用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 請幫忙小學計分問題
go

請幫忙小學計分問題 [複製鏈接]

各位小學部家長,

你地好!
我的大女九月將會入讀聖保祿中學, 但不是由小學部直升的.
細女九月升k3, 想問選小一時, 可否取得姐姐的20分(同一校址的中學部)? 但兩間學校的地址從概覽查不是一樣??
你地有無經驗是否成功, 及要怎樣證明呢?
謝謝!

0    0    0    0

醒目開學勳章

應該算同一校址喇卦?係正隔離,同一塊地上面。

官方地址唔同,係因為小學個正門面向馬場,所以係黄泥涌道;中學個正門面向後街,所以係雲地利道。

原帖由 joanneka 於 09-8-24 15:08 發表
各位小學部家長,

你地好!
我的大女九月將會入讀聖保祿中學, 但不是由小學部直升的.
細女九月升k3, 想問選小一時, 可否取得姐姐的20分(同一校址的中學部)? 但兩間學校的地址從概覽查不是一樣??
你地有無經驗是否成功 ...

YongXin
唔該晒!
將來有關學校的事真係要請教你.
另外想問小學部有無開放日之類, 我地可以參觀下學校架?

原帖由 YongXin 於 09-8-24 17:43 發表
應該算同一校址喇卦?係正隔離,同一塊地上面。

官方地址唔同,係因為小學個正門面向馬場,所以係黄泥涌道;中學個正門面向後街,所以係雲地利道。

...

醒目開學勳章

好似無開放日。

你女女咁力考到入來中學?讀邊間小學?一定係成績好好架喇。可否分享吓中一面試心得?

原帖由 joanneka 於 09-8-25 09:27 發表
YongXin
唔該晒!
將來有關學校的事真係要請教你.
另外想問小學部有無開放日之類, 我地可以參觀下學校架?

YongXin
大女係藍田李兆強小學讀, 考全級十幾.
佢地學校e兩年都有5-7位同學考到中學部.
初初我地都考慮緊車程的問題, 不過聽完校長的介紹和參觀了學校, 我地都好鐘意, 所以遠d都試下申請.
面試係group討論形式的, 大約4-5個人一組, 先討論中文, 然後英文.
面試當日好多係小學部的同學, 亞女話佢地好多都有家姐係度讀緊.

原帖由 YongXin 於 09-8-26 14:36 發表
好似無開放日。

你女女咁力考到入來中學?讀邊間小學?一定係成績好好架喇。可否分享吓中一面試心得?

簽名被屏蔽

candy

中文講左一個孝順父母的故事, 叫佢地比意見.
英文講internet的好/壞.
大女今日bridging course last day 係 talent show.
我見小學部今日都有人返學, 知唔知係唔係預備班定係開左學啦?

原帖由 candy_kent 於 09-8-27 13:31 發表

JOANNEKA,
好奇一問, 請分享中英文問了甚麼問題呀 ?

醒目開學勳章

多謝分享!

今早係風紀訓練班。

原帖由 joanneka 於 09-8-28 14:27 發表
candy

中文講左一個孝順父母的故事, 叫佢地比意見.
英文講internet的好/壞.
大女今日bridging course last day 係 talent show.
我見小學部今日都有人返學, 知唔知係唔係預備班定係開左學啦?

...
‹ 上一主題|下一主題