用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 學寫字問題
go

學寫字問題 [複製鏈接]

我聽過有媽媽話,k1 開始寫A-Z,數目字,K2寫中文字,仲要唔簡單果隻﹗
不過佢阿仔讀果間係有i位喎~

原帖由 hinhinmummy 於 09-8-21 14:07 發表

我女果個年代, 正確d 講, 係佢間kg 堅持跟建議, k1, k2 係吾會寫字, k3 上學期先畫線條, 下學期先寫d 好簡單的字

but 依家好多kg 都偷步,k2 已經寫字, k3 寫句子 ...

我都知人生係漫漫長路,寫字只係一個少少o既topic,我已經盡量放鬆,不過活o係hk,如果遲左先寫字,咁小學點算呢?冇學校收,就算有,唔識寫咁點算呀?

我都知遲唔代表唔識,就算唔讀名校,某d 階段要識但又唔識...... 點算呀?

原帖由 hinhinmummy 於 09-8-22 14:42 發表

依家d 家長, 驚小朋友遲識寫字, 就係蝕底, 早早就要寫字

學校為左配合家長的'要求', 所以亦早早要求學生寫字

如果課程淺, 邊個家長會比佢地小朋友去讀?

佢地等殺校?

人生漫漫長路, 我吾覺得比人早寫兩年字會有 ...

其實小學我都想搵番間課程淺d,比佢開心學習,唔好咁細個就怕左讀書o既學校比佢﹗不過我知呢d 學校真係唔多,因為香港大部份家長,有得揀都會揀d 深d,好似高人一等勁d o既學校比小朋友讀....

果d 課程淺d,遲早會因收生不足而摺埋

可唔可以pm我你阿女讀邊間學校呀?thanks~~~~

原帖由 hinhinmummy 於 09-8-24 11:59 發表

吾係間間小學都甘深, 跟據教統局規定
小一上學期, 好多都係重溫緊k3下學期既野架咋
我個女, 護士就一定未係小一前寫過啦

但佢一定跟到小一功課

但如果搵一間, 小一讀小二的小學黎讀, 甘我就吾敢講啦 ...
‹ 上一主題|下一主題