
想請問同打聽下資料:
答 : 我唔知, 其實我都好想知.
答 : 應該係, 不過我覺得好似分成績編咗考試時間.
3)面試問d咩呢?
答 : 上年英文小組討論(四人一組), 捭編英文文章你讀, 我諗都會睇吓你d禮貌咁啦! 好快約十五分鐘左右攪掂, 佢同學考完返黎係佢個blog度寫"超Easy".

!! ...

希望幫到你啦!^.^

popopkit,
佢知道了,重成日上來睇POST睇我哋講D咩 26/9我都去,另外我EMAIL比你,我的電話到時再約。

想請問同打聽下資料:
3)面試問d咩呢?
答 : 上年英文小組討論(四人一組), 捭編英文文章你讀, 我諗都會睇吓你d禮貌咁啦! 好快約十五分鐘左右攪掂, 佢同學考完返黎係佢個blog度寫"超Easy".

有小小補充,除了有一篇文章要讀之外,重會比一個題目比佢哋(3人)討論(要用英文=,=)

原帖由 kwan9104 於 09-9-20 18:58 發表
popopkit,
佢知道了,重成日上來睇POST睇我哋講D咩 26/9我都去,另外我EMAIL比你,我的電話到時再約。

哈! 哈! 原來係咁, 都幾叻仔wor. 唔可以睇小.
我也覆了你的電郵. pls. check.

另外我曾經睇過有一個post,話學校今年有幾多學位-30%自行-約10個留班有剩就是大抽獎,(eg.150-30%約50-10=頭60個係自行和留班)係迎新日8/8每個學生會有一個號碼,
由嗰道睇到是自行或大抽獎入。(未經証實)

唔該哂你地呀! 咁係咪唔會用中文討論囉?

原帖由 kwan9104 於 09-9-20 19:07 發表
想請問同打聽下資料:
答 : 應該係,  ...

原帖由 Emmama 於 09-9-21 09:42 發表
唔該哂你地呀! 咁係咪唔會用中文討論囉?

無中文wor, 連帶路同叫number d 學兄都係講英文wor.

Kwan9104,
你好! 想問問知唔知幾時先有English Builder 的password, 通告話家長都可以入去睇小朋友進度wor.
你小朋友有未呀?

另外原來青苗已開始報名 10月2日deadline(以截郵為準)
以下是乒總網頁, 可download報名表等資料.
http://www.hktta.org.hk/rightbutton/currentapp/index.html

popokit,
Thanks,我知道了 ,我已downland了表格,English Builder 通告(2009-10)話14/9/09-30/8/10止,家長可以在http://www.wiseman.com.hk 按(Profile) 填寫家長的電郵,完成後,報告將於每星期傳送往家長之電郵,如有什麼問題可致電茹老師,電話在通告上有。平日我什麼時候 給你比較方便?

popokit,
唔好意思,我會錯意,password我還未清楚,因我個囝比咗張通告我簽,我都未睇清楚 ,佢就去咗 。我要等佢明天放學後才問道佢,另外我上English Builder 網站找不到(Profile),明天真的要找茹老師問一

原帖由 kwan9104 於 09-9-22 00:40 發表
popokit,
唔好意思,我會錯意,password我還未清楚,因我個囝比咗張通告我簽,我都未睇清楚 ,佢就去咗 。我要等佢明天放學後才問道佢,另外我上English Builder 網站找不到(Profile),明天真的要找茹老師問一:quest ...

Thanks,  無..我個囝答我未有, 但我都見日期已開始咗, 唔係好明點解仲未有, 所以問吓你冇無je. 我驚係我個囝唔知攪咗去邊. 如果全班都未有, 唔係唔見咗都無乜所謂.
平日我什麼時候 給我比較方便, 基本上都無乜所謂, 我都起碼11時才 , 如果咁橋平時我有野做緊, 我會告知你遲些再call back 你, 但請不要介意. 咁請問你有無咩時間call你會唔方便.

平日我什麼時候 給我比較方便, 基本上都無乜所謂, 我都起碼12時才 , 如果咁橋平時我有野做緊, 我會告知你遲些再call back 你, 但請不要介意.

原帖由 kwan9104 於 09-9-22 13:52 發表
平日我什麼時候 給我比較方便, 基本上都無乜所謂, 我都起碼12時才 , 如果咁橋平時我有野做緊, 我會告知你遲些再call back 你, 但請不要介意.

Noted

popokit,

我已問咗我個囝,已經有password,你可以問你個囝囝,但我個囝同我講密碼,因其他同學會知佢哋個密碼(學號),'Profile'要入咗網站個小朋友嗰帳戶,才可以見到,要小朋友同妳一起做。

原帖由 kwan9104 於 09-9-22 19:29 發表
popokit,

我已問咗我個囝,已經有password,你可以問你個囝囝,但我個囝同我講密碼,因其他同學會知佢哋個密碼(學號),'Profile'要入咗網站個小朋友嗰帳戶,才可以見到,要小朋友同妳一起做。 ...

收到, 謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題