用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 對女今年K2, 報小一私校直資應該幾時取報名呢??? ...
go

對女今年K2, 報小一私校直資應該幾時取報名呢??? [複製鏈接]

醒目開學勳章

應該明年,但不一定是9月
像DGS-8月份派表,9月頭截止
像St. Paul's Convent沒有申請表,9月份左右寫信叩門
反而有興趣想知道你兩個是否Twin?自行收生是怎計?因大的有5分.但又享受不了世襲生的福利
有沒有人知道?

原帖由 BBTWIN 於 09-8-18 12:56 發表
各位媽咪,

講起報小一真係頭暈暈.兩個女今年升讀K2, 應該係今年報考直資或私立小一,還是明年9月才報呢????謝謝解答.

醒目開學勳章

通常我認識的Twins,學校一是一起收,一是兩個也不收,很少分開報學校
因為分開報學校,接送,家長日,看她們功課會辛苦很多
除非她們兩人相處不來

為什麼我問是不是Twins ,因為我囡囡有同班同學的媽咪年頭生姊姊,年尾生弟弟,結果兩姊弟同一年入K1,學校要將兩姊弟分到不同班

這情況是否同Twins一樣兩個都相同有分加?

原帖由 BBTWIN 於 09-8-18 14:46 發表
[quote]原帖由 ziyi 於 09-8-18 13:05 發表
應該明年,但不一定是9月
像DGS-8月份派表,9月頭截止
像St. Paul's Convent沒有申請表,9月份左右寫信叩門
反而有興 ...

醒目開學勳章

BBTWIN:
越說越遠,對不起,因我囡囡升小一的時間與你的Twins一樣,我首選都是私立女校或直資男女校
所以,基本上我們大家一起努力,要從2010年3~4月份開始參加簡介會 - 直資的
私校盯要今年開課後留意open day
到2010年暑假時間,留意她們什麼時間派申請表
2010年9月開始準備可能要請假陪囡囡面試及決定自行收生申請那一間

醒目開學勳章

Uncle-DOS的"小一選校藝術"在OK及商務都有,而且可看了才買,不是說那間好或那間差,而是清楚流程等,我很多知道的資料也靠它,不過我唔係媽咪 ,因我家是我妻子做總司令,我要去了解,完成她下達的任務

原帖由 BBTWIN 於 09-8-19 12:54 發表

不遠不遠.和各位媽咪分享兒女經是十分高興的事.也很感謝你提供的小學資料.對於我來說很有幫助

其實我兩個女兒也是分開班的,是老師提議的.因為
pre-school時老師發覺她們同一班常常倚賴對方,不肯和其他小朋友玩.上 ...

醒目開學勳章

囡囡是我的心肝,始終多了解一些,會放心一些
也不會後悔沒有好好替她想
我是抱住這想法,由一無所知,看其他家長說的,看學校的網頁,逐一去看
看gov的,看書
始終得一個
非常緊張,只是有很多的家長活動,我也只參加一部份,大部份是我妻子去( 有一些是我想去,但她不給,說大部份都是媽咪去,你去幹什麼)

醒目開學勳章

我當囡囡是寶,但她當我係她私家工人jar

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-19 17:27 發表
嘩! 你真係super daddy
我個老公, 咁多年lor成績表從來唔出現, 學校活動都有d既, 真係我唔得佢都肯頂上lor (即係無得揀既時候)
果d咩workshop, seminar果d, 咪駛旨意見到佢
...

醒目開學勳章

不要再數算啦,其實我不是例外的,我的朋友很多也像我一樣
而且,分工不同吧,我都說了我家的總司令是女主人
加上,可能我怕老婆吧

原帖由 wootaitai 於 09-8-19 21:21 發表
my husband is worse

during an interview, he asked “what is IB“!!

醒目開學勳章

no la,其實是我看你好,你看我好,我老婆整天都說我還有很多地方要改進

原帖由 CHTmami 於 09-8-20 08:09 發表
你真是絕世好爸呀!

醒目開學勳章

經典啊,我女兒所有幼稚園面試時也是我帶的,我就不敢這樣說了,

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-20 10:33 發表
呵! 你都未見識過"一山還有一山高"呢個道理

聽住喇(保証100%真人真事):
當年我老公帶個女去in一間傳統名幼稚園, 人地問點解要apply佢地, 我老公答:

"因為你地學校夠大"
...

醒目開學勳章

甘拜下風

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-20 14:17 發表
經典呢!!! 我老公直到今日(個女都小4個仔都考小一喇), 都仲未知小一派位點玩, 你話係咪要打!

醒目開學勳章

可以同時申請所有的直資或私校,但如果直資或部份私校收了你的囡囡,就要放棄大抽獎啦

第1輪:自行收生階段
只可申請1間官津小學(計分制,不用面試,佔20%~50%學額,看該學校有多少必收生),同時可申請不同的直資/私立

11~12月份出results,如果官津及直資同時收,那只能二選一及選擇accept offer後放棄大抽獎

大部份私校就不用放棄,只需給留位費,到最後最後才選擇放棄那一間

第2輪:統一派位
大抽獎,不計分不面試
甲部3個選擇:可跨區/或本區 (最多佔5%學額)
乙部:本區(最多45%學額)
p.s.因為如果必收生超過30%時,會挪用這部份的學額給必收生

最後,成績出來,不滿意的去學校叩門

原帖由 jennybill 於 09-8-20 15:13 發表
唔好意思呀, 我個女今年讀K1, 我想早D了解o下升小一o既程序, 不過覺得好亂, 好驚自己理解錯, 想問o下各位, 係唔係可以選擇幾間私立或直資小學, 然後自己交表等o下有無得 interview, 定係私立/直資都係只可以選擇一間 ...

醒目開學勳章

1.是的,私立/直資要面試,聽聞會考Vocab and maths
2. 學校自行選用公平的方法,沒有規定一定要抽籤, 也可委託政府抽籤

原帖由 jennybill 於 09-8-20 15:50 發表
多謝你o既解答, 好快好清楚呀~~~~
(1) 咁即係話如果心儀o既係官津, 就全程唔需要面試, 除非去到叩門階段~~~~
而私立/直資就需要面試啦~~~~岩唔岩呀?
(2) 第一輪的官津部分係根據計分而定收唔收, 咁如果有好多都係15 ...

醒目開學勳章

應該是我幸運才是,她完全相信我,才由我去了解,去安排,到最後才一起作決定.
而且夫妻就是這樣,一個凹,一個凸,才可以好好配合
所以應該說你老公完全相信你,依舊你 (雖然好像與中國傳統相反)

原帖由 buu0605 於 09-8-20 16:11 發表
你老婆真幸運....我老公堅持唔熟HK d 教育制度同學校 (佢好細個已经去外国讀書), 乜都係我諗我揾我問我propose 我excute, 得我緊, 但為咗3個仔, 我只有頂硬上周圍問, 我唔想大B 一衰咗, 細B (twins)就一齊衰, 嗚.... ...

醒目開學勳章

我得一個都覺得很甘啦,你3個,努力啦,始終香港這個收生制度,真的很看第1個的命運,影響後面的弟妹,一不小心,想起都可怕

原帖由 buu0605 於 09-8-21 16:39 發表
所以我要博老命為佢地諗, 如果先嚟 twins 重'着數', 兩個都有首名子女嗰5分, 宜家靠晒大哥啦, 我諗緊 twins 讀ESF 添, 3 件乜都好融.

醒目開學勳章

樓主及我家的是囡囡.
私校我只看了女校的.如真光,SPC
如果目標是男校,還有要分清單私校定直資
直資男校我只道的有英華,男拔,私校沒有印象
如果是男女校的小學有培正,培道等
但機會很渺茫,因她們有直屬的幼稚園,私校又不用受限於政府收生制度
所以我基本上不看這些學校資料,雖然都是好學校

原帖由 carcar000 於 09-8-23 00:05 發表
Hi  我路過,我仔仔今年都係k2,請問有無人知私校開放日及派申請表日期?
你地心儀既私校又是什麼?
‹ 上一主題|下一主題