用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

請問知唔知小二幾時開始游水呢?
亞女明天體育堂,佢話叫我帶定游水嘅嘢比佢,但我未買深藍色泳衣啊!
有冇媽咪知呢?

4月先有得游架

原帖由 kc 於 09-9-2 21:54 發表
請問知唔知小二幾時開始游水呢?
亞女明天體育堂,佢話叫我帶定游水嘅嘢比佢,但我未買深藍色泳衣啊!
有冇媽咪知呢?

小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

YuYung,

唔該晒!

請問你張通告係幾時派架?

咁耐之後先有游水堂,到時學校老師會唔會再提醒小朋友呢?我怕自己會忘記了

另外,我想問問,老師叫同學們把中英文科的圖書全數帶回學校,去年是否也是這樣安排?圖書是否教到的時候才派發給學生呢?

我尋上中午去睇阿囝食 lunch 時影架,

我諗到4月時, 老師會再提同學架, 因為d同學仔都未知幾時游水, 咁我唔買泳褲住囉, 費事到時唔岩著呀。

原帖由 kc 於 09-9-2 22:44 發表
YuYung,

唔該晒!

請問你張通告係幾時派架?
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

圖書? 要帶圖書咩? 我班又無聽到喎, 手冊同我囝都無講喎,
係唔係學校的教科書呀? 我班暫時無叫收,

原帖由 Lauyl 於 09-9-2 23:31 發表
咁耐之後先有游水堂,到時學校老師會唔會再提醒小朋友呢?我怕自己會忘記了

另外,我想問問,老師叫同學們把中英文科的圖書全數帶回學校,去年是否也是這樣安排?圖書是否教到的時候才派發給學生呢? ...

我諗係叫自己買書嘅同學將d圖書帶返去,教到時先再派翻比佢地,因我地是學校代買所以都冇派圖書回來。

原來係咁, 真係嚇死我喇,

原帖由 kc 於 09-9-4 09:02 發表
我諗係叫自己買書嘅同學將d圖書帶返去,教到時先再派翻比佢地,因我地是學校代買所以都冇派圖書回來。

sorry 呀,呢輪太忙,宜家先上來八,我都報到啦!

~  二信
    wing1128 (仔仔)

~ 二望
   lokyan       (囡囡)  

~ 二愛
   YuYung (囝囝)

~ 二光

~ 二善
   lauyl(囡囡)
   KS0606(仔仔)
   lauyl(囡囡)
   queenie17(仔仔)
   Hei_Ka_Mum (仔仔)

~ 二正
   醉花間 (仔仔)
   tari(仔仔)

~ 二真

~ 二誠
   ivywong2301(囡囡)

剛過去的暑假太悠閒,我囡囡終於捱不住返學的忙碌,病倒了,要請病假。

不過過去一星期,佢好開心,因為識到很多新朋友,她很喜歡這班,很快便融入了。她最開心的事就是如願以償做風紀員,佢發夢都想做,佢開心到死。我就話,你生得高大,成個巨人,才被老師選中。

病左呀, 咁佢依家點麻, 我上星期見到佢, 佢仲好開心, 周圍走周圍玩, 不過就成面都係汗, 我試過叫佢mook汗, 佢又好快咁飛走左, 因為一冷一熱好易中招, 你在家試下同佢講, 有汗一定要用手巾mook左佢, 今日佢有無番學呀?

原帖由 lokyau 於 09-9-7 00:46 發表
剛過去的暑假太悠閒,我囡囡終於捱不住返學的忙碌,病倒了,要請病假。

不過過去一星期,佢好開心,因為識到很多新朋友,她很喜歡這班,很快便融入了。她最開心的事就是如願以償做風紀員,佢發夢都想做,佢開心到死。我就話, ...

yuyung:我都知佢成日癲癲地周圍跑,我老公都話佢點做風紀。我日日都俾手巾仔同紙巾佢,但佢真係唔識照顧自己,好激氣。
佢今天冇返,佢星期六發燒,但當日已退燒,星期日已好番好多,但費時傳染人,所以今日都請左假。多謝關心。

我見我地小一果班都有2位女仔做左風紀呀, 犀利

我問我囝想唔想做, 佢話佢都想做, 但在小一實在太多曳嘢, 小二班主任會問小一班主任, 所以佢一定無機會做風紀, 我叫佢咁在小二班上要盡量做好d, 上堂留心d, 唔好咁多小動作, 咁小三時可能有機會架..

原帖由 lokyau 於 09-9-7 23:04 發表
yuyung:我都知佢成日癲癲地周圍跑,我老公都話佢點做風紀。我日日都俾手巾仔同紙巾佢,但佢真係唔識照顧自己,好激氣。
佢今天冇返,佢星期六發燒,但當日已退燒,星期日已好番好多,但費時傳染人,所以今日都請左假。多謝關 ...

本來仔仔都想做風紀, 但佢唔想無得小息, 但見人做好似好像好威, ........ 真係好笑...........

原帖由 YuYung 於 09-9-8 00:30 發表
我見我地小一果班都有2位女仔做左風紀呀, 犀利

我問我囝想唔想做, 佢話佢都想做, 但在小一實在太多曳嘢, 小二班主任會問小一班主任, 所以佢一定無機會做風紀, 我叫佢咁在小二班上要盡量做好d, 上堂留心d, 唔好咁多 ...

我都報到啦!
我仔仔都如願以償做風紀員呀!!

~  二信
    wing1128 (仔仔)
    kathy79214  (仔仔)

~ 二望
   lokyau (囡囡)  

~ 二愛
   YuYung (囝囝)

~ 二光

~ 二善
   lauyl  (囡囡)
   KS0606  (仔仔)
   queenie17  (仔仔)
   Hei_Ka_Mum (仔仔)

~ 二正
   醉花間 (仔仔)
   tari  (仔仔)

~ 二真

~ 二誠
   ivywong2301(囡囡)

真係好多小朋友想做風紀,我個仔都想,我同佢講勁爭大,不如選其他,但他很堅持,希望佢能隨緣啦!總之恭喜哂願望成功嘅小朋友啦。我個仔嗰班未公佈呀!

今日阿囝只係抄左一半的手冊呀, 聽日都唔知點算,

原帖由 YuYung 於 09-9-9 22:42 發表
今日阿囝只係抄左一半的手冊呀, 聽日都唔知點算,

睇吓佢派咗咩簿,教咗邊課,大約估吓有咩功課。
我個仔上咗二年級都成日抄漏,舊年未試過架。

我想問下尋日派左一份關於課堂中英數提升課程及教材, 有無人買呀? 有無用架?

各家長及同學:

由於香港現正處於流感高峯期,本校每天均監察全校因病缺席學生人數。近幾天校方發現因病缺席學生人數有輕微上升趨勢,為保障學生健康,本校決定由即日起,學生需要佩戴口罩上課。敬請各家長協助提醒學生注意個人衛生,並每天為子女預備適量之口罩回校上課。

copy from Pui Ching
‹ 上一主題|下一主題