用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年堅尼地道聖约瑟S1請進
go

今年堅尼地道聖约瑟S1請進 [複製鏈接]

囝囝今年有幸考進堅尼地道聖约瑟S1,希望能和聖约瑟家長交流。
   1    0    0    0

lhm1006,

你好!
小兒也是今年S1生, 請問下星期一的迎新日是否不需要家長出席?

fion414,

你好!應該不需要家長出席的。不過,學生需穿校服出席,不要忘記。

lhm1006,

咁我可以叫佢自己返學啦...thanks!

另外想問下學校有冇分社? 因為我買運動衫時, 供應商話運動衫只係白色,冇分其他色...

fion414,

我們在購買囝囝運動衣時只有白色,並没有其它顏色運動衣。

lhm1006,

因為好多學校都用運動衫的顏色來分社, 等星期一迎新日, 應該會知道學校如何分辨社團.
另外, 上次訂校服時, 供應商話夏季和冬季都是穿同樣質料校服褲, 而冷衫近幾年才有黑色, 好多學生都較喜歡買黑色. 至於午餐方面, 我在註冊當天問了飯堂職員, 她說可在早上買飯票, 到中午在已購票位置排隊, 我記得單餸$16, 雙餸$22, 而飯堂只有熱水供應.

原帖由 fion414 於 09-8-22 19:05 發表
lhm1006,

因為好多學校都用運動衫的顏色來分社, 等星期一迎新日, 應該會知道學校如何分辨社團.
另外, 上次訂校服時, 供應商話夏季和冬季都是穿同樣質料校服褲, 而冷衫近幾年才有黑色, 好多學生都較喜歡買黑色. 至於 ...

飯堂買飯好d 定係帶飯比佢好d呢?

你們都買齊課本了嗎?
是否星期一回校就知道編入哪一班?
星期一到星期三都不用帶課本,對嗎?
九月一日正式上課的時間,在哪可得知?
有沒有夏令時間?

ylisam,

如果你方便, 當然帶飯最好, 但我住葵涌區, 所以只好在飯堂買飯...還有飯堂職員話, 只要買飯票時說明在課室食飯, 他們會用發泡膠盒準備好, 而在飯堂吃就會用餐盤.

gloriatwins,
你們都買齊課本了嗎?
我是在灣仔齡記預訂書的, 原本欠中史&英文new cutting EDGE, 早幾日書局職員通知返貨有得買, 不過你最好打電話問下.
是否星期一回校就知道編入哪一班?
我都好想知...聽聞只有E班是精英班...
星期一到星期三都不用帶課本,對嗎?
是不用帶課本, 這3天主要介紹各類型學會、樂團、學生會、大哥哥計劃、校規及彌撒禮儀等等.
九月一日正式上課的時間,在哪可得知?
九月一日正式上課的時間為9:00-10:00, 可以在中一入學指引看到, 即是註冊當日給我們的通告.
有沒有夏令時間?
有, 從校網看到夏令時間是在5月-7月, 冬令時間是在10月-4月, 但沒有提及9月份是屬於哪個?

Fion414,

飯堂的職員還說飯票可以一星期買一次,不用仔仔天天買,而且一星期有五六款,我覺得不錯了,有時還有飲料送.
仔仔回來說E班是精英班,A班是中英數科科都比較平均,餘下的B,C,E,各有一科差點的.
還有帶他的哥哥說以往1-40號A(因仔仔是1-40以內)所以他沒問下去.

lhm1006,

我改個用戶名, 因為舊名可以login, 但唔可以回覆...
我問仔仔...佢先講帶佢的哥哥都係咁講...咁我同你仔仔好大機會同班.
我仔仔想報聖若翰救傷隊,保齡球會,數學學會,管弦樂團等,唔知撞唔撞時間?
你仔仔呢?

回覆 11# fions414 的文章

我想問下你的仔仔是不是外來生? 我仔仔是外來生,他認識幾個(1-40號內) 都是外來生.有些學校是把外來生分在一班.

我仔仔說少年警訊是每個都要參加的.
他都想報聖若翰救傷隊,羽毛球、籃球,還有他說想做Class Rap,不過仔仔說先報,時間不對可以不參加,反正他說要10月才開始. 不過這些我都在考慮,因為他本來已有補習,我怕他參加太多顧不到自己的學業!

lhm1006,

我仔仔係外來生, 今年共有8位同學入到St.Joseph's, 我覺得學校會以成績編班, 成績最勁入E班, 成績中上入A班, 因為有幾位小學名次在我仔之上, 佢地今次編號係16X-17X, 應該係會入E班.   
仔仔也說少年警訊是一定要參加, 但不會太花時間, 因為只是入會成為隊員, 獲取有關資訊, 如果想參加活動及比賽, 應該要另行報名的.
我會選幾種活動, 因為有可能撞時間, 而且剛上中一, 就等他享受一下課外活動, 到中二才減少課外活動.

Fions414,
你們學校進得不少,同學之間有個照應 . 我們學校只有仔仔一個,他需要慢慢適應.

還有你知不知道, 白色波鞋LOGO係其他顏色行嗎?

我仔仔又係今年s1. 他不是外來生,所以多的朋友仔。
我因家中有事,所以沒參加星期一、二的迎新活動,知道的不多。
以後希望大家多多交流。

lhm1006,

我仔仔真是入了A班, 你仔仔也是嗎?

上次問了家教會媽咪, 她們說白色波鞋LOGO可以有其他顏色.

原帖由 lhm1006 於 09-8-30 11:38 發表
Fions414,
你們學校進得不少,同學之間有個照應 . 我們學校只有仔仔一個,他需要慢慢適應.
還有你知不知道, 白色波鞋LOGO係其他顏色行嗎?

wq,

多多指教!

迎新日都是講解參加社團, 課外活動等等, 學校網頁有他們當日的活動情況.

原帖由 wq 於 09-8-31 12:42 發表
我仔仔又係今年s1. 他不是外來生,所以多的朋友仔。
我因家中有事,所以沒參加星期一、二的迎新活動,知道的不多。
以後希望大家多多交流。

謝謝回覆。我仔仔分在D班,但我仔仔的同學分在A班,也不是所有外來生都分在A班。A班可能各科都很平均是對的,因仔仔同學中英數都較好和平均。

夏季是否放很早可以回家吃飯,你們是帶飯或飯堂吃呢?

wq,

九月份放1:25-2:00, 十月份就跟冬令時間表. 午餐方面,
我仔會去飯堂買飯.
想問你仔仔有冇報樂器班? 如果想入樂團是否都要參加樂器班? 另外我見學校今年中二及三開2班中文科用普通話教授, 唔知中一有冇?

原帖由 wq 於 09-9-1 12:29 發表
謝謝回覆。我仔仔分在D班,但我仔仔的同學分在A班,也不是所有外來生都分在A班。A班可能各科都很平均是對的,因仔仔同學中英數都較好和平均。

夏季是否放很早可以回家吃飯,你們是帶飯或飯堂吃呢? ...

回覆 16# fions414 的文章

fions414,

謝謝你的答覆,我仔仔也真的分在A班!

大家以後多多聯絡!
‹ 上一主題|下一主題