用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳有咩好小學....萬分感激!!!
go

請問將軍澳有咩好小學....萬分感激!!! [複製鏈接]

哥哥個女嚟緊K3,要開始選校,但佢D fd同鄰居都叫佢夸區,話tko D學校麻麻,我又住港島區幚唔到佢,請各位有經驗媽媽幚幚手
   0    0    0    0

醒目開學勳章

應該說中學真的不太好,除了一間英中外,而升中的校網是可選擇小學所屬或住所!

TKO出名的有保良局馮晴
我看了其他mami提議的有循道,將天,黃永樹等,

其實我個人覺得TKO小學不算太差,但有機會,有能力當然可選擇跨區,始終升中時有保障一些

原帖由 ziyi 於 09-8-5 16:17 發表
應該說中學真的不太好,除了一間英中外,而升中的校網是可選擇小學所屬或住所!

TKO出名的有保良局馮晴
我看了其他mami提議的有循道,將天,黃永樹等,

其實我個人覺得TKO小學不算太差,但有機會,有能力當然可選擇跨區,始 ...

咁請問跨區係唔係機會微d,如果跨區係唔係要搬屋機會大d

醒目開學勳章

你是不是還未有小朋友呀
在自行收生階段是不論校網,只論分數,基本上是那個時間才會選跨區的小學.
否則到大抽獎時,跨區只有該學年的5%學位.很難抽到
所以如果分數夠,自行收生時選擇跨區是沒有問題,像你有25分,選擇那間基本上都很有機會,不像我家的只有15分,想爆頭

原帖由 ziyi 於 09-8-5 17:35 發表
你是不是還未有小朋友呀
在自行收生階段是不論校網,只論分數,基本上是那個時間才會選跨區的小學.
否則到大抽獎時,跨區只有該學年的5%學位.很難抽到
所以如果分數夠,自行收生時選擇跨區是沒有問題,像你有25 ...

我個女宜家3歲,所以仲未諗小學,但阿哥就好想佢個女過我呢邊讀,佢話我呢邊是但一間都好過tko,哥哥朋友又唔多,都冇咩人幚到佢,佢又好緊張女女,同埋佢個女讀書一般,所以都幾擔心 好多謝你的帮忙

醒目開學勳章

no welcome
但我本人不太讚成借地址,而且要早一年
計一下自己的分數有多少先啦!!
而且,像TKO的名校 , like馮晴,升英中或brand 1學校也不小
她有差不多62%所brand 1 類學生,不過也很谷小朋友的
我家那個升K2,我現在已經在看,緊張是一定的,所以不要說你哥緊張.我比他更緊張.
沒有辦法,鬼叫她媽媽將所有掉給我去想. 命苦

原帖由 ziyi 於 09-8-5 18:26 發表
no welcome
但我本人不太讚成借地址,而且要早一年
計一下自己的分數有多少先啦!!
而且,像TKO的名校 , like馮晴,升英中或brand 1學校也不小
她有差不多62%所brand 1 類學生,不過也很谷小朋友的
我家那個升K2, ...

咁借地址麻唔麻煩呀 其實哥哥外母住係我呢區,但無奈佢外母唔肯借地址俾佢,哥哥唔敢親自問我,係媽咪見佢咁煩惱叫我幚下佢,阿嫂又唔會點理,屋企大小事都要我阿哥負責,真係好想幚佢分擔下 多謝幚忙,等我同哥哥傾下先

我5係呢區 都諗住報優才 聽人講佢小斑活動 d小朋友真係讀得好開心 我fd2個女本黎讀緊九龍成有間名校都一齊轉晒個去lu
原帖由 boganwan 於 09-8-6 00:23 發表

咁借地址麻唔麻煩呀 其實哥哥外母住係我呢區,但無奈佢外母唔肯借地址俾佢,哥哥唔敢親自問我,係媽咪見佢咁煩惱叫我幚下佢,阿嫂又唔會點理,屋企大小事都要我阿哥負責,真係好想幚佢分擔下 多謝幚忙 ...

醒目開學勳章

我5係呢區 都諗住報優才 聽人講佢小斑活動 d小朋友真係讀得好開心 我fd2個女本黎讀緊九龍成有間名校都一齊轉晒個去lu

係呀,TKO校網不好,但在TKO的直資卻高於水平,很多以直資為目標的都入TKO報名

優才,播道,真道

boganwan,如果你哥哥只得一個,又有能力的,其實可考慮一下,不過,真的很多人爭,像播道,上年好像1500人報名
我隔離屋同我囡囡同級的小朋友媽咪也說,如果她不是兩個,她也會選直資

不過,我仍建議先計算一下自己的分數,如果你哥哥/阿嫂自己小時候畢業的學校還存在 ,而又好,那起碼有20分,可以在自行收生時考慮

但我就不可以,我那間差咗

ziyi 你好!

"...借地址,而且要早一年..."

我正為著租屋煩腦,你說的請問是否真?
謝謝指教!

醒目開學勳章

我也是在討論區看到的,那些打算搬家/借地址的
因我沒有打算,所以你要找人問問

不過,我朋友的小朋友剛剛在2009/10升小一,她說要填自行收生前,政府會compare with your home address between 幼稚園 and application form

that I'm quit sure is ready to plan this thing if you do it.

原帖由 ziyi 於 09-8-6 10:15 發表

係呀,TKO校網不好,但在TKO的直資卻高於水平,很多以直資為目標的都入TKO報名

優才,播道,真道

boganwan,如果你哥哥只得一個,又有能力的,其實可考慮一下,不過,真的很多人爭,像播道,上年好像1500人報名
我 ...

除一條龍外, TKO的直資點樣好法?

播道真是多人考, 但好在邊到呢?

醒目開學勳章

每個人看好的標準不同:

我個人來看好的:

1.校長有教育目標 (本人亦認同)
2.教師對小朋友好
3.英文小學
4.德育 (基督教小學,本人亦是基督徒)
5.學校與家的距離短,不用小朋友辛苦
6.學校過去幾年的學習表現進步中
etc

原帖由 joey_lee14 於 09-8-7 17:47 發表

除一條龍外, TKO的直資點樣好法?

播道真是多人考, 但好在邊到呢?

(1) 將軍澳環境好, 間間小學 校舍都好, 好新。夠大, 活動空間夠。課外活動 好多。

(2)
師資好, 校長好。

(3)
可惜, 因為要遷就新移民, (新移民較多) 整體課程 程度淺

(4)
引致區內的中學程度都好淺, 要遷就小六升上來的學生, 所以區內中學升大學比率低。

(5)
就算開多間羅氏英中, 播道英中, 有質素的學生都跨區出去讀英文中學。
似乎每個小六家長都講緊誇區讀中一。
基於上述原因, 好多將軍澳家長都安排小朋友一早跨區讀小一, 一來校網好, 二來程度貼近, 可以涵接中學, 繼而大學。
試過, 有區內議員同我講, 佢個孫在本區讀中一, 開學時竟然同中一生默 Monday Tuesday .... Saturday !

如果中一才跨區到名校英中仲慘, 朋友個囡跨到名校, 個個學期包尾跟唔上, 好無自信。
所以, 我終於明日點解家長要自己仔女咁辛苦, 6:30 起床坐校車到其他地區返學。
有心為你仔囡讀書的, 請好好想一想。

區內新移民家長就成日話我去咁遠返學, 我話將來升英中易些, 點知佢地好醒咁話: 【到時跨區咪得羅, 你都傻架。洗咩而家咁辛苦】
我唔想拗氣, 唯有話自已蠢咗, 揀錯學校啦。現在後悔難返。
通常我講呢句, 佢地即時就閉咀無嘢講。否則, 有排拗!  我真係唔想同呢班人解釋咁多。
其實我真係唔明白, 點解區內學校校車要咁早上車 ! 是否要兜來兜去 ?

原帖由 ziyi 於 09-8-7 18:05 發表
每個人看好的標準不同:

我個人來看好的:

2.教師對小朋友好
3.英文小學
4.德育 (基督教小學,本人亦是基督徒)
5.學校與家的距離短,不用小朋友辛苦
et ...

不是想同你鬥氣, 不過呢個是事實

(有無result, 想同做到是不同的, 有時就算個校長幾有heart 但D學生做吾到, 個result 都是做吾到)

2. 教師對小朋友好
(其他官 對小朋友就吾好?)

3. 英文小學
(同意, 但無人知同出面D英小英中比會點?)

4. 德育 (基督教小學,本人亦是基督徒)
(宣基小學也是, 德育也好)

(但無人知同出面D英小英中比會點?)

其實我只是想話提一提做家長的我們, 不要比"直資就是好"欺騙. 因為我們不應把子女拿作別人做試金石.

講多樣野比你知, 播道今年收吾夠學生, 吾好以為有好多好多人去interview, 就一定好多好多人肯去讀, 人選你, 你選人, 考得播道一樣有考其他直資.

今年播道最後要call 反D一早Reject 左個D學生問他們讀吾讀. 我果朋友派左去大西洋所以就讀lor, 個校長一早reject 左好多好多人, 然後就吊高來賣, 他做sales 就真是一流啦.

醒目開學勳章

同意你選擇人,人選擇你,亦同意未有公開成績

但有些針對人(校長)了

像其他討論真資題目一樣:為什麼會選擇直資?除了由傳統名校改為直資:英華/聖保錄男女,又有那一間是有公開成績?

選擇她們的,不只會選擇一間申請,但不像抽獎,有機會成績參差,因學校過濾了一次,不是計分數

也不像net 12 & 34等多豪宅的地區,有些有能力的為了搬進去買樓租房,亦有能力除了學習外培養小朋友其他

例: 數年前有人不住天水圍過千呎自住單位,臨時租了西環舊樓,一家迫在幾伯呎的房子,等囡囡派了好學校後,說以後一家人可搬回自己的單位了.

例:今年9優1良的女孩,8級piano,3級大提琴,又懂小提琴,你估不用錢?

沒有能力的可承擔?我自己小時窮,那時政府的音統處派人來學校介紹,只要10元就可以學小提琴,我連那樣的錢也拿不出

所以,如果不是對一些學校的運作/成績不滿意,何需申請直資?那些人何需像孟母三遷一樣?不是搬家就去想法子?

原帖由 joey_lee14 於 09-8-8 01:28 發表

不是想同你鬥氣, 不過呢個是事實

(有無result, 想同做到是不同的, 有時就算個校長幾有heart 但D學生做吾到, 個result 都是做吾到)

2. 教師對小朋友好
(其他官 對小朋友就吾好?)
...

其實我唔明白依位家長點解要話學校吊高o黎賣, 講真, 如果間學校真係唔好, 就算reject 左(我估唔係reject, 係waiting list) o個d 家長最後比學校accept 番, 佢都唔會選擇番依間學校啦! 而且以我所知, 好多名校私校同樣有依d 問題, 唔通全港校長都係一流sales?
講得私校同直資, 就要預左比人選你, 唔係你選學校lor. 而且有好多開頭reject  而最後收番嘅都係一d 經常去學校叩門嘅家長lor !

其實現今家長好多都選直資同私校, 係因為真係唔鐘意政府教學方針一改再改, 而直資同私校就可以做到唔駛跟政府o個套, 所以才會多家長選擇.

當然選擇直資,私校定政府, 都要睇家長想比什麼學習模式同環境比小朋友, 不過我覺得如果小朋友真係讀到書, 其實最終邊間學校都一樣, 當然家長在學習上要幫幫小朋友啦! 因為學習唔止係學校嘅事, 亦係家長嘅終身職業! hehehe...

我先聲明,我是播道的家長,小朋友將升小二。

播道好唔好,相信播道家長最能體會。對我來說,我非常滿意學校,它的表現甚至已超出我的預期。校長對教育的熱誠,校長和老師們對小朋友的愛,作為家長的我完全體會得到。

一間只有三年歷史的新學校,在沒有公開成績的支持下,短短三年就得到那麼多家長的青睞,每年報名的人數不斷增加,原因難道就只是校長是top sales? 有人說今年播道收生不足,要向早被reject的學生招手,我沒有證據說這不是事實,但我直接認識的朋友,面試之後獲錄取為備取生,即使大抽獎派到首志願的學校,仍然繼續前往播道扣門,最後才獲播道正式錄取。

至於成績方面的表現,本來暑假前的TSA,就是播道向外展示其學術成績的好機會,可惜豬流感迫令學校停課,同時取消TSA,令學校失去了這個機會。雖然如此,我仍然對學校充滿信心,因為我看到了兒子這大半年的進步。老實說,我是一位比較懶的家長,學業上並沒有怎樣督促或提供幫助,但播道的老師,讓兒子從接近文盲的程度,進步到可以獨立閱讀故事書,作好幾十個字的文章。我不知道他的程度是高是低,但他這大半年有很大的進步,出乎我的意料之外,學校和老師居功至偉。暑假前幫兒子報暑期英文班,評估結果為高於average,他的暑期班共有三位小朋友,兩位同小兒一樣為播道小一升小二同學,另一位是比兒子高一個頭,貌似三年級的女生,導師給小兒及他同學的評語是學習態度非常好,主動積極但守秩序。

每間學校都有其優點缺點,我們作為家長,只能盡力去幫小朋友選一間最適合的學校。每個人心目中一定有一張學校的排名表,因為每個人的要求都不一樣。正如我對某些使用催谷的教學方法和某些學科教深一年的名校極為反感,但亦有很多家長趨之若鶩。各有所好,沒有什麼好比較的。
‹ 上一主題|下一主題