用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇是否漸失傳統名校地位
樓主: samuel89
go

英皇是否漸失傳統名校地位 [複製鏈接]

根據英皇既學校報告, 上年考生188人而中六收生123個, 6科14分佔67%. 都唔算好差, 第一階段有位剩唔出奇. 而且佢係中西區band1學生既首選, 無論band1頭至band1尾都入到去, 能夠keep到67%已經唔錯. 名校其實唔止睇成績, 仲有環境, 老師教得好唔好等等, 但讀書係要小朋友努力, 唔係入咗名校就會變狀元. 如果有人可以報下英皇top既考生成績就會有個公道o的既評價.

原帖由 samuel89 於 09-8-8 12:51 發表

英皇會收中六女生.... ???

唔出奇呀, o的名校女生自己學校收唔晒咪入去讀囉. 再睇真o的佢個報告, 原校直升上中六既學生佔中六學位既大約92%, 即110人, 相等於中五生既58.5%. 即係有部分夠分(佔67%)既同學冇原校升讀. 而中六升中七就唔見咗25個男生, 有機會係拔尖拔走咗. 試問一間學校收唔返咁多中五生為咩要開咁多班中六? 喇沙都係有一班中六係拔走咗既, 所以比人開多一班, 一般名校只開3班, 英皇同喇沙就有4班, 梗係有原因既.

原帖由 samuel89 於 09-8-8 13:21 發表

請問d資料邊度睇...我上king's網頁都搵唔到....連會考成績都無公布....

每間學校既周年報告, 等如學校既成績表, 入面會講會考成績, 入大學比例, 甚至中一學前測驗成績等等, 比埋個link你慢慢睇.
http://www.kings.edu.hk/pages/report.htm
‹ 上一主題|下一主題