用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係咪我地太樂觀?
go

係咪我地太樂觀? [複製鏈接]

0    0    0    0

我好認同, 一山還有一山高.

所以, 最重要係 ENJOY 學習就得.

我都同意,一山還有一山高,

原帖由 jessicalau 於 09-8-21 17:29 發表
我見到身邊好多家長放了很多很多金錢及時間在小朋友身上,如一個月放一萬七千多元在一個小朋友的學費及課外活動上,媽媽又全職(無工人)照顧小朋友,去山卡啦咁遠返學,之前我都傾向咁樣,但我地兩公婆慢慢覺得好似無左自己咁,為 ...

冇乜問題wo,首先幼稚園和小學是完全不同學習方式,至於小學,名校就真係點名法,今時今日如果政府派位就要算下校方有幾多 % 是自己有份撰返來的,某名校咪又是街坊小學。

人有人說,自有自己喜歡做的事,理得佢,讀得好就會另眼相看妳。

原帖由 jessicalau 於 09-8-21 22:27 發表
其實我都有點動搖的,因為始終小朋友有八個多小時在學校,語言環境、課本內容等等唔多唔少影響小朋友,我都覺得囡囡的英文詞彙已經無以前那麼豐富,因為這個暑假我要替她操練中文,以前講英文成個外國小朋友咁,但講中文就完全唔 ...

十字路口,轉左定轉右姐,一樣去到目的地。語境真係好重要,不過如果家庭以中文為主,我覺得中文小學都冇問題,用中文思考,不過都要 keep 住英文寫作及閱讀。如果偏重於英文或是中文,不平均發展語文,好難兩全其美。

我個人覺得要視乎你的財政時間能力,
至於自己頂唔頂得順呢, 都係要考慮.
但其實生得出佢就應該予左倍佢"崖"mouth:" />,
如果女女能力得,自已時間和財力問題,
我就認為應盡力配合啦!
至於無左自己呢, 係要有喲犧牲架!
一個月有1-2日比自己同老公拍下拖就已好好啦!
我都知又要返工又要湊小朋友係好辛苦慨,
但全職媽就連去沖個涼都比人拍住門call出黎,
亦唔你咁正, 但有一樣好sure 既,
係你個女係會知道你為佢既輔出ge..
呢個只我自已慨看法...
最重要欏平衡啦,無需理會不知情慨人慨批評,
但要予左條路點行就會有點樣既結果,
唔好後悔就得啦!

請不要介意, 我個人覺得讀好學校是總有優勢的, 很現實的事實,如果條件好的老師, 會選擇於差學校教嗎? 條件差老師會教出好學生嗎?

原帖由 jessicalau 於 09-8-22 23:01 發表
我唔介意,不過我身邊好多朋友都係所謂名校老師,我又唔覺得佢地好勁。

我諗咁講啦,有經驗的老師偏向在歷史悠久的學校教書,很少轉向新學校工作,唔想做開荒牛咁辛苦卦,在出名的學校講出來都好聽啲,自己有小朋友又可以同自己一 ...

名校 d 學生一早已經適晒,因為個個人都家中有補習老師,學校老師都係吟依講解下課本就得。

我都曾經好似你咁, 不知點. 揀一間普通學校又怕太淺晒左小朋友. 揀名校又唔鍾意地點和校舍. 而且地區遠. 最後揀左一間普通的好學校. 囝囝讀得開心. 囝囝唔鍾意跆拳,彈琴,公文, 我把它們CUT晒. 連我自己都舒服晒. 因為不需要成日逼佢做咁多東西.
我覺得一間好的學校最緊要係老師有愛心, 小學的知識其實不難. 相信大部份家長都可親自教導小朋友. 最難教的是要小朋友學會自動波. 自覺去做功課, 解決問題,  陪養讀書的興趣. 樂觀....等. 這些東西一世都有用. 所以在我角度來看,有愛心的老師和校長是很重要的.

原帖由 jessicalau 於 09-8-21 17:29 發表
我見到身邊好多家長放了很多很多金錢及時間在小朋友身上,如一個月放一萬七千多元在一個小朋友的學費及課外活動上,媽媽又全職(無工人)照顧小朋友,去山卡啦咁遠返學,之前我都傾向咁樣,但我地兩公婆慢慢覺得好似無左自己咁,為 ...

我同意老師有愛心很重要, 但條件同樣重要.
曾見過有不少本地英語老師的英語發音差得離譜,口窒窒,詞不達意...直接點, 真的想請她别教英語, 免誤人子弟. 我個人認為, 有能力, 盡量選優質學校. 讀好學校不=一定會成功, 其實都要靠學生本身, 但好學校老師的教學方法/內容, 都不會太多錯漏. 其實好多時教科書都會錯, 但有料的老師會夠膽改書, 而無料的老師會照書教錯.  如學生提出問題時, 有料的老師能即時詳細回答, 但無料的老師又要查字典, 又要..., 可能要幾日後才俾到答案,仲要你都唔知信唔信佢好.

原帖由 happyfarm 於 09-8-24 13:49 發表
我同意老師有愛心很重要, 但條件同樣重要.
曾見過有不少本地英語老師的英語發音差得離譜,口窒窒,詞不達意...直接點, 真的想請她别教英語, 免誤人子弟. 我個人認為, 有能力, 盡量選優質學校. 讀好學校不=一定會成功, ...

我都好同意,要愛心再加上能力,不過,真係可偶不可求。

我囡間校,傳統和無得改變下,都唔知好定差,嘆…

jessicalau,

支持你的做法。

小學階段,最主要是父母。父母能够抽出合理的時間培養孩子,比甚麼都重要。

如果家庭有錢,一個月放一萬七千多元在一個小朋友的學費及課外活動上,完全沒問題。但如果力不能及,而夾硬放一萬七千多在一個小朋友上,不但家人辛苦,也把孩子擺得太高了,對孩子來說不是好事。

富有富養,貧有貧養,養一個孩子成材,可以好便宜。"風之后"那句養一孩子需四百萬,正一垃圾!

想問樓主為何選幼稚園時那麼嚴謹,但小學又相對咁是但? 真是好大對比.你的做法事實上是會令身邊的朋友覺得大惑不解.甚至批評.而且你亦似乎有點猶疑.

我想講的是,樓主一旦幫女女選擇了這條路,就千萬不好後悔.因你之決策,你女女之前的優勢(外語上),是一定相對會有倒退的.要keep住是要為她額外加上更多資源.當然家長的配合是非常重要.
名校之所以是名校,必有其原因,我個人認為名校教出來的學生,是有點不同,並非單靠補習返來的.我相信是同師資,語境,朋輩之間的互動有關.

原帖由 judy 於 09-8-24 17:51 發表

jessicalau,

支持你的做法。

小學階段,最主要是父母。父母能够抽出合理的時間培養孩子,比甚麼都重要。

如果家庭有錢,一個月放一萬七千多元在一個小朋友的學費及課外活動上,完全沒問題。但如果力不能及,而夾硬放一萬 ...

AGREED!!

樓主, 支持您!

教育不是投資 , 即使你每月投放大量$$,回報未必是你所想的.

培育孩子, 最緊要是有愛, 及一個能彼此擔待的家. 你和先生加上祖父母及外祖父母, 孩子其實都有多人痛鍚,比不少小朋友好了.( 我做義工時接觸了不少住在家舍的孩子,他們正缺乏了家人適當的關愛)

況且, 從行文看得出你們將孩子放於家庭重要地位,可見你倆同心教好孩子,這反是較花大量財力於他身上更有裨益呢!
試想想, 孩子回家可以開開心心跟父母分享, 他知道父母永遠支持他, 你倆其實不經意培育了他的自信及安全感.

有自信, 他才不用花時間花心思左猜右度自己的能力, 可以更享受學習, 可以勇於表受挑戰, 不會為小小的幾道數學題苦臉.

有安全感, 他才會刻服恐懼, 笑臉迎接新的一個學習階段.

學校在家居附近, 左鄰右里都會有孩子的同學, 方便照應.
‹ 上一主題|下一主題