用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 2010/11簡介會後的疑問
樓主: debbieip
go

2010/11簡介會後的疑問 [複製鏈接]

hi 努力加油,

(1)我認同利校監強調標準英語的重要,否則我不會考慮此英文小學,但普通話,好像沒有介紹,出去參加朗誦比賽的,是由學校老師訓練,或是家長找外出老師訓練呢

>>> 如果係老師挑選出去比賽既會由學校老師訓練, 如果係自行報名既就需要家長自己安排訓練.

(2)女仔天生語言能力高過男孩子,如男生入讀會不會,影響被選為表演者的機會呢,而校長話舞蹈是強項,又是大部份女生的機會,可能田徑,運動,多男生機會

>>> 其實學校d男仔都有好多表演機會, 好似話劇, 體操, 武術, 劍擊, 足球等等.  

(3)當天,我問過副校長,如入表後,大約在見完家長後,7日內通知結果,要家長再7日內回覆(大約10月中至尾),即是如確認學位,就連第一次派位都失去,這間學校有點霸道,完全1次大抽獎機會,都不給予家長去考慮另一間學校,雖然我看得出該校將來有機會有潛質上位,但此終未有名氣,比對英華,陳守仁,蔡繼有,它是最有優勢及九龍一線直資英文學校

>>> 其實好多直資學校都係一收你就要放棄派位, 因為d位好多人爭, 無學校想比人當後備, 學校都係想收一d一心想係到讀既學生, 如果首選唔係smc就無理由霸住個位, 再去大抽獎.

(4)由於中學還是派位而收生,一戰定生死的中學會考成績未見突出,由2000年用新慨念,一手培育並考會考的學生,未有成績可看到,故有點保留,我不怕中英數成績,而是怕其他科目成績,副校長話比信心,但作為家長此終要數據

>>>  如果要等數據咁就要等6年後, 當第一批由小學讀到中學既學生考高考先知成果.  其實好多老牌名校, 因為無收生權, 近年成績都開始滑落, 所以光睇數據及名氣都未必可以作準, 始終都係要家長自己親身了解學校, 搵一間最適合既學校比小朋友.

(5)亦是最重要,付2,900學費,當然有一定要求,我信英文定會得,因我看到Anthony的努力,書本費用應不少,興趣班唔知是否需要另外付款,遊學團呢,話就話可申請減免,家長要考慮承擔能力

>>> 書本費都係千幾蚊一年, smc係非牟利機構, 佢地唔係要賺錢, 所以唔駛擔心會据到你一頸血.  興趣班既費用已經係學費包左 (當然有部份係會另外收費, 家長可自行決定是否參加, 好似cambridge english, 奧數等等)  遊學團都係學生自己決定參唔參加, 真係承擔唔到就唔一定要去.

(6)該校遲早會好似男拔女拔,只是聲名及歷史無那麼大及長,家長無那麼有錢,只要做好會考成績,定會發展得更好,該校都很聰明,知道要有語言環境的重要性,日後會收更多外籍小朋友,中國小朋友就難入了

>>>  學校收外藉學生比例都係佔20%左右, 我都相信學校每一年既競爭都會大左, 因為大家對佢認識多左, 咁好既學校多人爭都係正常既.

原帖由 努力加油 於 09-8-24 11:37 發表
我是剛去了簡介會的家長,在此都想發表及交流意見:

(1)我認同利校監強調標準英語的重要,否則我不會考慮此英文小學,但普通話,好像沒有介紹,出去參加朗誦比賽的,是由學校老師訓練,或是家長找外出老師訓練呢

(2)女仔天 ...

請問學校安排之課外活動,
是否全都在放學後進行 ??
課外活動後是要由家長自行接送定學校會安排原先座校車的學生座回校車回家 ??

原帖由 leil_girl 於 09-8-26 10:58 發表
請問學校安排之課外活動,
是否全都在放學後進行 ??
課外活動後是要由家長自行接送定學校會安排原先座校車的學生座回校車回家 ??

放學後的課外活動, 通常都係要付費. 家長係要自行接送. 要留意啦.

童軍/交通安全隊, Drama, Dancing, cricket(木球)粵劇 劍擊 Drawing.......這些活動就會在課堂內進行, 是免費的.

其實係一家四口子

Hi, 一家三口

非常多謝你的資料,

我想再請問, 放學後的課外活動,種類是否會較多,會否有些是同語文有關,可否請幫忙說幾項...

請問返學及放學時間

原帖由 一家三口 於 09-8-26 11:06 發表

放學後的課外活動, 通常都係要付費. 家長係要自行接送. 要留意啦.

童軍/交通安全隊, Drama, Dancing, cricket(木球)粵劇 劍擊 Drawing.......這些活動就會在課堂內進行, 是免費的. ...

原帖由 leil_girl 於 09-8-26 11:34 發表
Hi, 一家三口

非常多謝你的資料,

我想再請問, 放學後的課外活動,種類是否會較多,會否有些是同語文有關,可否請幫忙說幾項...

請問返學及放學時間

...

小囡升小三,所以只是知道 小一和小二的資料. 高年班的課外動就不大清楚. 課堂外收費的有.....中國舞, 劍橋英語, 體操班, 巴西足球..sorry 我只記得這些活動咋.

返學時間 : 8:15
放學時問 : 3:20(星期一至四), 4:05(星期五)

其實係一家四口子

非常感謝你回覆這麼多的資料,
我是準備幫亞囡報2010年小一的, 因家中沒有請工人照顧小囡, 小囡日常放學後是婆婆照顧, 如學校在放學後會有很多活動, 對我來說會有些不便或可能要請回工人照顧及接送..

原帖由 一家三口 於 09-8-26 11:47 發表

小囡升小三,所以只是知道 小一和小二的資料. 高年班的課外動就不大清楚. 課堂外收費的有.....中國舞, 劍橋英語, 體操班, 巴西足球..sorry 我只記得這些活動咋.

返學時間 : 8:15
放學時問 : 3:20(星期一至四), 4:0 ...

原帖由 HKQQbaby 於 09-8-25 10:34 PM 發表
happymama_jkc

My baby is SMC's P2 students. There are different activities in one year. i.e. 童軍/交通安全隊, Drama, Dancing, cricket(木球)粵劇 劍擊 Drawing, they are all free of charges, and all in  ...

hi , HKQQbaby

係呀 .. 我女女琴日 interview 完, 而家好緊張呀 ..
唔知入唔入到呢 , 因為我首選係 d 一間, 我覺得適合女女讀, 我女女好活躍架無時停.. 咩都岩, 唔知女女琴日見成點呢? 幾時會有通知呢? 好緊張呀 .....

leil_girl
Don't worry, My baby (P2) took the school bus to school, so he only joined the Cambridge English Course at school, he did not joined other charged activity after school. Since the free for Cambridge English Course is cheaper than outside. (about HKD80/lesson, 1.5 hours per lesson). So I have to 自己湊放學that day.

原帖由 leil_girl 於 09-8-26 14:02 發表
非常感謝你回覆這麼多的資料,
我是準備幫亞囡報2010年小一的, 因家中沒有請工人照顧小囡, 小囡日常放學後是婆婆照顧, 如學校在放學後會有很多活動, 對我來說會有些不便或可能要請回工人照顧及接送..

...

Morning HKQQbaby,

多謝你解答了我心中的煩惱,

我都好喜歡此校,希望小囡能順利考入,不過咁多人考,我都不太有希望,因小囡對住陌生人是不太肯說英語.

學校提供的 Cambridge English 真的收得很平,
我朋友個囡在 Reaxx to xx 學 $1160 / 4堂,每堂平均要$290

原帖由 HKQQbaby 於 09-8-27 08:46 發表
leil_girl
Don't worry, My baby (P2) took the school bus to school, so he only joined the Cambridge English Course at school, he did not joined other charged activity after school. Since the free for  ...
‹ 上一主題|下一主題