用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你會幫你既仔女選擇在校訂飯或自己整飯盒呢....?? ...
go

你會幫你既仔女選擇在校訂飯或自己整飯盒呢....?? [複製鏈接]

我做過義工,d 學校飯盒幾好食,唔係好大,有營養。至於自己帶,有個家長話、因為一星期五日,餐己整 d 送,唔變化得好多,食左幾個月都轉返校訂。

.

原帖由 happyfarm 於 09-8-22 20:51 發表
我做過家長義工,照顧學生LUNCH, 看到吃飯合的,多数吃剩95%, 除了吃PIZZA那天. 帶飯的同學,多數吃完 .

個飯盒好細 bor,大人就要吃兩盒

原帖由 KT0603 於 09-8-24 15:17 發表
我仔仔今年升小二,佢係"強烈"要求我煮飯俾佢食. 因為學校訂飯嘅size太細,食唔飽. 飯團size嘅白飯,環保喎,就算"TIM"飯都只會有汁無餸,仲要好貴$18:;pppp:!!!!!
所以舊年只係訂咗兩個月就唔訂啦. 未有耐放完暑假,仔仔 ...

我覺得真係細左點,不過見到小朋友多數都食唔晒,只有蒸飲及粿米雞比較大點。

原帖由 KT0603 於 09-8-25 12:27 發表
就係囉! 好多小朋友正餐都好細食,但食零食就太多. 我仔仔係"飯桶仔",所以學校訂飯嘅佢份量就唔夠啦! 他學校的午餐唔係食飯盒,係派飯菜,味道還可以,飯餸亦新鮮. 但d大集團都係"食水深",以環保為名,份 ...

食得真係好,我囡囡食得一半。

原帖由 KT0603 於 09-8-27 14:46 發表
大x樂集團嘅x力午餐. 槪念不錯,中央kitchen煮餸,立即急凍再運送到學校,到了學校飯堂再把餸加熱;另外,學校飯堂煮飯和淥菜;所以飯餸新鮮d味道都會好d. 但份量問題就好商確!? 我都明白,小朋友都係細食 ...

我囡都係呢間供應商,幾好味,唔算細盒飯+菜。
‹ 上一主題|下一主題