用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中選校
go

沙田升中選校 [複製鏈接]

原帖由 yip_ip 於 09-9-7 21:37 發表
請問沙田區BAND 1 中學的排位是怎樣?

沙田區Band1排位互聯網大把,但學校自已本身並冇分Band 1或者Band 3,道理唔再講喇。
我自已咁排:
-----EMI
曾肇添
呂明才
沙官(谷得好勁)
林裘謀
聖羅撒
沙崇
培英
沙循
蘇浙
林漢光
鄭榮之
郭得勝
無玷
------CMI
陳震夏
胡忠
聖若瑟
梁文燕
楊葛小琳
馬崇
基督
覺光
其它再睇直資。

原帖由 asinai 於 09-9-8 11:50 發表
Hi,

請問點解唯獨是沙官 remarks 係"(谷得好勁)"?  点谷法lei?

又想了解吓點解"聖羅撒"  英文是讀高一級的, but 又收了直屬小學不少band 2生, 那麼對整體成績有影響嗎?

Thanks.
...

其實點排真係好睇個人喜好,我係沙官度Mark"谷得好勁"係因為係叩啲 CMI 門時見過唔止一個沙官既中學生,都係中二既,去啲 CMI度叩門讀中三,話頂唔順。我同其中一個女仔傾過兩句,感覺係谷得好西利之嘛,我諗主要睇人掛。
至於SRL,的確係有收D九龍塘過黎既Band2生,但整體影響唔倒喎,據我所知。鄭榮之咪又係收好多聯系生?!其實你可以買本明報出既"升中選校全攻略",HK$100,入邊有哂啲學校既會考%呀、高考%呀嗰啲料,好正,你自已睇完再定喇。

原帖由 牛咪咪 於 09-9-8 12:17 發表
我會甘排
曾肇添
呂明才
沙官(谷得好勁)
林裘謀
沙循
培英
無玷
蘇浙
沙崇
林漢光
鄭榮之
郭得勝
聖羅撒(吾係甘清楚)

林漢光今年出左個高考狀元,雖然可能係個人原因,但點都要升呢喇。
係呢,點解你無玷排得咁上既?我見過啲人,不外如是咋喎。

有結果啦,大家既共同第一位都係TST!

原帖由 trouble-mum 於 09-8-13 17:25 發表
其實報分時最緊要是頭兩次(, 而且去面試時不要抱大希望, 我有朋友個女今年派中學時, 問題全部答對又答得好(事後問人她表現如何), 以為實考到, 點知抽都抽唔到(估係可能沒有課外活動分), 派到第5志願意!  最緊要:  第 ...

冇錯,頭兩次呈分係最緊要,有好多人誤以為教統度啲學生排名分數係將3次呈分加埋除3,攞個平均分就係個學生既分,咁係錯既。通常佢係將第一、二次呈分既比重加多啲,第三次既比重會少啲;因為係怕啲學校為左彌補第一、二次既低分,係第三次專登出啲淺啲既題目。有啲學校就係因為犯左喱個錯誤,估錯啲學生既Banding,咁啲學生咪報錯學校,鑄成大錯囉。

原帖由 carollam310 於 09-9-8 15:35 發表
以成績計係咪甘排??(2009會考成績未知)

CAROL 我想問你份清單係咪漏左聖母無玷呢?同埋啲資料係邊度搵既呢?

原帖由 greendotdot 於 09-9-12 04:42 發表

唔好意思,我諗你誤解咗,無論學校三次呈分試的試題出得幾深幾淺,每次呈分試的成績都能夠為全級學生排出一個成績次第,教育局根據這小學前兩年的畢業生考pre S1(全港同一份試卷,例如2009根據2007和2008,2010都是2007和2008 ...

雖然我睇唔哂你既文,但都好多謝你既意見。補充一樣嘢,我所講既唔係我憑空想出黎既,係我問教統時,佢地既答案黎。至於係咪佢地既推堂說話,就有待求證啦。

唉,原來之前牛咪咪係今年年頭問過相同既問題:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1695765&extra=&page=1

結論好似係沙崇同沙循都唔錯。有冇當時有份比意見既媽咪有新意見?

原帖由 greendotdot 於 09-9-17 14:35 發表

不用客氣,其實我要多謝你地咁支持就真,今早先俾人話我隨便亂講廿四,其實,人地幫過我,如果我識嘅,我咪幫番其他需要幫助嘅人,係咁簡單,相信你都會一樣。難得你地家長都咁有禮貌,子女一定品學兼優,揀學校應該不會太難,祝他們升學 ...

係邊度?係邊度有人話你亂嗡廿四?雖然你講既嘢比較長,要有耐性先睇得明;但係言之有物,抵讚!

原帖由 greendotdot 於 09-9-18 22:09 發表

多謝你啦,你都係有心人嚟嘅,你可能有時太爽快直接,但我也睇得出你對人嘅善意,你抵讚就真!大家表達方法不同,殊途同歸,係想大家互相幫助啫! ...

Greendotdot 好多謝你美化我。我係比較燥比較心急既人;有時見倒啲人講極都唔開竅,佢地睇唔倒啲大方向,淨係係啲小問題度糾纏,都幾令人發忟。
唉,網路上乜人都有,係我EQ唔夠,算罷啦。

原帖由 牛咪咪 於 09-9-20 21:52 發表
各位, 一年0既時間真係又過左, 我仲記得上一年都係到15-16緊, 而家小女都入左佢自己鍾意0既中學-沙田培英中學, 開左學已經成個月, 比起小學係辛苦左, 仲訓少左, 因為多左課外活動, 遲左放學, 不過佢都好投入中學生活 ...

恭喜哂牛咪咪,PYC的確係一間好唔錯既學校,邱校長好錫啲學生,入倒去真係你個女既福氣。

原帖由 牛咪咪 於 09-9-21 13:49 發表
多謝晒您呀, 見亞女開始適應啦, 校長同老師都好好, 有問題打去問都好有禮貌, 係呢, 您都知道邱校長0既, 吾通您都有小朋友係到讀, 有時間交流下呀

係呀,我同蘇校監、邱校長都有過一面之緣;聽佢地講PYC既理念同歷史,佢地仲有分校響大陸同星加坡添。我個女入唔倒去有啲遺憾;不過,個女就有幾個同學入倒,有個仲叩門入添。另外我隔離屋嗰男仔啱啱高考完入左U,對曾經係沙培度讀書,好感恩。

原帖由 牛咪咪 於 09-9-21 22:39 發表
吾使客氣, 因為我都係家長, 都曾經好煩, 好明白

叩門真係好難忘記既痛苦,如果唔想經歷喱啲痛苦,勤力同充足既準備可能係唯一既辦法。
不過,我睇隔離唐氏BB 啲媽咪既經歷,我地喱啲所謂既經歷,算得係乜丫。
‹ 上一主題|下一主題