用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009/10 小一
樓主: Gordon0304
go

2009/10 小一 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個仔幼稚園時仲大鑊, 揹左同學仔個書包返屋企, 2次咁多呀!!!

親子旅行唔去呀? 好可惜呢! 我仔有自己課外活動, 都諗住stop a week, 因課外活動個個星期都有, 但親子旅行1年1次, 所以會參加呀~

剛剛再致老師, 可惜筆盒及手冊仍然"下落不明", worst case, 可能要重新買過呢!

Thanks to the class teacher (Miss Wong) who has helped to search, and thanks for the sharing from all BK parents here.

原帖由 Gordon0304 於 09-10-6 15:25 發表
我都同意. 所以決定不參加啦!!

YES! 唔參加!

Adrian_mom,
It doesn't make sense.  It must have someone taken it.   Buy a new one anyway.

原帖由 2boysmum 於 09-10-7 11:32 發表
Adrian_mom,
It doesn't make sense.  It must have someone taken it.   Buy a new one anyway.

我都係咁唸.....不過老師話吾知係未有同學仔作弄佢, 但我唸吾會啩, 佢地咁細個, 點會識咁樣做? 我老公就話, 梗係個仔平時牙擦擦, 得罪了人????

算了吧, 我都預咗再過幾天還未尋回, 就再買過吧, 這幾天只能用白紙抄住功課先啦!

Hi all parent,

經老師調查之下, 最近連串失竊事件終於水落石出 - 原來是坐在小兒旁邊的同學, 因一時貪念, 竟偷去我仔的物件, 我頓時覺得十分驚訝, 小朋友這麼小, 竟懂得"偷"東西? 令我更surprise 的是, 那小朋友為免被家人發現, 竟將取來的物件, 全掉落街 ! 因此有大部份物件, 已不能return 給我. 我亦很奇怪, 小朋友看見別人的文具美麗而想擁有, 都還可以解釋, 但手冊及書簿, 應不會很吸引吧?? 簡直想像不到.

老師說會替我買回失去的手冊及書本, 及會安排調位. 希望以後不會再發生了. 亦希望那小朋友的父母加強教導, 否則大個便不堪設想了. 我相信學校會適當地處理今次事件.

所以各位記謹提醒子女, 好好保管自己的物件.

?咁都有? 希望佢d父母會同個小朋友多d溝通, 可能呢個小朋友係缺乏屋企人的關心所致; 我個女都話我知佢有個同學係默晝堂本revision簿照抄, 好在老師見到即時stop 佢!

醒目開學勳章

原帖由 Adrian_mom 於 09-10-9 11:40 發表
Hi all parent,

經老師調查之下, 最近連串失竊事件終於水落石出 - 原來是坐在小兒旁邊的同學, 因一時貪念, 竟偷去我仔的物件, 我頓時覺得十分驚訝, 小朋友這麼小, 竟懂得"偷"東西? 令我更surprise 的是, 那小朋友為 ...

有點難以置信, 是一時貪玩? 個同學仔係咪好百厭架?

我相信個小朋友的爸爸媽媽知道後會好傷心囉.... 希望小朋友真係知錯 & 及時改過!!

原帖由 newcook 於 09-10-9 15:01 發表

有點難以置信, 是一時貪玩? 個同學仔係咪好百厭架?

Adrian,
Is that 'boy' or a 'girl' stolen the pencil box and pupil handbook?

The test is coming!  Is all mama studying revision with your kid?

原帖由 2boysmum 於 09-10-12 14:08 發表
Adrian,
Is that 'boy' or a 'girl' stolen the pencil box and pupil handbook?

The test is coming!  Is all mama studying revision with your kid?

Hi 2boysmum,

That is a girl. I heard that the class teacher has changed seats today.

Oh I almost forgot about test. I need to do the revision today la......

Is GR test in 'Open book' format or not?

應該唔係open book喎....

原帖由 2boysmum 於 09-10-12 16:29 發表
Is GR test in 'Open book' format or not?

應該唔係open book, 係試卷形式, 可能考生詞應用卦, 仲有冇其他家長知?

醒目開學勳章

general reading 係考在學校借既果本故事書, 老師話係open book架! 但中文就唔知啦, 我估應該都係掛, 佢係叫閱讀考查架喎~

原帖由 newcook 於 09-10-13 17:21 發表
general reading 係考在學校借既果本故事書, 老師話係open book架! 但中文就唔知啦, 我估應該都係掛, 佢係叫閱讀考查架喎~

係呀, 我印象中, 閱讀考查係open book 嘅. 不過吾知會點考呢?

mud GRE 唔係細細本有兩個故事個d咩? 咁又有一本(有中也有英ge)叫Supplementary Reader, 簡稱SR, 個SR test係唔係open book架wor, 中文就叫閱讀考查, 我個女就話唔係open book, 但老師話如果真係唔識, 都可以出黎睇下, 不過就醜怪d lor! 究竟係唔係咁?

醒目開學勳章

原帖由 katchow 於 09-10-13 19:08 發表
mud GRE 唔係細細本有兩個故事個d咩? 咁又有一本(有中也有英ge)叫Supplementary Reader, 簡稱SR, 個SR test係唔係open book架wor, 中文就叫閱讀考查, 我個女就話唔係open book, 但老師話如果真係唔識, 都可以出黎 ...

英文肯定係open book, 老師親口講的, 問阿仔佢都話係~

在學校借既果本故事書 is SR - test in open book format.  While the GR (the blue book in 2 stories)  is NOT  in open book format for test!

In the school notice, they will be early off at 10am after test next Mon-Wed!

我今日問番個女,佢話今日考查時係做工作紙咁形式, 我問佢咁係咪open book呀,點知佢懶醒咁話係, 不過佢識做唔駛本書出黎睇咁話;真係俾佢激c, 答錯你問題唔好意思呀!
‹ 上一主題|下一主題