用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 得15分, 點排位選荃灣學校?
樓主: a1093carol
go

得15分, 點排位選荃灣學校? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-10 19:28 發表
要睇幼稚園校長幫唔幫你特別寫推薦信,有個朋友個case係完全無揀深天,派位派了聖十架,老師同校長都好驚佢要入聖十架,校長亦覺小朋友屬好學生,特別推薦後一樣有得in。

...

今年派了柴天下or靈光, 有推薦信都冇得in深天 ,

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-10 19:32 發表
我諗妳要多D認識荃灣區62網嘅學校先得喇!
大把人揀海官小1st choice都入唔到,點可能揀3rd choice都派去?

我朋友的囡囡今年升p.4, 當年第1round &第2round 都是選荃天1st choice, 但派不到, 竟然派了排第8的荃官,

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggytys 於 09-8-10 17:39 發表
請問邊度係深天

深井天主教小學, 前身係柴灣角天主教小學上午校.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-10 19:28 發表
要睇幼稚園校長幫唔幫你特別寫推薦信,有個朋友個case係完全無揀深天,派位派了聖十架,老師同校長都好驚佢要入聖十架,校長亦覺小朋友屬好學生,特別推薦後一樣有得in。

...

校長直接打電話下? 不過就算有得 in, 睇怕都唔會收掛.

揀都無揀過, 即係根本都唔想讀深天, 就算收咗, 最後咪一樣會轉走

如果收咗, 咁對其他有揀深天而叩門失敗的會好唔公平

回覆 1# chan803 的文章

荃灣區小學比較平均, 各有捧場家長, 通常家長都按個人喜好選第一. 二志願, 較小人選的學校也不是教學方面不好, 而是校舍較舊或偏遠 (e.g. 天佑. 基慧. 柴上), 家長可以上各小學校網查看升中情況, 便知道悄況.   而個人認為觀校是最直接及有效的方法.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 peggy 於 09-8-10 21:58 發表

我朋友的囡囡今年升p.4, 當年第1round &第2round 都是選荃天1st choice, 但派不到, 竟然派了排第8的荃官,

Peggy,

你記唔記得我曾經問過柴天下好唔好,因為我囡囡 k.3 時參加過柴天下既興趣班,所以叩門會即收‧
早排派位囡囡派左全完第一,跟住去好多間叩門,最終柴天下收左,而家再轉左去荃基‧
上兩星期同老公舊同事傾開,佢囡囡讀柴天下,話真係好差,特別係無左校長之後成間學校都好亂,乜都無人跟同理,佢話好彩我囡囡轉到荃基,唔係入左去讀都唔使諗升小二時可以搵到學校轉呀!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

原帖由 miriam 於 09-8-11 15:49 發表

Peggy,

你記唔記得我曾經問過柴天下好唔好,因為我囡囡 k.3 時參加過柴天下既興趣班,所以叩門會即收‧
早排派位囡囡派左全完第一,跟住去好多間叩門,最終柴天下收左,而家再轉左去荃基‧
上兩星期同老公舊同事傾開,佢囡囡 ...

我記得, 上年柴下轉了校長, 聽聞話現在好左d

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-11 19:49 發表
我諗妳朋友記錯or填錯學校編號or講大話。
如果真有電腦出錯的話都可能嘅!

為可要想得這麼覆復雜, 大抽獎的結果很難估計的,
不是人人都喜歡荃官的, 當派到荃官時, 我朋友嘗試叩門, 可惜叩不到,朋友現在都想幫囡囡轉校,因見她讀得很辛苦, 科科都是得六十幾七十分, 但囡囡死都不肯轉, 她話喜歡d同學仔喎, 我朋友都冇辦法, 唯有算數

基慧都ok

簽名被屏蔽

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 blytheBB 於 09-8-12 11:54 發表
我想問你地好o似無提及馬灣基慧,
我就超like個校舍,要讀六年咁長ga bor?

同埋有無家長知e+荃灣兩間官小是否容易入左ar?

如果唔係因為柴天上變咗深天, 馬基 會係我個囡的第一志願 . 雖然得 15 分, rd 1 係無乜機會:(

馬基15分無機會....
真係中意 rd 1 都可以照抽, 當誠意分對日後叩門有幫助.

原帖由 chan803 於 09-8-12 14:46 發表

如果唔係因為柴天上變咗深天, 馬基 會係我個囡的第一志願:handshake . 雖然得 15 分, rd 1 係無乜機會:(

馬灣基慧校舍好, 升中成績都唔錯, 活動式教學, 基督教,一定有一班家長喜歡.

荃灣兩間官小, 浸聯, 石小...

d幾間都係熱門要放第1位....

原帖由 blytheBB 於 09-8-12 11:54 發表
我想問你地好o似無提及馬灣基慧,
我就超like個校舍,要讀六年咁長ga bor?

同埋有無家長知e+荃灣兩間官小是否容易入左ar?
‹ 上一主題|下一主題