用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2009-K1 大召集
樓主: kimmiechiu
go

創價 2009-K1 大召集 [複製鏈接]

我個囡大約8:30 - 9:00pm就瞓,第二朝大約8am到起身,因為佢冇瞓晏覺所以先咁早瞓。
我地12:30上車,5:10落車。
慢慢再同你囡試下啦,唔使擔心,小朋友好快會適應。

原帖由 tscr701nt 於 09-8-20 15:44 發表

我住土瓜灣. 1:15分上車. 5:35分落車.
其實我都試過俾佢遲少少訓. 原本係9:30就要佢上床訓覺. 以前佢會典到10:30先訓. 依家就典到成 11:30 先訓. 但係一樣係未夠7點就起身. 所以中午訓覺對佢係好重要既一個休息機 ...

多謝提醒!!
我揾到啦!!我都要成1個鍾車程返/放學. (12:33返學 5:28放學) 真幸苦!! 我住官塘架!!

我個仔都係人生第一次自已搭車,希望大家都順利啦!!

原帖由 tscr701nt 於 09-8-20 15:49 發表

上星期六學校派果D資料內, 有一個雞皮紙信封入住兩張紙. 係講妳小朋友在邊到上車/落車及時間喎. 妳無收到? 快D打番去學校問啦. 下星期四小朋友就要人生第一次自已搭車啦. ...

$140都算平, 我今日問左幾間診所都要$160-200. 好鬼貴.
我舊年N1有指定診所架,仲驗埋大小便都係$100.
點解今年貴左咁多架??

原帖由 tscr701nt 於 09-8-20 15:47 發表

要由醫生填架. 仲要帶埋小朋友及針咭一齊去. 我女兒睇開果個收 HK$140.

原帖由 kimmiechiu 於 09-8-21 17:07 發表
$140都算平, 我今日問左幾間診所都要$160-200. 好鬼貴.
點解今年貴左咁多架??

因為舊年市道(上半年)唔係太差. D 醫生炒股賺好多. 唔至在呢D錢. 今年可能D股仔蝕得太多, 所以要加價補番D囉. 我估咋 ~~

醒目開學勳章

各位 k1 媽咪好

我仔仔係今年畢業生, 3 年快樂時光過得真係好快

創幼校長老師嬸嬸書記姐姐全部都好有愛心,耐心,關心愛護每一個小王子,小公主, 相信大家將會感受到..

小朋友適應力好強, 幼稚園好快會適應尤其係創幼
各位家長比相心自己的小王子 & 小公主

我睇開嗰個收$100咁都算平喎!

原帖由 kimmiechiu 於 09-8-21 17:07 發表
點解今年貴左咁多架??

醒目開學勳章

仲有一日,大家既寶貝就返學喇,有d緊張,因為細女比較痴身,唔知會唔會喊?
如果午睡問題,就真係要慢慢適應,大女上年就搭成個鐘校車先到,佢會哩個時候訓返一陣,放學就好快到(5:00左右),不過黎到已見好多小朋友訓左!

係bor,提下大家先,工作袍同外套要寫名呀,因為遲d小朋友會除出黎,好易會掉亂左!

唔好意思,我有野想問,聽日使唔使帶書包返學架???
同埋你地仲會唔會同小朋友著件底衫先著校服呀?

聽日就係啦. 我都好緊張呀. 不過, 我都唔係太擔心聽日. 因為可以俾家長陪小朋友一齊返學. 最驚係星期四開始. 要小朋友自己一個搭校車. 驚到時佢唔肯上車, 都唔知點算.

我會俾個女著底衫啦. 由其是女孩子. 要俾佢習慣打底. 不過佢D 手巾仔. 汗巾呢D都未買到呀. 各位, 你地在邊度買架?

要帶書包啦. 當正式返學咁啦. 係呢, 你返幾點呀? 我地返下午 3 點幾.

你可以係千色店或者買bb衫嘅地方都有得買。
唔係全部都係返1:40pm,有分時間架,死啦我仲以為返返學時間,我放工返屋企睇清楚D先得,如果唔係你講我都傻傻地唔知道。

原帖由 tscr701nt 於 09-8-24 12:27 發表
聽日就係啦. 我都好緊張呀. 不過, 我都唔係太擔心聽日. 因為可以俾家長陪小朋友一齊返學. 最驚係星期四開始. 要小朋友自己一個搭校車. 驚到時佢唔肯上車, 都唔知點算.

我會俾個女著底衫啦. 由其是女孩子. 要俾佢習 ...

唔係喎. 你睇清楚果份家長需知. 好似最尾定尾二果頁, 有話小朋友第一及第二日返幾點喎. 定係我理解錯 ??  

頭先去永安買左D日本造既手巾仔. 質地好. 但係 D 公仔老土到震

醒目開學勳章

原帖由 tolulu 於 09-8-24 11:49 發表
唔好意思,我有野想問,聽日使唔使帶書包返學架???
同埋你地仲會唔會同小朋友著件底衫先著校服呀?

要帶書包架!
我未買底衫比亞女呀,因為佢size太細,上次去買唔到,不過哩2個月仲要著埋工作袍返學校,都仲ok!

醒目開學勳章

原帖由 tscr701nt 於 09-8-24 12:27 發表

我會俾個女著底衫啦. 由其是女孩子. 要俾佢習 ...

汗巾我買左bb時用個d紗巾,因為吸水d同簿d,我就冇用安全扣針,用文件膠圈扣住,而紗巾我就縫左個名字織嘜落去,縫到好似個招牌(即一個圈),咁就可以扣到,同埋我覺得安全d~

醒目開學勳章

原帖由 tscr701nt 於 09-8-24 14:52 發表
唔係喎. 你睇清楚果份家長需知. 好似最尾定尾二果頁, 有話小朋友第一及第二日返幾點喎. 定係我理解錯 ??  

頭先去永安買左D日本造既手巾仔. 質地好. 但係 D 公仔老土到震 ...

你冇攪錯呀,係分2個時間架,咁老師可以照顧佢多d嘛,家長會有講會分2個時間架~
唔緊要啦,我就係放毛巾盒個條係比佢自己揀公仔毛巾,汗巾同抺手巾就用返淨色bb紗巾囉!

醒目開學勳章

大家返學前,記得度體溫呀,同埋帶定白色件外套呀,如果凍死上黎冇就死喇!

返完第一日學, 如我所料我個仔痴得我好緊.成日都要我係身邊.  好似好鬼驚!!

連身操都唔肯做, 影相又唔正經.

希望今日好d啦!!

大家加油,聽日大家第一次坐校車返學,祝大家成功,小朋友唔會做喊包 ,個個都笑住:loveliness: 返學同放學。

醒目開學勳章

原帖由 kimmiechiu 於 09-8-26 09:57 發表
返完第一日學, 如我所料我個仔痴得我好緊.成日都要我係身邊.  好似好鬼驚!!

連身操都唔肯做, 影相又唔正經.

希望今日好d啦!!

你囝囝跟邊位老師呀?我係李老師(青蛙組)
今日講好左,不過聽日唔知記唔記得,唔好喊!

我個仔係蜜蜂組, 另外一個李老師.

昨天就大鑊. 搭完巴士落車, 途中訓左, 返到學校都唔醒. 要搞醒佢, 本來都可以ok, 玩下滑梯.聽下故事. 一話要去禮堂玩games, 佢就唔肯,又話眼訓,又話要食野.老師都搞唔掂. 跟著仲大喊特喊. 返去時係巴士訓到8時,心情靚晒. 不過係訓時候都大喊左2次. 都唔知喊嘜, 最後話要飲奶.佢足足飲左350ml.

今天搭校車, 我都唔敢諗. 希望返到學校見唔到媽媽會好d啦!!

其實我見大部小朋友都好合作同埋好開心.

原帖由 natalielin 於 09-8-27 03:35 發表

你囝囝跟邊位老師呀?我係李老師(青蛙組)
今日講好左,不過聽日唔知記唔記得,唔好喊!

各位小朋友同媽咪今日順利嗎??我個囡上校車就無喊,但放學我問老師佢話我個囡開車數分鐘就喊啦,不過好彩都係一陣,希望聽日會好D啦。
我想問你哋D小朋友放學係唔係好肚餓呀,我個囡就係啦,我問佢茶點食咩,佢就話食餅同飲水,你哋有冇問呀。
‹ 上一主題|下一主題