用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: fion88
go

SMCESPS -P1 2009 [複製鏈接]

HI,
個囡(G2) 明天有2科Eng & Math 是否要帶書. 今天做評估唔知點呢, 幾時知result & level?

G3 明日上math帶1A本書

你地睇唔睇到Campus TV 嘅Live mode, 我入唔到嘅???
唔知係咪真係睇到小朋友上堂/小息呢?

Kristy話去dance room讀, 有3個miss响房, 小朋友幾個幾個入去, 單對單讀(咁似interview嘅?), 讀完自已返課室
佢話有幾張紙, 好似故事咁, 佢話唔深, 但有一兩個字唔識, 老師教喎, d老師唔係班主任
原帖由 meowross 於 09-9-3 10:23 發表
咩唔係普通assessment 咩? 個囡話無 read @ home 咁多字, 少少咋, 有幾個唔識, 救命!

收到
阿囡見到交安套制服靚過brownie, 佢想做架....但我話brownie 多d嘢玩, 好多outing, 佢就改變主意要做女童軍
原帖由 meowross 於 09-9-3 10:22 發表
fion88

me3! 我個囡都話見到您喎!

您訂goodies, 咁我又訂先, 費事陣間佢地傾開計您嗰件有我嗰件無呱呱嘈鬧我仲咩唔幫佢訂, 煩c 我!

我個囡想個交通安全隊, 佢想學警察 ~ 指揮交通!我話行行企企咋喎, 又曬又熱.... ...

原帖由 fion88 於 09-9-3 13:33 發表
收到
阿囡見到交安套制服靚過brownie, 佢想做架....但我話brownie 多d嘢玩, 好多outing, 佢就改變主意要做女童軍

其實交安隊除左路上安全知識外, 重會教甚麼?

我就係厭brownie多outing, 佢家陣返半日訓埋妟覺都話好倦....d eca 可能要調晒sat....約果brownie仲有outing 我一定要c 先....

有無過來人可以分享.....交安隊玩咩? brownie 玩咩? 星期六要返去玩嗎???

原帖由 fion88 於 09-9-3 13:33 發表
收到

all,

亞囡話昨日校車 (2號車) 返到學校morning assembly 已經完左...ie...遲到?! 但係架校車準時0745 (應該話係仲早左dd) 到站接走左個囡架喎, 我個站係美孚, 到校只不過10 mins 車程....無理由要成半個鐘架喎....

有無人知發生咩事???

原帖由 meowross 於 09-9-4 09:59 發表
我就係厭brownie多outing, 佢家陣返半日訓埋妟覺都話好倦....d eca 可能要調晒sat....約果brownie仲有outing 我一定要c 先....

有無過來人可以分享.....交安隊玩咩? brownie 玩咩? 星期六要返去玩嗎???

...

無辦法, 上到小學, 你一定要放棄某些eca.

meowross,

The schedule for uniform team in P1 and P2 is on Monday.  My boy joins grasshopper and he had never been invited for activities on Sat.  I think the other two teams should be the same.

原帖由 meowross 於 09-9-4 09:59 發表

...

原帖由 meowross 於 09-9-4 10:07 發表
all,

亞囡話昨日校車 (2號車) 返到學校morning assembly 已經完左...ie...遲到?! 但係架校車準時0745 (應該話係仲早左dd) 到站接走左個囡架喎, 我個站係美孚, 到校只不過10 mins 車程....無理由要成半個鐘架喎.... ...

Is your child having a yellow bus card? If yes, that is really strange. My daughter got on the bus around 08:00 (at the bus stop next to the Gov School, which, I "believe", is the last stop before SMC)!!! Whereelse could they go??

有呀, 校車牌嘛!

但我d friend 話, 嗰條街開親學就會塞滿晒私家車, 係難入d 喎, 可以會等好耐 (佢個仔讀英華...)

我估係咁掛....今日唔記得叫daddy問校車ee 添!

原帖由 hommy 於 09-9-4 13:56 發表

Is your child having a yellow bus card? If yes, that is really strange. My daughter got on the bus around 08:00 (at the bus stop next to the Gov School, which, I "believe", is the last stop before SM ...

Thanks ai Web

但佢嗰d 基本野嚟, 無得再cut架la...  要諗計仔....

原帖由 Web 於 09-9-4 10:23 發表

無辦法, 上到小學, 你一定要放棄某些eca.

原帖由 meowross 於 09-9-4 15:55 發表
Thanks ai Web

但佢嗰d 基本野嚟, 無得再cut架la...  要諗計仔....

而家Sat返幾多樣?

請問各位家長,幾時開始申請參加制服團體?小兒今年P1.

Thanks a lot.

你地小朋友嘅Talent classes係咩呀?
Kristy派咗水墨畫, 武術, 粵曲, table-tennis
table-tennis & 武術阿囡成日叫我揾俾佢學, 所以佢知有得玩好開心, 最緊要係課堂內, 唔駛自已再抽時間出去嘛....

原帖由 fion88 於 09-9-4 22:25 發表
Kristy派咗水墨畫, 武術, 粵曲, table-tennis
table-tennis & 武術阿囡成日叫我揾俾佢學, 所以佢知有得玩好開心, 最緊要係課堂內, 唔駛自已再抽時間出去嘛.... ...

你囡囡好平均喎,囡囡就派左學粵劇,木球,乒乓球及劍擊,運動項目較多。

乜Talent class係派架咩? 我重以為個個小一都係一樣添

亞仔有5樣: table tennis, fencing, chinese painting, martial art, cricket.

原帖由 fion88 於 09-9-4 22:25 發表
table-tennis & 武術阿囡成日叫我揾俾佢學, 所以佢知有得玩好開心, 最緊要係課堂內, 唔駛自已再抽時間出去嘛.... ...

在e notice上老師說戲劇藝術和跳舞堂是交替上的。戲劇藝術堂著校服,上跳舞堂便要穿上運動服。但當日同是uniform team,那麼我們應該是什麼服飾呢?

還有老師在homework list中提醒學生攜帶書,
仔仔是G1的,星期一都沒有GS堂,為什麼又要攜帶呢?

但唔明點解粵劇要上成10堂, 其他只有5-6堂, 唔係平均堂數嘅咩??
原帖由 Web 於 09-9-4 22:49 發表

你囡囡好平均喎,囡囡就派左學粵劇,木球,乒乓球及劍擊,運動項目較多。
‹ 上一主題|下一主題