用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年堅尼地道聖约瑟S1請進
樓主: lhm1006
go

今年堅尼地道聖约瑟S1請進 [複製鏈接]

唔知個仔識唔識去買飯食? 我冇比錢佢噃!! 今日去中央,直至四點半呀! 實餓死佢嘞!

慘啦
Kinkin Mama

妳哋班咁快去圖書館,我仔要下個月2日才去。小朋友要餓到4點幾,真係慘了。以後帶點小食放在書包會好點。

原來佢自己早有準備帶左錢係第二個小息時食左noodle,放學就即刻搭車去游水,冇事啦! 呀媽又係度杞人憂天!

wq,
我一定會去家長會, 想了解學校多些...

原帖由 wq 於 09-9-3 10:22 發表
謝謝各位的提點。仔仔回來說原來有幾個同學都要求調位,他也跟老師說了,老師答覆是下星期再說。

昨天兒子也說書包很重,因派了簿,他沒帶locker的key,所以拿回家,然後今天又帶番學校。

家長會我會去參加,從10點多到下午1點多 ...

lhm1006,
叻仔!
原帖由 lhm1006 於 09-9-3 15:34 發表
Fions414,

我仔仔昨天沒把新簿帶回來,他說太重了,做的時候再拿.

wq,
好彩...在最後一堂老師比時間學生買飯吃!
原帖由 wq 於 09-9-4 15:42 發表
妳哋班咁快去圖書館,我仔要下個月2日才去。小朋友要餓到4點幾,真係慘了。以後帶點小食放在書包會好點。

ylisam,
我都好擔心怕佢唔夠時間食, 仔仔話小息好多人排隊買小食, 有時吃完小食已經冇時間去洗手間...今日佢去洗手間先, 再排隊買三文冶, 好彩比佢買到最後一份三文冶...  
原帖由 ylisam 於 09-9-4 19:32 發表
原來佢自己早有準備帶左錢係第二個小息時食左noodle,放學就即刻搭車去游水,冇事啦! 呀媽又係度杞人憂天!

An idea came up, in order to make well connetion in our class, we better prepare a sheet for written down parents e-mail and telephone on Sunday's meeting. Will all of you agree?

gloriatwins,

你這建議不錯,我們剛上小學時,學校也建議我們這樣做,結果家長之間聯絡很方便.

原帖由 gloriatwins 於 09-9-4 23:10 發表
An idea came up, in order to make well connetion in our class, we better prepare a sheet for written down parents e-mail and telephone on Sunday's meeting. Will all of you agree?

fions414, wq,

那天我都會出席,知多點學校的事.

原帖由 fions414 於 09-9-4 20:12 發表
wq,
我一定會去家長會, 想了解學校多些...

fions414,

時間是很緊湊,以後大家熟絡後,同學之間可以幫幫手.

原帖由 fions414 於 09-9-4 20:26 發表
ylisam,
我都好擔心怕佢唔夠時間食, 仔仔話小息好多人排隊買小食, 有時吃完小食已經冇時間去洗手間...今日佢去洗手間先, 再排隊買三文冶, 好彩比佢買到最後一份三文冶...  
...

gloriatwins,

Good idea!!!

原帖由 gloriatwins 於 09-9-4 23:10 發表

lhm1006,
妳說得對! 他們好快熟絡, 因為已經有同學比email我仔仔在facebook add他們了...
原帖由 lhm1006 於 09-9-5 11:27 發表
fions414,

時間是很緊湊,以後大家熟絡後,同學之間可以幫幫手.

原帖由 fions414 於 09-9-5 13:44 發表
lhm1006,
妳說得對! 他們好快熟絡, 因為已經有同學比email我仔仔在facebook add他們了...

你仔仔肯定好識得SOCIAL,咁快就有朋友仔了,叻仔!!星期日的家長會,我覺得安排得好好,很緊湊,我之前的擔心真多餘。

每班的提問時間還不夠,我們班主要問了課外活動撞期(老師答宣佈後再提出,到時可以退出)、普通話授課(回覆是在一年級下學期時看普通話的成綪,最主要看普通話面試時的表現而取錄)、還有小班授課的問題等等。

妳哋班的情況如何?有一點我發現教一年班的老師都較年輕,我反而有點擔心他們教學經驗的問題,妳哋點睇啊?還有就是音樂不強調每人一樂器,是否不學樂器的就要一年看十場音樂會(加報告)才能取分呢?(聽其他人講),我也不太明白,有否其他媽咪清楚可解釋吓呢?

wq,
因為要開始討論book report, 而識了幾位新同學, 我相信妳仔仔都好快識到新朋友!
星期日的家長會, 美中不足的就是和班主任提問時間太少了...
我也問了有關普通話授課問題, 因為新高中的說話及聆聽考試都是廣東話, 故只開辦中二及中三2年, 到中四又再重新適應廣東話考試方式...
年輕老師雖然經驗淺, 但很有教學熱誠, 而且中一的課程唔算深, 應該冇問題, 只要能夠控制班內秩序. 我們班的副班主任也是一位年輕的新老師, 但我仔話佢好好人, 所以大家唔怕她, 有時上堂都幾嘈...
妳所講不學樂器的就要一年看十場音樂會才能取分, 我也不太清楚, 我仔只是說考試可以用樂器演奏, 而沒有學樂器的可以唱歌代替.
"初中教育"的位置比較適合, 所以我開了新交流區給大家繼續討論! 請-->http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2150632&extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題