用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有人參加過青蔥小跳豆嗎?
go

有人參加過青蔥小跳豆嗎? [複製鏈接]

青蔥小跳豆會做什麼的?因為介紹只說是"社交及專注力訓練".
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我仔仔舊年年頭(當時3歲)未排到S or E位時join咗4個月。
每堂個半鐘, 每次開始時都要企响導師旁介紹自己, 如果有言語就講吓自己幾歲或有關自己嘅簡單言句, 每期都會有主題, 例如近新年就會做啲關於新年嘅活動, 好似新年食物、擺設、恭賀說話.....等...
之後會有啲大肌活動遊戲, 然變埋抬做圖工, 最後會有啲小食時間then落堂, 我果陣上咗約3-4期, 每期嘅小朋友都係未有政府service, 有啲仲係新手嘅A仔媽咪/家人, 一齊上堂時大家都會交流吓資訊.....
大致上係一個playgroup型式嘅小組活動。

要自我介紹?...he,我個女乜d未識講,好期待佢會自我介紹.

好心急,想快d上堂.

原帖由 Anpanmama 於 09-8-14 03:22 發表
我仔仔舊年年頭(當時3歲)未排到S or E位時join咗4個月。
每堂個半鐘, 每次開始時都要企响導師旁介紹自己, 如果有言語就講吓自己幾歲或有關自己嘅簡單言句, 每期都會有主題, 例如近新年就會做啲關於新年嘅活動, 好似 ...

hey, scholar,

你女女上左點呀?我想報下一期,但bb只得18月大又未行,返唔返到ka?

已返了5堂,很不錯啊.我覺得囡囡上堂後明顯很開心,進步也快了.(可能只因為以前只有週末才有街去,現在每星期多去了2次街)

其實這個course只是一個playgroup, 不過老師很專業,較懂得取得小朋友attention.也會'就'著每個小朋友.例如,小朋友已懂說話,就要他多說點.小朋友較緊張,老師對他說話也會溫柔點.

每堂都揉合了社交,大肌,小肌,說話,專注等等各方面.有玩玩具,作圖工,做體操,跳舞等.有些項目會重覆的,但小朋友都玩得很開心.

我覺得只要遇著好老師,上其他playgroup都會很有幫助.

原帖由 nokia6300 於 09-9-29 16:11 發表
hey, scholar,

你女女上左點呀?我想報下一期,但bb只得18月大又未行,返唔返到ka?

忘了回答你的問題,未識行應該都收.之前我都試過上一個playgroup,有個bb女好細,乜都唔識,父母全程抱住佢上堂.

佢太細可能效果不大,但以我個女的經驗,佢頭幾堂真係乜都唔肯做,但上完堂佢返屋企都表現得好開心.

tks 呀!!

你係咪返太子呀?我而家plan 比bb返呢d有 functional既playgroup先,大dd先再 consider 返 intensive, tks yr advice 呀
‹ 上一主題|下一主題