教育王國

標題: 轉讀保良局林文燦英文小學好嗎? [打印本頁]

作者: tulipyk    時間: 09-8-22 22:22     標題: 轉讀保良局林文燦英文小學好嗎?

我小兒讀緊普通津校,想轉讀保良局林文燦英文小學. 唔知好唔好,有無人可以比意見
作者: ShinTeresa    時間: 09-8-24 00:04

呢間學校真係好新 好似冇乜人有comment
原帖由 tulipyk 於 09-8-22 22:22 發表
我小兒讀緊普通津校,想轉讀保良局林文燦英文小學. 唔知好唔好,有無人可以比意見

作者: tulipyk    時間: 09-8-24 12:46

我都知,所以希望有人可以比d意見。

我轉校都是因為這校是英文小學及用活動教學方式。都有少少擔心,因為小兒之前的學校是新校舍,所以分別真係好大,我伯佢唔適應。
作者: 快的好返    時間: 09-9-1 13:58     標題: 回覆 1# tulipyk 的文章

tulipyk,

咁你現在的決定係點呀 ?

係林文燦讀書, 講英文同聽英文的機會真係多一般學校好多, 呢個係此校優勝之處 ~
作者: yhk329    時間: 09-9-1 14:05

作者: tulipyk    時間: 09-9-2 01:01

我決定讀這校。因有家長回應話這校好好(係小學雜談那邊)。而小朋友星期六都上咗半日課,佢話好開心,但唔知係唔係因為有得食壽司(因這兩次我帶完佢返學校就買佢最喜愛的壽司比佢食)。校長仲記得仔仔叫咩名。 當日我仲識咗個同學家長,佢叫我地放心,小朋友會返得好開心。我問仔仔係唔係講英文,佢話係但都有講中文,因為佢地係行雙班主任制。仔仔班是一個外籍老師及一位本地老師。

我都參加咗學校的簡介會及與校長和老師傾談,覺得佢地好有心去辦這校。而且學校有好多唔同國籍的學生,可以讓小朋友學到點樣同佢地相處。又有其它語文學及課外活動學,最好就是校車都會就返小朋友參加完活動後的放學時間而接送。

今日第一日返學,但仔仔病咗所以冇返學及冇搭校車。當我去到學校交文件及幫仔仔請假時,老師居然知道仔仔病咗,原來係校巴司機同學校講咗。之前一日我仲收到班住任電話提我明天要返學。 跟住我又參加由校長帶隊遊覽全校的節目。因為今年學校大裝修,有好多地方唔同咗。在遊覽其間我見到校長可以認出好多媽咪,佢地好似好熟。

到目前為止,我覺仔d老師都好關心d小朋友,暫時都覺得冇選錯。再過多幾個月,我再報料比你地知,等你地可以認識多d這校。

作者: hugomum    時間: 09-9-2 12:28

無錯呀,小朋友多咗好多機會講英文,因為好多外籍老師和同學關係,就算父母都多咗呢,因為我地同d同學同老師傾計都係用英語,而另一個班主任佢就只講國話,因為佢好似唔係好識講廣東話,所以連父母都谷得好行,至於學校好唔好??我都在觀察中,不過我都幫另一個小朋友攞定下年小一入學foam,起碼有兩手準備,但我老公就覺得學校好好喇~
作者: Kitkit01    時間: 09-9-12 17:00

我兒子都非常鍾意這間學校,無論校長和老師都十分和藹,無想過學校可提供多種免費活動,語言環境好。學校有3位外籍英語老師, 3位普通話老師。我個人覺得要英文講得好,單靠外籍老師唔夠,一定要有外籍小朋友先會學得快。學校每個星期五都有一堂多元智能課,安排五種不同類型學習,包括遊戲, 學術, 興趣,藝術和服務團體。遲些每個星期一放學後,仲有語言班(包括法文,廣東話,印度文等)到目前為止,我都覺得冇選擇錯。
作者: hinhinboy    時間: 09-9-12 17:40

hi! 我想問吓到高年級時, 係咪要轉另一個校舍的?
作者: 快的好返    時間: 09-9-12 22:52     標題: 回覆 1# hinhinboy 的文章

本人係小三媽咪, 也不清楚, 現校的小一至小三可能會在這校舍讀至小六, 另一校舍可能會用作初小, 現校舍可能係高小; 有冇家長今日去左簡介會, 知道最新情況 ?
作者: LouisandElmo    時間: 09-9-12 23:14

cancel text

作者: ChiChiPaPa    時間: 09-9-13 10:07

原帖由 快的好返 於 09-9-12 22:52 發表
本人係小三媽咪, 也不清楚, 現校的小一至小三可能會在這校舍讀至小六, 另一校舍可能會用作初小, 現校舍可能係高小; 有冇家長今日去左簡介會, 知道最新情況 ? ...

校長在簡介會講現時的學生和2010年入學的學生都會在上鄉道的校舍讀至畢業。

將來的學生就會在農圃道的校舍讀初小,高小就轉去上鄉道的校舍。
作者: lovepooh215    時間: 09-9-14 13:06

作者: himcheung    時間: 09-9-16 11:03

上星期六去咗學校簡介會,仔仔都有出席。

阿仔好喜歡呢間學校,我都覺得D老師好好,校長亦有問必答,好NICE。
作者: Kitkit01    時間: 09-9-19 15:03

校舍雖然比較小, 但係我個人認為校長和老師先係最重要。說真的六年之後,你估你孩子記得校舍有多大定記得邊過老師對他好。:D
作者: 唔係一舊飯    時間: 09-9-20 12:36

我們一家昨日都有去簡介會,感覺上一般。

校長花了不少時間去介紹自己,特別是她在社會上的公職,又強調學校提供良好的語境非常重要,說上學就如大人上班,非常現實及功利。學校的教育著重三點:語文、德育及課外活動,但對於德育這方面沒有甚麼實在及具體說明,只是說學校不會寵壞小朋友。

校長提及創校5年內的直資小學,升中時會將band1、2、3學生平分成3等份,她說這區的中學普遍只有band1及band3學校,如果孩子在這6年的英文語文能力都追不上外籍孩子的話(外籍學生佔六成,當中學生的英語水平未有深入了解,但看學校所印製的學生作品,英文作品多數是出自外籍學生),自己的孩子追不上就會很「蝕底」。
作者: 怡兒    時間: 09-9-21 13:29

校長提及創校5年內的直資小學,升中時會將band1、2、3學生平分成3等份

2010年入學的小朋友已經是開辦8年的直資小學, 不受上述限制, 是我問她們其中一位主任的.
作者: brian61950    時間: 09-9-21 15:51

一間唔駛交學費的國際學校
作者: 召藥師    時間: 09-9-21 16:00

原帖由 brian61950 於 09-9-21 03:51 PM 發表
一間唔駛交學費的國際學校

要1070蚊一個月架! (個位校長來我囡間幼稚園介紹時講)不過叫做平民價,低收入又可申請學費減免。
作者: brian61950    時間: 09-9-21 17:27

原帖由 召藥師 於 09-9-21 16:00 發表

要1070蚊一個月架! (個位校長來我囡間幼稚園介紹時講)不過叫做平民價,低收入又可申請學費減免。

要收錢就要諗諗.
作者: ChiChiPaPa    時間: 09-9-21 22:30

直資、私小逐個數:林文燦英小「翻叮」力倡全人發展
http://paper.wenweipo.com/2009/09/14/ED0909140017.htm

http://paper.wenweipo.com/2009/09/14/ED0909140018.htm

http://paper.wenweipo.com/2009/09/14/ED0909140019.htm
作者: kuenkuen1    時間: 09-9-22 14:10

原帖由 怡兒 於 09-9-21 13:29 發表
校長提及創校5年內的直資小學,升中時會將band1、2、3學生平分成3等份

2010年入學的小朋友已經是開辦8年的直資小學, 不受上述限制, 是我問她們其中一位主任的. ...

此校是在2007年創立, 到2010年入學的小朋友是第4年的學生.
作者: 怡兒    時間: 09-9-24 13:30

sorry, 沒有講清楚, 到2010年入學的小朋友是第4年, 但到小學6年級, 已是第9年,即是 有8年的紀錄在教育局. 超出5年新校限制.
不過, 我仍然要問清楚.
作者: hugomum    時間: 09-9-25 12:46

琴日學校舉辦training day camp,比我對學校又有新觀點,佢地用一個新思維令學生係遊戲或玩耍中學習.
例如:合作,專心,團結以及紀律我覺得小朋友係得益~
同埋個seminar 講得好好呀!
作者: sarahmama    時間: 09-9-25 16:48

我 friend 的兒子今年讀小一, 開學不過一個月, 他非常鍾意返學. 不過 要有心理準備, 呢間學校既沒有小賣部,  又沒有又大新的校舍, 但學費1070,真係抵到爛, 全天侯英文, 學生們去toilet 同去vending machine買食物, 都係講緊英文
. 校長和
老師 都愛心爆棚. 最重要校長和老師 都係好有
passion. 佢地辦學理念friend

好buy, 主要培養佢地睇好多課外書,  
講好d英文,普通話,  一至五都有課外活動, 校車係可以配合到. 功課大約個多鐘頭可完成, 不過我 friend 覺得英文有d.
作者: 召藥師    時間: 09-9-25 17:00

原帖由 sarahmama 於 09-9-25 04:48 PM 發表
我 friend 的兒子今年讀小一, 開學不過一個月, 他非常鍾意返學. 不過 要有心理準備, 呢間學校既沒有小賣部,  又沒有又大新的校舍, 但學費1070,真係抵到爛, 全天侯英文, 學生們去toilet 同去vending machine買食物,  ...

咁請問妳朋友個仔本身英文水平如何? 我女幼稚園同屬保良局,校長講有分加易入D,不過全英語我驚我支援唔到佢喎! 讀唔掂咪弊?(雖然林文燦英小校長講過佢父母都冇咁識咁多英文都讀得掂)
作者: sarahmama    時間: 09-9-25 17:41

My friend said she has confidence, it is just a matter of habit, once the child is used to it, it will be ok, it is a bit different from other local schools where the use/listen of English is just limited in the classroom but in LMC the kids have an environment to speak English not just in the classroom.

She said the first year would probably a little bit hard, like a K3 student jump into P2 English level.

原帖由 召藥師 於 09-9-25 17:00 發表

咁請問妳朋友個仔本身英文水平如何? 我女幼稚園同屬保良局,校長講有分加易入D,不過全英語我驚我支援唔到佢喎! 讀唔掂咪弊?(雖然林文燦英小校長講過佢父母都冇咁識咁多英文都讀得掂) ...

作者: tulipyk    時間: 09-9-26 11:07

hugomum

我無去到個seminar,有d啤咩嫁? 我問仔仔玩什麼,佢都答唔到我,只是話好玩,有罰有賞。我見到佢有張國慶貼紙,問佢係唔關於國慶,佢又話唔係,都唔知玩什麼?佢又唔肯講。
作者: hugomum    時間: 09-9-27 12:36

學校請咗一組機構人員教d小朋友ger禮貌又不停用音樂同跳舞以及打功夫帶出小朋友團結及合作精神係遊戲當中學習!老師同校長同平時都唔同,因為同d小朋友一齊玩到傻咗!

我就睇到好開心,估唔到一日時間小朋友可以記得曬d舞步同功夫步伐,同歌曲一齊唱,果日好似落咗disco,我個大女係英國讀書,佢睇完段影片都話呢間學校好好wor,好有外國feel,身邊d朋友個個都話另眼相看呢間學校,而且好多以為係國際學校tim~

跟住seminar 果段更加好,因為講員帶出我地應該用乜野心態教d小朋友,教我地點樣可以真係培養出好兒童,不過重要就係我地父母係應該"以身作則".
作者: maxims    時間: 09-9-28 23:18

HUGOMUM,

可否SEND 段片比我, 我都想報這校 !

THANKS!!
作者: tulipyk    時間: 09-9-29 14:56

HUGOMUM,

可唔可以SEND段片比我呀!
因我好想睇吓佢地有幾開心!
你可SEND 去我[email protected]但唔方便就唔需要啦!

thanks
作者: hugomum    時間: 09-10-1 14:37

我試下識唔識sd 比你地先呀!

請等等~
作者: hugomum    時間: 09-10-1 15:04

tulipyk & maxims,

sorry呀,整唔到tim, 我過兩日等我老公放假我問下點sd比你地呀!

不過我諗學校好快會放上學校網,因為我見佢地up date d野都好快!果日學校都有拍攝.
作者: tulipyk    時間: 09-10-2 10:55

Hugomum,

就快到評估啦!仔仔是第一次參加,我想問是否跟著書本讀就可以?中文有冇閱讀理解,而作文是否作句字或看圖作句或其它呢?英文是否要串字及好似d工作紙一樣?還有GS,需唔需要串字定有得選擇,d英文都有d深,有冇一d課外的常識題嫁。

唔好意思,噤多問題。因同已往津校好唔同,佢地有好多工作紙,所以大約都知點考,但這裡功課少,有d唔知點跟。
作者: hugomum    時間: 09-10-2 20:38     標題: 回覆 34# tulipyk 的文章

哈哈~

我都幫你唔到呀,因為我都係今年揷班ka!
你仔仔讀幾年班呀??我個仔讀p2a

今日有個抽籤傳送東亞聖火,你有無份被抽中呀??
作者: tulipyk    時間: 09-10-4 17:26

我個仔讀P2b,原來你都係插班生,等我仲意為你是原校生,你比我知好多嘢!
我地抽中咗,有得傳送東亞聖火,傳唔到奧運都傳下亞運 ,你地有冇抽呀?
作者: hugomum    時間: 09-10-4 18:15     標題: 回覆 36# tulipyk 的文章

咁到時認識你!
因為我都被抽中呀~
作者: tulipyk    時間: 09-10-5 12:21

好呀! 依家每日都送仔仔返學之後可以入學校同佢一齊睇圖書,你小朋友搭校巴或是你自己同佢返校呀!
作者: hugomum    時間: 09-10-5 15:33     標題: 回覆 38# tulipyk 的文章

我都係自己奏,你有無接佢放學ka!
你個仔叫咩名呀??我仔叫hugo chan
睇下會唔會係學校相應先~
作者: tulipyk    時間: 09-10-6 01:25

我只可以揍佢返學咋,放學就工人揍因我要返工,之前仔仔試過搭校巴,但要成個鐘先返到屋企,之後又試過叫補習社揍同做功課温書,但重衰過自己教。最後都係叫工人揍。我自己好鐘意揍仔仔返或放學,因這時間他先肯同我講學校事情。所以我堅持其中一程要我或爸爸揍。

我仔仔叫 Jeanus Shum

作者: 快的好返    時間: 09-10-6 19:35     標題: 回覆 1# tulipyk 的文章

tulipyk,

你仔仔有冇同你講有個 3 年級女同學一齊補習呀 ? 我就係呢個 3 年級同學家長啦, 我囡囡話你仔仔今日講, 佢去左另間補習社, 可以講我知邊間嗎 ? 我地昨日才交了十月份補習費, 昨晚呀女就話我知, 日日補習呀sir 都比答案抄, 係一開始就抄, 真係太差了 ~~:evil:
作者: hugomum    時間: 09-10-6 20:06     標題: 回覆 41# 快的好返 的文章

實在太好,居然可以係到相認番~

快d好番:你有無參加東亞接力呀??
我大女以前係香港讀書時,比人地補習成績無乜進步,因為我當時要番工只係當有人教佢做功課同佢檢查手冊,但e家我做咗全職主婦之後,先發覺自己教仔女真係會用心好多,雖然.....好多時都會發忟 憎!
作者: tulipyk    時間: 09-10-7 15:21

嘩!真開心居然在這裡見到你!我地在補習社都有一臉之緣,當時我只是問程況而你已經比錢。

我對這間補習社真係好失望!我巳經同佢地講仔仔做野好慢,叫佢地留意,過咗一個星期去到接佢,佢先剛做完功課,但你知他們每日只有3樣功課,有時還要我等他一陣先做完。但仔仔是每日在那裡逗留3小時。有時連功課都未做完要我返屋企再同佢做。之前我巳經在導師面前鬧仔仔何以用3小時做3樣功課。我又見到仔仔功課的答案同佢D一模一樣,連作句都係。所以我決定自己睇返。

而家仔仔係我自己睇,冇去第二間補習社。

作者: berthalai    時間: 09-10-7 22:23

原帖由 tulipyk 於 09-10-4 17:26 發表
我個仔讀P2b,原來你都係插班生,等我仲意為你是原校生,你比我知好多嘢!
我地抽中咗,有得傳送東亞聖火,傳唔到奧運都傳下亞運 ,你地有冇抽呀? ...

Hi Tulipyk Ma Ma,
我仔仔都係讀P.2B, 因我是要上班家長, 所以無參加傳送東亞聖火,  我仔仔叫BYRON FUNG  (馮梓博), 不知你仔仔同BYRON 熟唔熟,  可以交換電話嗎?? 很高興認識你們, 有時也想問下D同學仔D功課, 因為有時問BYRON 佢有些都不很清楚, 而且我真係認識好少家長, 對學校的動向都係知道很少呢!!
作者: tulipyk    時間: 09-10-8 10:11

好高興認識你,我仔仔叫 Jeanus Shum, 等我返去問下仔仔同BYRON 熟唔熟先,我只知道佢最熟的同學仔叫Justin 及Angie.

我在開學時都識到個同學仔Jacky's媽咪,好彩有佢如果唔係,頭兩日的功課就交唔到,因仔仔完全冇寫手冊及冇underline的字做功課,因佢唔明咩叫underline 。我都係在職媽媽,所以我都好明白你。 你check pm,我會給你我電話,你有任何問題可以打比我,交流心得都ok嫁,但我怕我幫唔到你。
作者: 快的好返    時間: 09-10-8 13:48     標題: 回覆 3# tulipyk 的文章

tulipyk,

如果我地再見到, 妳會唔會認得我呀 ^.^
我對呢間補習社都好失望, 不過暫時都仲要幫襯佢
有一日同呀囡講起你個仔, 佢問我知唔知呀xx 做一版工課要幾耐呀 ?  我講要半個鐘呀, 佢話要一個鐘呀

關於評估, 跟據去年上學期經驗, 係評估前一兩個星期已經冇敎新野, 每日係重温評估內容,而考卷形式, 我都唔知, 因為冇派回家

有接返學既媽咪, 你地覺唔覺學校o個招"叮噹叮噹"好洗得 ? 我第一次見o個時真係嘆為觀此, 好佔呀
作者: tulipyk    時間: 09-10-8 15:20

快的好返,

我認人好差嫁,你唔好考我啦!

我都覺得o個招"叮噹叮噹"好洗得,當我第一次聽到"叮噹叮噹"的時候,我以為校鐘壞咗,要老師扮, 之後見到d同學仔的返應同佢地即刻醒神晒,就知我自己唔會咗,哈哈!

多謝你的意見,我依家知道大約點同小朋友温書。你知啦,我仔仔好慢嫁,要同佢開始温書啦!
作者: hugomum    時間: 09-10-8 21:34

各位媽咪:

你地係咪全部都係奏小朋友返學或放學ka??

因為我都係自己奏,其實好小見到香港人家長,所以都好希望認識你地呀!

可否交流多d呀?
作者: hugomum    時間: 09-10-8 21:36

原帖由 berthalai 於 09-10-7 22:23 發表

我仔仔都係讀P.2B, 因我是要上班家長, 所以無參加傳送東亞聖火,  我仔仔叫BYRON FUNG  (馮梓博), 不知你仔仔同BYRON 熟唔熟,  可以交換電話嗎?? 很高興認識你們, 有時也想問下D同學仔D功課, 因 ...

哈哈....原來我個仔都認識你個仔ka~
作者: hugomum    時間: 09-10-9 19:58     標題: tulipyk & maxims,

我無辦法sd 段影片比你地呀?
因為太長唔可以用e-mail,有無咩方法或者提議可以sd比你地呢??
作者: 快的好返    時間: 09-10-9 22:53     標題: 回覆 1# hugomum 的文章

可唔可以放上 youtube ? 我都想睇
作者: berthalai    時間: 09-10-9 23:07

原帖由 hugomum 於 09-10-8 21:34 發表
各位媽咪:

你地係咪全部都係奏小朋友返學或放學ka??

因為我都係自己奏,其實好小見到香港人家長,所以都好希望認識你地呀!

可否交流多d呀?

Hi Hugomum,
我都係要返工, 所以認識同學仔的mama 真係好小, 仔仔讀2B叫馮梓博, 不知HUGO 讀那一班, 如果是同班就可以交換下電話呀!
作者: berthalai    時間: 09-10-9 23:09

原帖由 berthalai 於 09-10-7 22:23 發表

我仔仔都係讀P.2B, 因我是要上班家長, 所以無參加傳送東亞聖火,  我仔仔叫BYRON FUNG  (馮梓博), 不知你仔仔同BYRON 熟唔熟,  可以交換電話嗎?? 很高興認識你們, 有時也想問下D同學仔D功課, 因 ...

我PM 了電話給你,  不知你有無收到,  因PM完我也不肯定, 我仔仔原來有提你仔仔個名呀!!
作者: berthalai    時間: 09-10-9 23:10

原帖由 hugomum 於 09-10-9 19:58 發表
我無辦法sd 段影片比你地呀?
因為太長唔可以用e-mail,有無咩方法或者提議可以sd比你地呢??

HI hugomum,
好呀!! 請都PM 給我呀!!
作者: maxims    時間: 09-10-10 21:34

原帖由 快的好返 於 09-10-9 22:53 發表
可唔可以放上 youtube ? 我都想睇

YOUTUBE 好辦法
作者: hugomum    時間: 09-10-11 15:45

已經全部pm比你地,你地可以click去睇下,見唔見你地d小朋友,不過可能拍得唔好wor,唔好見怪
作者: tulipyk    時間: 09-10-12 14:39

berthelai

我收到你的pm啦!仔仔話識Byron,我一講佢就就話我知我知。

hugomum
唔該晒你,等我去睇睇先!
作者: myrchan    時間: 09-10-13 01:39

本來我都幾喜歡這所小學,不過,我老公聽完簡介會就話好大部分同學屬南亞衮,好担心佢地係土生土長香港人,都係講中文,又好担心佢地唔知記律好唔好,是否注重學業,驚住好既唔學,壞既就學齊。(唔好意思,唔係岐視,純粹想了解真實情況會否是這樣)

請問各位lmc家長,以你地所見所聞,是否有我老公憂慮的情況?

另派位問題,你們有沒有担心,始終係新校,計banding唔著數。
作者: tulipyk    時間: 09-10-13 12:05

我今日終於相認了 "快的好返"媽咪,仲一齊搭小巴返工。

myrchan,

雖然學校有好多係南亞裔人,但他們都很乖。他們都是講英文,有時仔仔返屋企後會問我一些句子點用英文講。因我仔仔是弟一年讀依間學校。今日小二有默書,我就見到南亞裔的男學生自已攞書讀。每日早上返學校,我地會見到南亞裔的學生幫生我地量體温,好乖嫁!
作者: loklok0104    時間: 09-10-13 12:18

原帖由 tulipyk 於 09-10-7 15:21 發表
嘩!真開心居然在這裡見到你!我地在補習社都有一臉之緣,當時我只是問程況而你已經比錢。

我對這間補習社真係好失望!我巳經同佢地講仔仔做野好慢,叫佢地留意,過咗一個星期去到接佢,佢先剛做完功課,但你知他們每日只有3樣功 ...

請問你可否PM我係邊間補習社呀? 因為我最近係九龍城果頭搵緊補習社, thanks!
作者: tulipyk    時間: 09-10-13 15:56

Please check PM
作者: hugomum    時間: 09-10-13 20:10     標題: training day camp

各位媽咪你地想睇學校training day camp,學校已經放咗上網啦~

不過係相,但可以睇下見唔見你地個小朋友?
作者: 快的好返    時間: 09-10-13 22:20     標題: 回覆 1# hugomum 的文章

hugomum,

唔該晒你, 睇左你段片, 你的笑聲攪到我都加倍開心

myrchan,

我諗不用太擔心, 的南亞裔同學不是持別曳的, 而且感覺上"公主ill" 唔覺係佢地身上發現, 好過好多中國人; 佢地係有部份人會一口流利廣東話, 不過講英語的也有很多, 而且還有其他十多個國藉同學, 加上外藉老師通場走, 其實聽同講的機會真係好多, 絶對化算過自己出去找外藉老師英文班啦 ~
作者: hugomum    時間: 09-10-14 21:00

mychan

其實你老公ger擔心亦係我以前一直擔心ger問題,有時見到佢地玩到唔理其他人撞到別人都無講sorry就走咗去,自己都怕個仔有樣學樣.
但當我愈來愈睇得多佢地d小朋友玩ge時候才發覺佢地好天真,好可愛,無hk小朋友果d野蠻同任性.
如果你小朋友係屬於乖巧型,咁樣更加突顯佢文靜.如果你小朋友係內向型,其實可能會被環境影響變得開心tim.
我個仔e家用英文同佢d同學溝通,不過遇到唔識就講 中文,而且仲係學校學埋印度話,因為可以活學活用呀ma~
純粹個人意見~
作者: hugomum    時間: 09-10-14 21:03

快d好番:

希望我d笑聲無影響你睇片啦~

不過當時真係好開心,全部都係從心而發,間中睇下都會笑下!
作者: berthalai    時間: 09-10-14 23:11

原帖由 hugomum 於 09-10-11 15:45 發表
已經全部pm比你地,你地可以click去睇下,見唔見你地d小朋友,不過可能拍得唔好wor,唔好見怪

HI HUGOMUM,

我收不到 YOUTUBE 片段呀!, 可否再E-MAIL 給我. 謝謝你.
作者: hugomum    時間: 09-10-15 23:25

我pm咗比你,不過係我facebook,
因為我唔識放上youtube呀
作者: maxims    時間: 09-10-16 00:29

HUGOMUM,

睇左段片 LA !  D 小朋友好得意,好開心,連果位外藉老師都識打功夫 WOR!
係呢我想問著制服果D係咪老師黎 ?
作者: hugomum    時間: 09-10-16 21:14     標題: 回覆 68# maxims 的文章

果d係當日學校請番嚟ka,聽學校講係幫保良局學校培訓學生ge一隊 team.

佢地都帶出好開心ge氣紛,而且係短短一個上午要教d小朋友咁多樣野,而又要令佢地記得真係唔容易!
作者: myrchan    時間: 09-10-16 23:30

多謝各位lmc媽咪,我遊說緊我老公架啦,你地再講多d呢間學校既優點啦!
作者: 快的好返    時間: 09-10-17 12:57     標題: 回覆 1# myrchan 的文章

再講多些開心野比你知, 早會時有時做些運動, 如健腦操等, 每天早會唱一首歌, 有些歌是有動作的, 很開心, 每個同學也精精神神咁開始一日既學習, 我係後面睇都睇到很開心呢 ~
作者: JackyBaBa    時間: 09-10-18 19:02

原帖由 hugomum 於 09-10-15 23:25 發表

HI HUGOMUM,

可唔可以PM埋比我呀? Thanks a lot!!!
作者: berthalai    時間: 09-10-19 22:40

原帖由 hugomum 於 09-10-15 23:25 發表

HI HUGOMUM,

我已入了去FACEBOOK, 但找不到影片. 只有一張相片. HELP! HELP!!
作者: tulipyk    時間: 09-10-20 11:43

Hugomum,

我都係只找到一個影片但唔係學校個D,你可唔可教我點睇,我好少好少用facebook。
作者: PPG    時間: 09-10-22 09:17     標題: 是否小班教學

請問是否小班教學?
作者: PPG    時間: 09-10-22 09:23

請問現讀的小朋友是否小班教學? 因女兒較被動, 需要小班教學
作者: maxims    時間: 09-10-23 13:52

想問吓各位,中文書用普通話教咁有無cd 聽 ka ?
作者: hugomum    時間: 09-10-23 15:03

係有cd, 亦都可以加一個叫做i pen 筆,可以一婦佢就會有發音ge~
作者: hugomum    時間: 09-10-23 15:06     標題: 似乎個個家長都好想睇下por

我試下放上youtube, 不過比小小時間我,ok後再通知大家!
作者: hugomum    時間: 09-10-23 15:55

http://www.youtube.com/watch?v=NH4k-MUt8Qc

大家試下睇唔睇到呀??
作者: hugomum    時間: 09-10-23 16:04

原帖由 PPG 於 09-10-22 09:17 發表
請問是否小班教學?

我諗唔屬於小班教學,因為我個仔讀小一時,以前果間只有12人一班,e家呢間佢讀小二就有28個人,其實你可以上學校網睇下知多d~
作者: JackyBaBa    時間: 09-10-23 16:24

原帖由 hugomum 於 09-10-23 15:55 發表
http://www.youtube.com/watch?v=NH4k-MUt8Qc

大家試下睇唔睇到呀??

睇唔到呀, seach到得畫面,不過好多謝你
作者: yhk329    時間: 09-10-24 06:04

作者: hugomum    時間: 09-10-25 17:04

原帖由 yhk329 於 09-10-24 06:04 發表
又想請教下各位家長
除左有一個良好的英語會話環境
在英文的教學程度上(例如garrmmer等)如何?

還有其他科目除了因用英語外,程度上又及不及
其他津校呢 ...

英文科係分別由三個唔同外藉老師教,
分成grammar . writing , reading., phonics
同津校比我就唔知?
不過我個仔以前係讀私校英文小學,同e家比較我覺得更加深入咗

而且仲唔駛比咁費學費tim
作者: PPG    時間: 09-10-25 20:13

Is it two teachers per class ?  Cause many school said low ratio of student and teacher ... actually is two teachers per class.

原帖由 hugomum 於 09-10-23 16:04 發表

我諗唔屬於小班教學,因為我個仔讀小一時,以前果間只有12人一班,e家呢間佢讀小二就有28個人,其實你可以上學校網睇下知多d~

作者: Eganmami    時間: 09-10-25 20:58

請問可否講之前讀那間私小?

原帖由 hugomum 於 09-10-25 17:04 發表

英文科係分別由三個唔同外藉老師教,
分成grammar . writing , reading., phonics
同津校比我就唔知?
不過我個仔以前係讀私校英文小學,同e家比較我覺得更加深入咗

而且仲唔駛比咁費學費tim ...

作者: yhk329    時間: 09-10-26 22:23

作者: tulipyk    時間: 09-10-27 10:57

每一班係有兩個班主任,而英文科是用早半年,即二年級用二下及三上。而英文數學,我又唔覺淺d,仔仔剛由中文小學轉讀英文小學兩個月,我睇返d中文的數學習作同學校一樣。而常識都是差不多。有時有d字都好深。
作者: maxims    時間: 09-10-27 22:36

原帖由 tulipyk 於 09-10-27 10:57 發表
每一班係有兩個班主任,而英文科是用早半年,即二年級用二下及三上。而英文數學,我又唔覺淺d,仔仔剛由中文小學轉讀英文小學兩個月,我睇返d中文的數學習作同學校一樣。而常識都是差不多。有時有d字都好深。 ...

咁請問數常科有無cd聽 ? Thanks!
作者: 快的好返    時間: 09-10-28 13:33     標題: 回覆 1# maxims 的文章

數常科無cd聽喎 !
作者: hugomum    時間: 09-10-29 14:53     標題: 回覆 5# Eganmami 的文章

我個仔以前係讀"天水圍激活英文小學"
作者: Cheuk1999    時間: 09-11-6 00:56

Hi, hugomum , 您好,

可否告知一班其他國藉的學生大概數目比例? 我的小朋友對陌生環境比較害怕, 慢熱, 不知林文燦小學適不適合 ? 可否給予意見?在 interview時只是對小朋友 ? 還是家長和小朋友一齊?   形式是怎樣的 ? 謝謝!
作者: Babysiu    時間: 09-11-8 12:24

各位家長好

我想幫仔仔插小三下學期,唔知難唔難插呢?
作者: tulipyk    時間: 09-11-10 00:27

Cheuk1999

如果我冇記錯應是有六乘是外籍學生。而interview,我就比唔到意見你,雖然仔仔都是小二才插班,但因豬流感所以唔需要interview,我只是比咗仔仔的profile比學校,之後二三天就收電話收仔仔啦。其實小朋友好易適應環境嫁,初初我都好驚仔仔唔適應,因為插小二,小一升上的學生都巳有自己的同學仔,而仔仔一個都唔適,仲要係佢其實唔想轉校,所以我都好驚。後來有老師及同學仔的幫助,仔仔好快有佢自己的朋友啦。而家我知佢真係好鍾意間學校,因仔仔有一樣功課是學生日誌,而這功課是他自己做的。他有幾次都寫多謝林老師(他的班主任)及學校。

Babysiu

小三只有兩班,可能有少少難。但你都可以試下,唔試過又點知呢!

作者: Babysiu    時間: 09-11-10 11:46

雖然唔知得唔得,但我會去試下,例外我想問下除咗學費之外,多唔多雜費?課外活動多唔多?
原帖由 tulipyk 於 09-11-10 00:27 發表
Cheuk1999

如果我冇記錯應是有六乘是外籍學生。而interview,我就比唔到意見你,雖然仔仔都是小二才插班,但因豬流感所以唔需要interview,我只是比咗仔仔的profile比學校,之後二三天就收電話收仔仔啦。其實小朋友好易適應 ...

作者: Cheuk1999    時間: 09-11-10 13:46

好多謝您的分享, 今個星期六, 會去interview, 希望成功!

原帖由 tulipyk 於 09-11-10 00:27 發表
Cheuk1999

如果我冇記錯應是有六乘是外籍學生。而interview,我就比唔到意見你,雖然仔仔都是小二才插班,但因豬流感所以唔需要interview,我只是比咗仔仔的profile比學校,之後二三天就收電話收仔仔啦。其實小朋友好易適應 ...

作者: tulipyk    時間: 09-11-10 23:14

唔係好多雜費,學校有好多課外活動,校隊有印度舞隊,創藝會,合唱團,木球隊,敲擊樂隊。印度語,廣東語,烏都語,法語,以上都是免費的。而跆拳道,奧數班,英文補習班,數學補習班及中文補習班要交少少學費。還有小提琴,哥爾夫球及游泳班就要交學費。
作者: Cheuk1999    時間: 09-11-11 00:03

Hi 各位家長,

全英文上堂, 有困難嗎 ? 有沒有指定要學法語呀?需要額外上補習嗎?

原帖由 tulipyk 於 09-11-10 23:14 發表
唔係好多雜費,學校有好多課外活動,校隊有印度舞隊,創藝會,合唱團,木球隊,敲擊樂隊。印度語,廣東語,烏都語,法語,以上都是免費的。而跆拳道,奧數班,英文補習班,數學補習班及中文補習班要交少少學費。還有小提琴,哥爾夫球及游泳班就要 ...

作者: 怡兒    時間: 09-11-11 13:22

各位家長,

你們的小朋友需要補習, 或 在外面另外 學有關中 英 數嗎?
作者: tulipyk    時間: 09-11-11 14:40

全英文上課對仔仔就不是大問題,而仔仔初初去補習班是因為我想自己揍放學而唔想工人帶住細仔搭巴士,所以先比佢去補習。依家都冇去補習班同自己幫佢温書。而法語不是指定的是自由參加的。在星期一放學後學。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5