用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2009/10 K1E (am class) at Kent Road
go

2009/10 K1E (am class) at Kent Road [複製鏈接]

你好, 我個仔都係呀..  :)

原帖由 Jackiejones 於 09-8-16 21:59 發表
My son was allocated to K1E, please let's keep in touch in the future, thanks.

會呀, 我係全職媽媽, 我會帶佢去(我地10:00)..你呢?  我個仔叫Chris, 希望第時佢地可以做好朋友啦.. :)

原帖由 Jackiejones 於 09-8-17 13:43 發表
Will you come along with him on 27 Aug?  My son called Long Long, Cayden.

兩位媽媽, 你地住邊區呀?  小朋友番學洗唔洗撘保母車/校車呀??  幾點鐘要上車呢??

知唔知道27/8 小朋友洗唔洗著校服返學呀??

原帖由 Jackiejones 於 09-8-23 22:44 發表
Thanks.  Same feeling as yours.

我地住大埔, 佢會搭校車, 希望佢快D習慣新環境啦...

原帖由 akinasin 於 09-8-26 18:08 發表
I live in lai chi kok. My hubby will take our daughter to school and the grandmother/ grandfather will take her back. I will keep in view if she better takes school bus.

今朝都認不出大家, 我個仔昨天開始流鼻水, 好彩無發燒, 所以我幫佢戴左口罩, 你地可能認到佢..佢一入到班房就話要玩玩具, 坐一陣又想起身囉玩具, 搞到我都留心唔到老師講咩..  有D野想問老師都唔記得左..唔知家長幾時先再有機會返學校呢!?

我認得Miss Ng 係 interview 我地果個老師..E班望落去好似男仔多過女子..

希望大家保持聯絡, 交換下小朋友上課情況!

係呀, 就係我..  :)

今朝起身話要我陪佢一齊返學, 但我話比佢知今日開始要坐校車, 之後佢都好乖無扭計, 放學返黎時好似好開心咁..

你呢?

原帖由 Jackiejones 於 09-8-31 16:46 發表
How's your kids on 1st day school?

又會咁啱原來我地就坐係隔離.  你個仔好乖呀, 果日我見到佢乖乖地坐係你側邊, 又無走開, 又無扭計.  我個仔成日坐唔定,想走開去囉玩具玩, 搞到我拿拿聲搞掂走人..

一班有成卅幾人, 真有D擔心老師唔知點照顧..你有無同佢練習用校服褲去厠所, 唔比佢地除褲, 但條褲個"燶"又細, 我怕佢地會整濕..

原帖由 Jackiejones 於 09-8-31 20:02 發表
Then, I know who you're.  My son and I just sat next to you at your left hand side.  He seemed ok and didn't ask me to accompany with him.  In fact, I applied leave and intended to pick him at the kin ...

果日我見到有個家長成日同個女影相, 可能係你!!

我個仔都好開心, 可能太耐無返學..我問過MS. NG, 佢話男女仔數目差唔多, 不過成34個人, 我都擔心佢地點睇到咁多學生..

係呢, 你地準備D咩比小朋友做茶點呀?

原帖由 akinasin 於 09-9-1 00:21 發表
i can't recognise any of you. we seat at the back. i always took photo for my daughter and hubby on 27.8.2009.

how's your children feel about the school day?? my daughter is very happy. she likes the ...

我個仔返左兩日學, 就唔見左件白色外套, 我仲以為放左係學校, 點知老師話無..唉..明天再問下保母車EE, 如果無就又要買過..

你地小朋友返學開心嗎?  有無同你講返學的情況呀?

我個仔日日都話返學好開心, 但問佢返學有咩做, 佢淨係話玩玩具, 其他唔識講..仲有佢話有好多女仔喊, 男仔都有..我問佢, 知唔知同學仔的名, 佢話同學仔唔採佢  :(..

唔知你地小朋友又點呢??

原帖由 Jackiejones 於 09-9-10 13:54 發表
No news heard from other moms?

我個仔係大仔, 一月出世, 佢兩歲開始就讀nursery.  

你地小朋友幾月出世咖??  

希望多D媽咪入黎一齊分享啦!!

原帖由 akinasin 於 09-9-15 23:10 發表
Welcome 2...

did all your children study pre-nursery before attending KV???

我個仔病左成個禮拜, 上個星期五佢話係保母車有個小朋友流鼻涕整落佢度..第二日星期六就開始病, 今日先再返學, 但一上保母車就見到有個女仔戴住口罩(但鬆到落個嘴) 流住兩行鼻涕, 流晒落個嘴同口罩度, 我即刻話比保母知..真係好核凸,  咁樣想唔傳染都幾難啦..

其實小朋友有病未好番真係唔好返學, 小朋友食左藥會好倦而且又容易傳染比其他小朋友, 我個仔體質差, 好易被傳染, 佢食左一個禮拜西藥, 成個落晒形, 真係慘!!!!  

大家小朋友返學返成點呀? 鐘唔鐘意呀?   我個仔昨天同我講返學唔開心, 老師成日鬧佢.. 我問佢點解, 佢話老師叫佢唔好搞玩具..

今早起身又話唔返學, 我問佢點解, 佢話唔開心, 老師打佢, 我問佢打你邊度, 佢話手仔, 我問點解老師打你呀, 佢話因為佢搞玩具..

我個仔坐唔定, 見到玩具就鐘意攞黎玩, 上次家長會都係咁..  如果佢怕左老師唔鐘意返學就幣啦.. 希望佢快D明白要守秩序同聽指示啦!!
‹ 上一主題|下一主題