用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保暖飯壺 - 有没有好介绍?
go

保暖飯壺 - 有没有好介绍? [複製鏈接]

保暖飯壺 - 有没有好介绍? Pls share. tks.
   0    0    0    0

以前有人討論過, 請參考:
Click here

我亦和很多朋友傾過, 一般 "pak" 蓋設計保溫時間都是不夠 "擰" 蓋的持久。 但礙於小一、二的小朋友未必夠力擰蓋, 如果次次要午飯姨姨或老師幫忙, 就會好煩!

"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

tk you very much!
原帖由 jk67jk 於 09-8-20 15:01 發表
以前有人討論過, 請參考:
Click here

我亦和很多朋友傾過, 一般 "pak" 蓋設計保溫時間都是不夠 "擰" 蓋的持久。 但礙於小一、二的小朋友未必夠力擰蓋, 如果次次要午飯姨姨或老師幫忙, 就會好煩! ...

台灣三光,日本城做緊特價

你買左未呀? 最終買左邊隻呀?

睇完之前既 post, 我都係想買番我以前用過既 tiger.  或者去 hsbc 換 peter rabbit (貪佢唔駛錢咋.)

都想讓阿仔帶飯,訂的飯盒量太多会变肥仔但書包已经好重,再加个水壺及飯壺......各媽咪,有冇計?

返學遠唔遠呀? 唔遠就帶飯啦

如果遠就食飯盒啦, 叫佢食唔哂唔好硬食, 叫佢唔好食肥肉, 皮 等(佢照食都冇計)

原帖由 jsuper 於 09-8-24 14:01 發表
都想讓阿仔帶飯,訂的飯盒量太多会变肥仔但書包已经好重,再加个水壺及飯壺......各媽咪,有冇計?

原帖由 jsuper 於 09-8-24 14:01 發表

小一生, 個子小的, 真的會有點辛苦; 或許上學期訂飯, 讓孩子先習慣書包的重量, 下學期才帶飯吧!

小二開始, 除非真的個子很小, 佢地可以應付有餘, 但左一件右一件的, 不免都有點吃力。但如果有大人幫佢攞, 一齊等校車 (或家長接送的),佢只需由門口攞入學校。 在學校可以放在地上排隊早會, 又或已經可以直接上課室, 就一定冇問題。但如果全程冇人幫手, 返到學校又唔肯放地下(我個仔話地下 dirty), 就真係幾重。

我見有媽咪, 間中會做小食盒給兒子做午餐的, 是三文治加水果這一類。 由於不需保溫, 所以可以輕便很多, 只要加一個軟性冰墊在膠盒外便可。  如果自己孩子的食量細, 不妨考慮一下。

"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

Is the Peter Rabbit one good? Pls advise.
原帖由 好書友 於 09-8-26 15:19 發表
我換左hsbc peter rabbit飯壺, 真係幾靚架.

靚就係靚, 個間格都好啱我, 方便阿B食飯

但係保暖 OK 唔 OK 呢?  我申請左, 不過未換.

我打算換左返來,(如趕得及) 就自己帶飯返工測試一下.

原帖由 好書友 於 09-8-26 15:19 發表
我換左hsbc peter rabbit飯壺, 真係幾靚架.
‹ 上一主題|下一主題