用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園面試 - 事實是否是面試父母
go

幼稚園面試 - 事實是否是面試父母 [複製鏈接]

有d學校會睇屋企係咪有錢既。

名校就鐘意收番舊生既仔女。

我無 , 我唔係舊生, but 盈盈都入到名校, 我估都睇小朋友表現既!

DD學校啦, 我個女IN 聖心, 真光, 聖嘉勒個D大部份時間都係考小朋友野, 只係問家長1-2條問題咋!

不過我知考ST PAUL會問你有屋企有幾多工人, 有幾多架車, 不過我無去考, 我聽我朋友講。

老實講, 我覺得維多利亞太商業, 唔係我杯茶!
原帖由 tanoshi127 於 09-8-26 15:04 發表

你好,等我分享一下小小經驗給你聽,我的囝囝當時係2歲,咁我便同佢申請入讀維多利亞幼兒園,在我面試當天,情況真的好跨張,真的每位家長都係穿得好似見工一樣,又名車又菲容姐姐咁,真跨,但都面試環節,佢真係要面家 ...

以我所知我朋友個女係考中環個間。係咪今年1??
原帖由 Sumyeema1 於 09-8-26 16:23 發表
Which St Paul do you mean?

My daughter applied following KG:
- St Paul's Church KG in Central: no one ask how many helpers, how many cars
- St Paul Kindergarten (SPK in Causewaybay) : no one ask how  ...

佢咁講,  我咁聽, 我有無去考, 咁佢係我個fd, 佢咁講我梗信啦, 點知咁多!
原帖由 cat28 於 09-8-26 20:37 發表
有冇可能咁問ah???真係唔信! 佢地睇add or 職業去估就唔奇....如果咁問除非有病啦.

我唔會再討論關於st paul呢個問題, 都係個句佢咁講我咁聽, 佢點解會問佢或者有無問佢, 我唔知, 因為我唔係當事人, okay!
原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-27 11:44 發表
應該唔會喇, 我住st paul隔離之嘛! 當然見到有d都幾well off, 亦有好多一般家庭吧了(我樓上樓下都住唔少啦)

絕對認同, 所以我幫盈盈揀名校幼稚園時, 絕對唔會揀貴族名校, 因為我知我地根本afford唔到。

細個個時d同學仔每年暑假去美國呀, 日本呀, 都唔知幾羨慕, 仲有少少自卑架!

原帖由 jojoplanet 於 09-8-28 12:42 發表

我自己覺得如果我係個d層次既人, 咁係無問題既, 因為大家都係同出"名門"但係如果自己唔係夾梗入咗去讀咪搞到阿仔同自己都唔"comfortable"..唔通人地假期下下去外國旅行, 你個仔就去長洲, 人地出入係benz你係地鐵咩...咁咪 ...

係, 但有d名校唔會咁計較, 但貴族個d就一定計較家底囉。

我妹妹讀聖嘉勒時, d同學仔大部份係有錢, 但係佢地唔會話好hill囉, 我表姐讀聖心, 住屋村咋 ,相反, 唔講邊間啦, 獅子咁大個鼻, 呢d咪叫貴族名校囉!

聖心, 聖嘉勒都係名校呀, 但佢地d人唔係太睇重家底bor!

原帖由 Kendis1 於 09-8-28 17:27 發表
如果學得貴族/名校, 就預咗有比較 (家低)....

‹ 上一主題|下一主題