用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2009-K1 大召集
樓主: kimmiechiu
go

創價 2009-K1 大召集 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 kimmiechiu 於 09-9-8 15:18 發表
Joycenwy,

我個仔都係蜜蜂組, 佢係0608. 適應期時係第2段時間(即3:15pm). 適應期時你係第一段時定係第二段時間架??

我每日返到去, 呀仔都唔會講學校發生咩事. 臨訓前仲問我明天駛唔駛返學?? 我答"要', 佢就話"唔 ...

可能你囝囝習慣左N1既老師同埋同學仔,而家先岩岩開始左唔係好耐,比D時間佢啦,佢好快會適應架喇!

醒目開學勳章

今日副校長送左3張貼紙比HALEY,咁放學時,家姐追問HALEY拎貼紙,可能係副校長話比家姐知,搭車途中,HALEY就係度搵,搵左好耐都冇,我問HALEY有冇收好架,佢就話明明放左入書包架,點解冇左既呢?跟住佢再諗諗,就叫家姐不如一齊講,媽li媽li空 變呀,變返佢出黎,之後家姐話好啦,佢地2個就係西鐵大聲講媽li媽li空 變 ,全車人睇住佢地,之後haley好快再打開個書包睇下變左出黎未,搵黎搵去都冇,佢就再同家姐講,不如我地大聲d呀,可能唔夠大聲呀,再講媽li媽li空變,再打開書包再搵,都冇,haley就覺得好奇怪,點解變唔到既,我唔想佢知道係變唔到,因為老師同佢地玩時,係變到,咁我就再幫佢搵下,諗起會唔會係毛巾盒度,一拎出黎,原來係盒面度,佢2個都好開心,覺得係自己變返出黎,真係比佢2個笑死,好多人都笑佢地~

你兩位千金好可愛呀!!

原帖由 natalielin 於 09-9-9 01:21 發表
今日副校長送左3張貼紙比HALEY,咁放學時,家姐追問HALEY拎貼紙,可能係副校長話比家姐知,搭車途中,HALEY就係度搵,搵左好耐都冇,我問HALEY有冇收好架,佢就話明明放左入書包架,點解冇左既呢?跟住佢再諗諗,就叫家姐不如一 ...

係啦!希望佢快d適應啦!!

原帖由 natalielin 於 09-9-9 00:36 發表

可能你囝囝習慣左N1既老師同埋同學仔,而家先岩岩開始左唔係好耐,比D時間佢啦,佢好快會適應架喇!

原帖由 tolulu 於 09-9-8 22:22 發表
我個囡係下午班第二組,佢係小象組,你呢???

你好. 我女兒係白兔組. 班主任係鄭老師.

原帖由 natalielin 於 09-9-9 00:27 發表

係呀,生日小朋友會有一張合照比返我地架,學校仲會送一份禮物比小朋友,好開心架,到時你會唔會買CAKE返去呀,我就應該唔會,不過可以會整D/買D食物返去,比亞囡派比同學仔食啦!

講開生日會,9月份生日會咪話著中國服既, ...

應該唔會買 cake 啦. 小食的話, 要問下學校先.
因為諗住自己都會幫小朋友開生日會, 又有迪士尼個生日會, 驚佢會食得太多 cake.

中國服會著. 因為今年新年買左一件旗袍. 著左兩日. 有機會著多幾次抵番條數嘛

Kimmiechiu,適應期時係第一段時間,佢返到來會話我知返學做過咩架...好似早幾日有ms hannah.....佢話ms hannah同佢地講英文!返學有唱歌跳無,排隊去toliet
我個女叫芷澄呀!

原帖由 kimmiechiu 於 09-9-8 15:18 發表
Joycenwy,

我個仔都係蜜蜂組, 佢係0608. 適應期時係第2段時間(即3:15pm). 適應期時你係第一段時定係第二段時間架??

我每日返到去, 呀仔都唔會講學校發生咩事. 臨訓前仲問我明天駛唔駛返學?? 我答"要', 佢就話"唔 ...

你好. 我個仔係白兔組. 班主任都係鄭老師.我亞仔好嗲架,到依家都仲喊住拉拉扯扯入學校,返學時仲說想睡多一陣,又說有的肚痛,好多藉口,仲成日問幾時放假! 我已每天親自接送他返學的,希望他有多的安全感,我真的希望他會快的適應。

醒目開學勳章

原帖由 Milkylai 於 09-9-12 02:01 發表
你好. 我個仔係白兔組. 班主任都係鄭老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad.我亞仔好嗲架,到依家都仲喊住拉拉扯扯入學校,返學時仲說想睡多一陣,又說有的肚痛,好多 ...

你好呀,你送左囝囝入學校,之後你會去邊架,因為我都係自己湊,而家日日去又一城飲杯野,之後去行下就去TASTE買餸,之後湊佢地就返屋企,而家都覺得OK,不過遲D都驚會悶!

原帖由 Milkylai 於 09-9-12 02:01 發表
你好. 我個仔係白兔組. 班主任都係鄭老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad.我亞仔好嗲架,到依家都仲喊住拉拉扯扯入學校,返學時仲說想睡多一陣,又說有的肚痛,好多 ...

Hi Milkylai, 你仔仔係咪戴眼鏡架?

你小朋友有冇試過返過 playgroup 之類, 短暫離開你身邊呀? 如果有, 佢好大可能係仲未適果種不安的感覺. 平時在家, 你要多D同佢講學校既開心事, 等佢接受返到學校係一樣開心既事. 希望可以快點渡過呢個時期.

原帖由 natalielin 於 09-9-13 01:37 發表

你好呀,你送左囝囝入學校,之後你會去邊架,因為我都係自己湊,而家日日去又一城飲杯野,之後去行下就去TASTE買餸,之後湊佢地就返屋企,而家都覺得OK,不過遲D都驚會悶! ...

日日都在又一城 high tea, 好快會悶喎. Taste D 野又勁貴.
不如搭巴士出旺角逛街啦.

分享試堂相片(見到你的小朋友嗎?)

http://picasaweb.google.com.hk/siulee8/2009_08_26?feat=email#

再來分享試堂相片(見到你的小朋友嗎?)

http://picasaweb.google.com.hk/siulee8/2009_08_25#

簽名被屏蔽

Hi,Natalie,我個女都係讀下午班第一組,佢係蜜蜂組跟李老師....我個女叫芷澄.....係06年2月ga

Natilie,你女女係咪叫"方冠晴"?我個女話認得佢係同學喎!

原帖由 natalielin 於 09-9-13 01:37 發表

你好呀,你送左囝囝入學校,之後你會去邊架,因為我都係自己湊,而家日日去又一城飲杯野,之後去行下就去TASTE買餸,之後湊佢地就返屋企,而家都覺得OK,不過遲D都驚會悶! ...

醒目開學勳章

原帖由 tscr701nt 於 09-9-13 13:33 發表

日日都在又一城 high tea, 好快會悶喎. Taste D 野又勁貴.
不如搭巴士出旺角逛街啦.

我去下又一城,去下九龍城啦!
如果真你好悶,我就返媽咪度,係黃大仙!

醒目開學勳章

原帖由 joycenwy 於 09-9-14 22:00 發表
Natilie,你女女係咪叫"方冠晴"?我個女話認得佢係同學喎!

唔係呀,我個囡叫黎樂澄呀,不過我見老師叫佢haley多d!
我個女話佢個好朋友叫emily,返學時問下老師先,係咪有個叫emily既同學仔~

邊一組既 emily ? 我個女都係叫 emily 喎. 不過係第二組. 應該無乜可能一齊玩住喎 ?

醒目開學勳章

原帖由 tscr701nt 於 09-9-15 10:05 發表
邊一組既 emily ? 我個女都係叫 emily 喎. 不過係第二組. 應該無乜可能一齊玩住喎 ?

第一組囉,佢話叫朱詠珊(唔知寫法)!
其實佢地會同其他組一齊玩,不過唔知開始左未!

‹ 上一主題|下一主題