用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

09 K1D [複製鏈接]

Hi 各位 K1D 既 Mami

返左一個星期學,感覺係課室細過其他班既課室,班主任換左,今日問過Miss Fung,佢話Miss Lee整親隻腳(young d嗰個),所以換左Miss Ng...
我小朋友特別鐘意 Mr. Dennis同 Miss Fung (我個仔以為Miss Fung 都係教佢),So Far仔仔都習慣學校返學既模式,希望下星期搭校車佢會乖乖地啦~
咁你地個小朋友情如何呢?入黎傾吓吖!!!
   0    0    0    0

原帖由 shelleym 於 09-8-9 14:36 發表
轉左班主任咩?? 我唔知喎!!
因為我只係返星期一二, 其餘工人帶, 甘係唔係之前Assistant o個個?

Hi shelleym

後生d嗰個Miss Lee整親隻腳就換左Miss Ng黎,另外重有一個Miss Lee(大d嗰個)就會繼續教我地班,其實我都唔清楚邊個係班主任同邊個係Assistant,問Miss Fung佢只係話Miss Lee整親要休息一段時間,所以以後會由Miss Lee同Miss Ng教,如果以上堂黎睇,Miss Lee似係班主任多d,Miss Ng似係assistant,因我見係Miss Lee講故事俾小朋友聽,而Miss Ng就坐响度逗小朋友~

原帖由 icyman 於 09-8-10 23:50 發表
Candice MaMi, oh~~~ the original Miss Lee is resigned already~~~ cause when we asked Ms Fung last Fri, she mentioned that she need to take long leave only....
Barbee Lee, Issac is very smart (I still  ...

Icyman

Thank you la!  Before Isaac for the playgroups, he usually cry if can't see me le.  Tomorrow i very surprise when my son by school bus, he wave his hand for daddy and me.  Ho Him don't cry tomorrow, if very good start...good boy le!

CandiceMaMi

Miss Lee resigned La>>>
As same as you, i call Miss Lee about school bus very cold of air conditioner, hope her help my son wearing jacket first then by school bus go home and  i asked her Miss Ng is K1D assistant?  She said No, Miss Ng just help for her last week.  If any problems call her OK la! So now just one teacher teaching le~

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-11 14:57 發表
Dear Barbielee,

Miss Lee called me againt said my son today no crying la... today morning he go by school bus also no cry said my maid.
And you said now only one teacher teaching them are  ...

好叻仔呢~~
我個仔interview嗰時, miss fung無講過有幾多個老師教一班喎, 而前日我問miss lee, 係咪佢同miss ng教我地哩班, 佢話以後係佢教, 而miss ng就唔關事, 我唔係介意有幾多個老師(咁更係多好過少啦), 只係適應週d家長好多都問個兩位老師係咪教k1d班, 而老師又答係, 咁而家又唔係, 有d迷網啫, 我都滿意miss lee佢都好細心呢~

原帖由 icyman 於 09-8-14 18:33 發表
今天问Miss Lee, 普通话堂会在下星期开始:)

icyman

Isaac今日放學話我知普通話講<老師好>,英文堂Mr. Dennis教Letter Aa...alligator追住apple hm hm hm...唱abc song同apple歌(我個仔話佢重未學識晒點唱apple歌喎遲d識晒先教我同daddy), 同Mr. Dennis用紅色紙cut左個apple送左俾佢, Miss Lee Miss Wong教佢唱新歌<刷牙歌> good morning都有唱...我個仔係講到咁多...

CandiceMaMi & icyman

前日(18/8), 我個仔話老師請佢食1粒燒賣...佢唱左兩首俾我聽,佢話佢今日記得點唱教我喎haha...不過唱得唔完整,有d都係我估~

Apple歌
The apple a doctor wing (d英文係我聽我個仔唱出既音,所以唔好睇句句子點解,重複唱左4次左右)
......p-l-e(係串出離我估係a-p-p-l-e但佢唔係好記得前面d音) Apple Yeah (要大聲讀Apple出離)

Rainy Day
Rainy Rainy Rainy Day.......
...........far away .......
哩兩首都只係唱到咁多,我都唔知係咪真係咁,不過上星期都已經教佢地唱!
多謝Auntie既讚賞,Isaac比較大個d,所以容易表達到俾我知,你地都要加油呢!

Hi NOKNOK2006

上星期Mr. Dennis同佢地玩爭櫈仔,要聽music,無music就坐低,有小朋友坐唔到就會坐係個長櫈度,我個仔講俾我聽嗰時都圍住張櫈跑住講,小朋友最鍾意走離走去,個老師陪佢地玩梗係like個老師啦,同埋有時Story Time,我個仔講個內容俾我聽時,佢會盼Mr. Dennis好生動咁講番出黎,我諗老師好投入咁角式扮演,所以吸引到佢地~

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-19 12:45 發表

妳仔仔好叻啊 , 我常常問阿仔老帥教什麼教媽媽, 他只是說:「我遲些說妳知.」

CandiceMaMi

CandiceMaMi

我個仔頭幾日返學都係咁答我haha... 後尾我同佢講叻既小朋友先有得返學, 我同daddy無得返學學野, 你學左要返黎屋企做老師教我地先得喎, 咁之後佢先講囉, 但你真係要扮小朋友喎, 要叫佢做老師, 你試吓睇下得唔得~

原帖由 helenli 於 09-8-20 12:39 發表
係An apple a day keeps the doctor away先真
我仔仔係N1C的, 多多指教.

hahahaa....原來係咁既
Thks!!!

Hi All Mami

我個仔唱得唔完整,但我前日問佢係咪咁架An apple a day keeps a doctor away,佢問我點解知成句係咁既, 我話你skip左咁多,我咪問老師,佢跟住就大笑喇,之後又唱到成句喎...笑死我~

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-24 11:37 發表
Dear 1D mami,

"An apple a day keeps a doctor away" this book 要不要塗上颜色? 還有下午興趣班小朋友會否join?

CandiceMaMai

之前派左通告話老師教左(即蓋左印)可以塗顏色,我塗左喇!
因午睡同食lunch令我最頭痛,如果join午睡就無架喇,繼而食lunch雖然有老師响度,但食左幾多又唔知,跌左幾多又唔知,重有呀我個仔食到一半d速度就會減慢,跟住就話唔食(其實未飽架喎),so我諗多數都唔join,我只係諗住安排佢响屋企附近sat/sun上興趣班咋 ~

Icyman

你仔仔好番未呀?Isaac有一日話我知你仔仔返番學!係啦做校服無size揀, 不過照交check同通告先啦, 因都係要做!

All mami

你地覺唔覺個書包越來越重呀?之前3本書, 但而家5本.茶點.外套.內褲...星期五唔洗講係最重, 如果d中文書老師唔係收左咁咪勁重?!你地小朋友返屋企有無唱首phonics歌?我個仔上星期返離唱, 但我又唔知係咪佢亂作(因唱d音好似佢自己作咁),今日唱左首"摘個蘋果切切切"(repeat x3)

phonics歌

annie ant said aa annie ant (我個仔係咁唱既)

原帖由 CandiceMaMi 於 09-9-3 10:55 發表
Hi Barbielee,

Now have 5 english books , but I check with my son his school bag only 3 books ,
茶點. and 外套. no more everything, pls let me know which 2 more books.

CandiceMa ...

有2本兒歌書, 1英1中粉紅色架, 我起初以為miss lee會收番, 但都無呢~

原帖由 icyman 於 09-9-3 14:16 發表
仔仔好番啦星期一已經番學!
佢沒有多唱phonic歌反而喜歡唱那首普通話的放學歌”鈴鈴鈴鈴….”
我都覺得個書包好重呀,5本書日日帶對於咁細的小朋友真係好重....
還未有時間睇Evi learning Kit, 各媽媽開始用沒有? ...

係啦真係好重....
我個仔又係成日唱住放學歌, 今日我問Isaac, 佢話Mr. Dennis真係唱phonics "a"俾佢地聽~
我都有用evi learning kit, 睇左第一個topic, 我個仔好鍾意玩呢, 但要限佢時間, 始終對佢地眼睛唔係咁好~

Hi All Mami

我個仔上個禮拜病左, 5日都無返學, 都無時間睇吓買咩既cd/vcd, 你地有無收到通告有家長日呀?係咪都係26/9sat見呢?

原帖由 icyman 於 09-9-16 09:29 發表
Hello all MaMa,
我買左普通話vcd及Beeno(見仔仔都經常提Beeno),屋企都好多英文vcd,怕買左都冇咁多時間睇.
BarbieLee, 仔仔好番未呀?希望他快快康復. 我都收到通告有家長日係26/9sat下午見.

另外我問過冬季校服,遲 ...

Icyman

仔仔好番喇, 多謝關心!!!
我見好似多數都係買普通話vcd...等我今日睇吓先...買哩d唔知有無deadline呢?

Hi All Mami

我都會去...時間都係1:30-2:30~

Dear All Mami

星期六家長日我入過課室睇過, 原來d小朋友調左位坐, isaac之前講俾我知佢調左位, 所以我特登去左睇下係咪真, 以前3張細枱, 而家2張枱拍埋做1張大既(即有2張枱), 我覺得好似無咁迫, 課室感覺大左咁...個日我聽完個講座就走左, 因isaac食左葯扭計要走, 只係同miss lee傾左幾句, miss lee話isaac適應好好, 只係有時會怕羞左d, 各位媽咪, 你地小朋友進度如何呀?希望個都好好同真係要身體健康呢~

原帖由 icyman 於 09-9-29 11:00 發表
冇見Issac兩個月, 可能不是著校服,覺得他大個左呀!是一個小gentleman呢!
我都覺得兩張枱拍埋做1張,只有2張大枱,課室感覺大左舒服多!
在課室內可看到他們的上堂schedule, 看到每星期做運動教的動作,Miss Lee好有耐心 ...

icyman

Thanks!我都覺得課室舒服左...如果isaac唔係扭計(又唔肯跟daddy留係屋企等我去家長會), 我都會留向度聽, 不過miss lee真係好好, isaac病左成個星期, 都2日2日咁打俾我, 好番d之後又病, 都打黎問, 之後再返學miss lee 知佢岩岩病完, isaac話熱要除外套, miss lee俾佢除一陣, 之後要佢著番, 有一個細心同關心學生既老師教自己小朋友, 真係會放心, isaac放學校車個姨姨又係好好, 成日幫佢抺汗, 又用紙巾/毛巾攝係背脊, 怕佢攝親會病, 哩個係isaac既lucky呢! 下次再有哩d家長聚會/家長日, 真係要同你地傾吓計~~~

原帖由 CandiceMaMi 於 09-10-2 11:09 發表

Issac 冇事,小心身休,我小朋友都常常有小病,都好煩. 我都感覺班房大D,活動空間都好D. Miss Lee 好有愛心好留意每一個小朋友的情形.

CandiceMaMi

...

CandiceMaMi

多謝關心呢!isaac返左學之後就成日病(以前都唔係咁)...真係好煩, 不過真係希望大家個小朋友都身體健康啦~

原帖由 CandiceMaMi 於 09-10-9 11:15 發表
我仔仔剛剛好番兩天, 昨天又開始病. 唉他前後以食了三次西藥, 今次又來過.

唉...isaac又係咁呀, 一好番2-3日又黎咳同流鼻水, 今個星期又無返學(連班相都影唔到), 上星期日又發燒, 點知右邊肺肺炎, 要即刻打針, 如果食葯無效就要入院, 醫生話係月頭個次病d痰清唔到, 拖左成個月唔好, 先會咁, 好在佢都好得好快, 不過氣管弱左好多, 要食一個月抗敏感葯, 我明白真係好煩都唔知點解會好黎好去都唔好~

‹ 上一主題|下一主題