用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞: ...
go

港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞: [複製鏈接]

利益申報 : 我個仔係ssc讀緊F4理科, 來年會考.
ssc去年先轉支直資, 所以都仲有幾年算係官津.
ssc程度一般, 成績都係一般, 但係都係英中, 不過學生就幾參差..
第一階段收唔足唔出奇, F5兩班理科, F6兩班理科, 自然會有人out. 有d外邊學生亦唔鐘意ssc, 話返學辛苦, 有d直情驚d山路, 我識有朋友個妹就係讀讀下F6, 佢住西環, 都話因為要早起身同驚山路而唔讀.
我地住南區, 如果係南區黎計, 我都會再選佢為第一選擇, 地理環境係主要因素. 當然同出面d名校比, 一定冇得比..

原帖由 khmama 於 09-8-8 11:36 發表

聖士提反書院係band2直資英中, 唔係官津.

Hi MUMMYSIK,

Sorry, 我唔知轉直資後成績係點,或者你問下其他 BK mum。
出灣仔應該有6/6A 巴士,不過好似由中環到學校要成1hr 15min!另外有40號綠van去銅鑼灣,車程就唔太清楚。

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-11 09:34 發表
Hi LittleKidult,

因英中學額和升中學童減少, 老師說小兒是band 1尾, 我相信將變為band 2.
我想報讀 SSC, 免得大抽獎落空, 機會大嗎?
SSC 會收band 1 / 2 生為主?
請問校風如何? 英文程度如何?
從SSC出灣仔约多少 ...
‹ 上一主題|下一主題