用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思好嗎?
樓主: QueenyMa
go

啓思好嗎? [複製鏈接]

原帖由 Chincco 於 09-8-22 19:04 發表
佢哋會要求9-12月出世啲細b repeat一年, 即使小朋友向學習上跟得上, 雖然並唔係強制性要小朋友repeat,但對於d 叻啲細b就好唔公平, 如果係咁, 點解佢哋唔好似培正咁, 話明唔收細b, 等家長可以自己考慮.

我囡囡雖然 ...

我問過佢哋, 話陸趙鈞鴻的理念係盡量用母語教學, 未必用英文作priority, 您應同嗎?

原帖由 MAMAMEEE 於 09-8-25 00:01 發表

我問過佢哋, 話陸趙鈞鴻的理念係盡量用母語教學, 未必用英文作priority, 您應同嗎?

其實陸校監啲理念係點係點, 對我都唔再重要, 因為我囡囡已經唔再係佢哋啲學生.
但現今社會, 邊種語言最重要, 其實大家都心知肚明.

其實每間幼稚園都有好同唔好. 以下是本人經驗.

我小朋友在啟思讀了兩年(N1&K1), 今年會轉去另一所學校.   當初, 為小兒報讀啟思, 是因為學校主張愉快學習及母語教學. 我不介意英文程度或課程淺, 一心想小兒開開心心讀四年PRE-NURSERY & 幼稚園. 

但讀了一年N1, 本想轉校, 但基於某些原因,那時沒有轉,但K1上學期完結,真係好想快D轉, 但又係被家人意見令我猶豫不決, 到下學期開始後一兩個月後, 已立定決心K2轉校.

當小兒知道不用讀啟思, 很開心.

really?  your son dislikes Creative?  me too as I don't think they select student by BB's ability.  just look look my son and then rejected him.  The interviewer appreciated my son very much, she said his 專注力高.  He could put back the chair when he left.  I believe Creative just selects parents' background.  The cousin of my son completed from Creative, but his ability isn't good.  Now, P2....fail in English.

They said there were 1,300 applicants for 2009 K1 (60 seats only).

原帖由 ciao 於 09-8-25 13:06 發表
其實每間幼稚園都有好同唔好. 以下是本人經驗.

我小朋友在啟思讀了兩年(N1&K1), 今年會轉去另一所學校.   當初, 為小兒報讀啟思, 是因為學校主張愉快學習及母語教學. 我不介意英文程度或課程淺, 一心想小兒開開心心 ...

可否告知我轉校的原因呀! 請email: [email protected]  thanks. thanks.

也許不同學校的教學模式切合不同小朋友的性格,每所學校都有其優缺點.
而我反而在朋友當中都喜歡啟思.我朋友是一位任職教育界人士,工作關係,他常到幼稚園視察.他反而很喜歡啟思的教育理念,而且啟思能啟發孩子學習,他也讓兩個孩子到啟思讀k1-3,現兩位孩子均入讀名校.他的孩子仍覺得以往幼稚園生活很愉快.
而家長認為啟思的英文程度不及其他如york,st.cat...等幼稚園,這樣想法只是家長因著社會現今商業化的主流而希望自己子女多學英語.
家長按不同要求選不同幼稚園給孩子,而我則希望孩子是學會學習和有興趣學習.而艾語方面,我也認為重要,但家長也可善用其實方面讓孩子學好英文.如伴讀英文故事書等

回覆 25# ElsaShum 的文章

Elsa Shum
當學期最後一天, 提交了退學信後, 我告訴兒子k2會去另一所學校讀書, 他很開心.
我不知啟思收生標準, 因小兒是細仔, interview時才剛1歲 (因2歲入N1).

我想特別一提, “”當初, 為小兒報讀啟思, 是因為學校主張愉快學習及母語教學. 我不介意英文程度或課程 淺”, 而現在轉校絕不是因為英文程度及課程 淺的問題.

當然, 啟思每間分校亦有不同情況, 每個小朋友吸收亦不同, 好難比較. 而我亦不諱言啟思亦有其可取之處,如小兒的紀律幾好, 坐完的位子會放好, 但不是所有他的同學會放好坐位. 所以, 每間幼稚園都有人講好有人講唔好, 最好去實地觀察, 睇下D家長點講.

而我最终決定轉校, 亦有因為回校參與小兒親子活動時, 親眼看到一些情況及聽到D家長在校門外的評語作參考. 而且, 現在的啟思唔同以前的啟思. 我相信, 以前啟思真係做到愉快學習.  

但最終都要轉校, 可能我及小兒不好彩. 我好自責, 應該K1就轉校. 小兒現在都記得係啟思D唔開心野.

回覆 1# ciao 的文章

Eng standard though not as good as others but it is good considering all things as told by my close friends

原帖由 ciao 於 09-8-25 16:11 發表
Elsa Shum
當學期最後一天, 提交了退學信後, 我告訴兒子k2會去另一所學校讀書, 他很開心.
我不知啟思收生標準, 因小兒是細仔, interview時才剛1歲 (因2歲入N1).

我想特別一提, “”當初, 為小兒報讀啟思, 是因為 ...

我同你一樣都好自責, 當初為囡囡報讀啟思,(仲要報兩間啟 恩, 驚死佢哋唔收佢), 但係因為學校主張愉快學習, 希望佢開開心心學習, 點知最後竟要佢k1下學期轉校, 我真係好難過架 ! 好彩最後決定無錯咋 !

原帖由 kongkong7794 於 09-8-25 18:46 發表
我小朋友都是在啟思(九龍塘)出來的,如果你地話佢地要細B RE多年係真的,因為校監講細B比同年的吸收力細,比小朋友上到去小學就會出追唔上現問題,但不是個個細B小朋友都是的,據我所知老師會評估!至於啟思真的會有好同唔 ...

如果佢哋真係怕小朋友去到小學追唔想, 咁就不如好似培正咁, 講明唔收細b啦. 又要收細b, 又想細b repeat一年, 又可以收多一年錢. 佢哋係有做評估, 都話我囡囡無問題, 不過都係話 repeat一年好喎 !

原帖由 Chincco 於 09-8-25 20:29 發表

我同你一樣都好自責, 當初為囡囡報讀啟思,(仲要報兩間啟 恩, 驚死佢哋唔收佢), 但係因為學校主張愉快學習, 希望佢開開心心學習, 點知最後竟要佢k1下學期轉校, 我真係好難過架 ! 好彩最後決定無錯咋 ! ...

Chincco

好開心你小朋友轉了校有開心的校園生活. 希望我為小兒轉校, 都選對了學校啦.

你都不用自責, 起碼你小女兒只係讀了半個學期. 我小兒讀左差不多2年, 想起小兒在校一D笑容都冇O既相, 想起心都"UP"埋呀! 可能我讀個間分校D老師不好啦, 真係後悔自己後知後覺.

想問你讀那間啟思ah?????

原帖由 ciao 於 09-8-25 23:09 發表

Chincco

好開心你小朋友轉了校有開心的校園生活. 希望我為小兒轉校, 都選對了學校啦.

你都不用自責, 起碼你小女兒只係讀了半個學期. 我小兒讀左差不多2年, 想起小兒在校一D笑容都冇O既相, 想起心都"UP"埋呀! 可 ...
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

原帖由 octopus481 於 09-8-26 09:42 發表
想問你讀那間啟思ah?????

青衣同九龍塘都收左我囡囡, 最後去左九龍塘讀.

原帖由 Chincco 於 09-8-11 12:40 發表

唔難呀 ! 我大囡當年考左兩間啟思, 兩間都收左佢, 最後選左九龍塘啟思, 不過只讀左K1上學期, 下學期轉左去第二間幼稚園. 我唔敢話啟思唔好, 我只係覺得唔適合我小朋友. 我囡囡今年升K3啦 ! ...

坐唔定同唔聽人講, 發展慢既小朋友岩唔岩讀架,老師會唔會唔理佢地

原帖由 我係女仔 於 09-8-26 17:18 發表

坐唔定同唔聽人講, 發展慢既小朋友岩唔岩讀架,老師會唔會唔理佢地

你應該問吓讀緊啲家長, 我囡囡無讀架啦 !

原帖由 ciao 於 09-8-25 23:09 發表

Chincco

你都不用自責, 起碼你小女兒只係讀了半個學期. 我小兒讀左差不多2年, 想起小兒在校一D笑容都冇O既相, 想起心都"UP"埋呀! 可 ...

ciao, 咁您又讀邊間啟思架?
‹ 上一主題|下一主題