用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園面試 - 事實是否是面試父母
go

幼稚園面試 - 事實是否是面試父母 [複製鏈接]

我覺得兩者都會睇! Why???

1)睇小孩:是好自然&直接的, 因為學校也想確保所取錄的學生是聰明伶俐的 (如果小孩是呆b或過度活躍b, D老師會好難搞的)
2)睇家長:也是理所當然的, 先不談背景 (因為是由家長填寫資料, 內容是真是假, 亦只得該人也知曉, 學校也無權利過問的. 不過, 如果寫得太過份&離譜的話, 唔洗學校篤穿, 自己也不攻而破喇!). 學校也好想知道作為家長的妳們, 是否了解妳們的小孩及家長的教育理念等等...

原帖由 小兔~阿比 於 09-8-26 12:04 發表
如題

因為我想問..父母不是有錢人, 學業成積亦不好
沒有大學程度,又不是 專業人仕
是否多數名校就不收,我就應該唸都唔好唸呢

請問有無一D父母係咁但又入到名校
佢地真係只睇個BB精唔精靈..活唔活潑?? ...

Me, too. 我幫小兒報過4間名校 (學前:KM&LH青衣, K1: KV & sSt.cat). 呢4間學校都是要求家長填寫少少資料咋喎! 無維記咁誇張. 不過, 當中的確是有傭人姐姐&名車出現嘅, 無辦法啦! 名校自然多人爭.....不論有無 ......

原帖由 小曳人 於 09-8-26 15:58 發表
睇你報邊間喎...
我in過兩間, 一間响報名表上問過少少家長資料 (職業, 教育程度)
另一間, 除咗上面嗰d, 仲有一份問卷, 睇吓家長平時點教仔, 同學校嘅教育理念會唔會好接近
兩間面試當日都無乜點同家長講過嘢, 主要睇 ...

唔會鬧, 呢d都係事實....小朋友面試, 其實同大朋友(成人)見工一樣啫! 如果 in大公司, 老闆咪會問多几句你d私人野囉 (背景), 仲會等好耐信添!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-27 11:42 發表
(唔好鬧我呀, 實話實說咋)
有小部分幼稚園, 係會覺得父母成就, 可以predict到佢地會打算幾用心栽培子女
亦有d幼稚園, 會睇下父母/兄姊o係邊度出黎, predict下小朋友入名校機會高唔高(咁佢地既升小情況都會好睇d!)
亦 ...

最後點喔? 妳兒入到維記嗎?

原帖由 dolphinbb 於 09-8-28 08:45 發表
你朋友都係咁講, 我個仔都係維記讀, 我家住西貢, 我屋企冇錢, 我亦没有大學畢業, 在 in 家長時我亦没有回答問題, 但 in 我個仔時佢表現很好及好投入, (因為其他小朋友有些在哭, 有些攬住 pa/ma 不放手).

...

如果學得貴族/名校, 就預咗有比較 (家低)....

原帖由 060905 於 09-8-28 13:12 發表
絕對認同, 所以我幫盈盈揀名校幼稚園時, 絕對唔會揀貴族名校, 因為我知我地根本afford唔到。

細個個時d同學仔每年暑假去美國呀, 日本呀, 都唔知幾羨慕, 仲有少少自卑架!

...
‹ 上一主題|下一主題