用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無人交左英華(2010)的報名表
樓主: Radiomama
go

請問有無人交左英華(2010)的報名表 [複製鏈接]

嗯,明白。叻的男仔可能同時有兩間或以上的offer,不過英華跟DBS/St Paul Boys等男校,大家會點選擇呢?

原帖由 Unclejt 於 09-8-27 11:23 發表
有20-30%最後放棄學位並不出奇。假設有一半人同時有SPCC或DBS的offer,其中一半選擇離開,這便25%了。

smartcar
Thanks a lot.
原帖由 smartcar 於 09-8-26 18:07 發表
Era,

Parent could call school registrar for voluntary works.
http://era-central.blogspot.com/

To choose between YW, DB College Primary Schol Section(not DBPS) and SPCC...

I am living in NT and would only consider schools in Kowloon side.

Forget it, the real scenerio would rarely happen.

You know what to do if luck comes.

YW的客源比DBSPD更阔,虽然大部分的人都认为如果同时有它们两个offer,都应该take DBSPD,但其实应该有一定数目的人只会选YW,比起只选DBSPD的人应该更多,如果DBSPD有2千,YW就更有可能多于此数。

原帖由 VKwan 於 09-8-27 10:44 發表
係囉,我就係咁既意思囉!同埋,私校好多時用來保衛作用,萬一抽/考得唔好就入讀,英華唔似呢種喎,放棄既人未必有20-30%,咁情況下,2000人報名算好多架啦 ...

原帖由 猴子爸 於 09-8-27 22:16 發表
YW的客源比DBSPD更阔,虽然大部分的人都认为如果同时有它们两个offer,都应该take DBSPD,但其实应该有一定数目的人只会选YW,比起只选DBSPD的人应该更多,如果DBSPD有2千,YW就更有可能多于此数。

...
点解呢?钱既问题?!

係呀~ if 男拔同英華, 我首選係英華~ 出左面試schedule 啦~ 好緊張! 我囝囝係第一日in...

比"钱"好一些的用字是家庭profile跟学校的配对,包括社会地位,教育背景等等。如果自己不到那样的位置,进到DBSPD不是不可能,但应该有颇隔隔不入的感觉,但YW却有那种"平易近人"的味道。始终在社会的金字塔里,上面的比下面的少。

原帖由 VKwan 於 09-8-27 22:51 發表
点解呢?钱既问题?!

有两个问题
1。林校长是Miss Lam,还是Mrs Lam?那本"闯星空"的第一页是写Mrs Lam.但林校长的网页是写Miss Lam.当然,为保险计,我在信上是写Ms Lam.
2。在第一天当日就已经知道小朋友跟校长有个约会的时间,这个是代表第二次面试,还是第一次的第二部分,如果是第二部分,就等于有三次不同时间的面试?

原帖由 hkcindy 於 09-8-28 09:34 發表
係呀~ if 男拔同英華, 我首選係英華~ 出左面試schedule 啦~ 好緊張! 我囝囝係第一日in...

e... 我都唔知喎..but林校長全名係林浣心.

至於面試.. 我都想知...噤即係要去2次先完成1st in? 噤又要去2nd in 米即係去3次?

but 照睇又唔似, 因為網頁寫 "小朋友和校長有個約會" 係9月-12月...then 12月中已經有結果.

今日出咗interview的時間, 如果學校比D時間係唔方便的話, 請問可唔可以改?/你哋有無人改時間呀?

林校長 = 林林浣心

I want to know too if able to change. But better not to change as they have 2200 ppl to take interview.

原帖由 hkcindy 於 09-8-28 11:23 發表
e... 我都唔知喎..but林校長全名係林浣心.

至於面試.. 我都想知...噤即係要去2次先完成1st in? 噤又要去2nd in 米即係去3次?

but 照睇又唔似, 因為網頁寫 "小朋友和校長有個約會" 係9月-12月...then 12月中已經有 ...
如無改變的話,係要去3次架!第一次見老師,第二次見校長。選出300人,第三次學生與家長再見校長!

絶對同意你的睇發,因我也是同一的諗頭~ http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/lol.gif

原帖由 猴子爸 於 09-8-28 10:17 發表
比"钱"好一些的用字是家庭profile跟学校的配对,包括社会地位,教育背景等等。如果自己不到那样的位置,进到DBSPD不是不可能,但应该有颇隔隔不入的感觉,但YW却有那种"平易近人"的味道。始终在社会的金字塔里,上面的比下面的少 ...

咁想請問個編號是否為收據上的單號呀?因交表是我c老去的,但佢又無其他編號比我啦喎!唔該有無人可以話我知呀?
另外想請問第二次見校長是否約另一日還是會在第一次當天見埋呢?
原帖由 gracechung 於 09-8-28 18:56 發表
如無改變的話,係要去3次架!第一次見老師,第二次見校長。選出300人,第三次學生與家長再見校長!

我都想知呀!

我打去問佢又話唔改得!!

你有無成功改到時間?

原帖由 kc1016 於 09-8-28 11:36 發表
今日出咗interview的時間, 如果學校比D時間係唔方便的話, 請問可唔可以改?/你哋有無人改時間呀?

原帖由 boise 於 09-9-1 10:24 發表
我都想知呀!

我打去問佢又話唔改得!!

你有無成功改到時間?

This is a classic example of "Opportunity Cost".  Make your decision now and choose a school to attend.
‹ 上一主題|下一主題