用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
樓主: HIMAMA
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

原帖由 samuel89 於 09-9-7 17:54 發表

請問是否一定要跟學校學一樣樂器嗎?...
如果跟出面學可以報數嗎?

唔洗一定跟學校學樂器的, 出邊學一樣得, 不過要同學校報數, 音樂考試時, 會考番學生學的果種樂器啫!
學生話學到第幾級, 老師就會跟番學生的級數來考的, 很公平的。

中一上學期係好少功課架, 比學生適應麻!!
不過, 這中學功課真的不多, 學校唔會"操"學生的, 靠學生自己了......

要用八達通, 去申請張"臨時學生八達通"用住先啦!!

家長們, 比d耐性啦, 老師同學生都要熱身的!!
我個仔讀咗成年, 都是見過一次家長, 仲好似話中二以後, 派成績表都唔洗見家長了, 除非有主科不及格或有問題才有得見禾, 所以我都唔知有乜渠道可以反映意見了。

原帖由 ffhhmama 於 09-9-9 17:15 發表

呢個暑假實左太長la.....
家長教師會可以幫到我地嗎?
你仔仔升左F2 有無咩唔同呀

無乜唔同呀, 功課暫時都不多, 但老師好似嚴咗!
佢放學回家, 有大把時間睇電視, 睇漫畫, 好彩佢唔玩Online game, 佢又無乜課外活動, 所以好悠閒寫意的。
佢小學一樣係官小, 功課很少, 所以習慣了悠閒的, 嘻嘻!!

原帖由 hhma 於 09-9-10 16:55 發表
班中有人中招

F.2 某班有 8 個有流感徴狀!!!!
洗手, 洗手, 洗手呀................

係呀, 我都有聽聞你個仔間學校是很少功課的, 學唔學到野就要靠學生自己了。
我都贊成不要太多功課, 學習在付興趣和理解, 不在付"操"!
只要返學返得開心, 家人又關心, 不走上歪路便好了。

2jkidsfather    發表於 23-1-22 13:42

各位,
有免費"普通話班"呀!
留意通告啦!
不過係要抽籤的。

原帖由 hhma 於 09-9-17 12:26 發表
之前我地都係10下10下
尋日終於login到intranet
應該會好d架啦, 不過要記住日日上去昅lor

點解終於login到呢....個屎仔..
唔抄login ID, 用腦記, 當然記唔到
搵老師抄, 都係login 唔到, 原來抄錯
所以尋日先終於log ...

放開些啦, 我個仔舊年升中一, 半年後我先至知有LOGIN ID 咋! 我地都係10下10下咗半年了, 交唔到通告, 米等佢自己著急下囉!!!

其實, 講真, 個仔讀咗成年, 都係無乜功課, 人地d 學校就操到死, 晚晚做功課做到好夜, 咁攪法, 第時出度去考公開試, 咁點算呀!!!!!
擔心, 擔心呀!!!

有無學兄的家長呀,
想問有無試過星期六要回校補中英數的, 補d乜呀?
學校補咗, 足夠嗎? 仲洗唔洗再揾私人補習呢?
可唔可以唔補架, 因為唔得閒呀!

原帖由 cman_li 於 09-10-2 13:05 發表
KC 校規OK嗎?

阿仔話說有一次個同班同學僕親,弄污條純白校褲,於是飛返舊山頂道住所換褲,再趕回學校,結果及時無遲到。.....但都扣了分,原來忘記帶回皮帶 果然純真可愛。

我一早remind阿仔小心弄污條白校 ...

好似條褲弄污咗係唔會扣分, 無著先扣分的。
有次小兒上完乜乜美術堂, 成條褲一大片一大片紅紅藍藍的, 洗咗幾次, 而家仲有印呀, 我對手都損埋呀!
又一次, 午飯食咖喱, 又一片黃....
我真是好憎白衫白褲, 點解唔係黑衫黑褲, 仲有型!!!!!

普通話班有通告了, 敬請留意!!!
抽中要出席, 否則要家長信。

原帖由 hhma 於 09-10-16 20:42 發表
校褸係唔係彩藍色, 而唔係深藍色?

校樓係傳統"大地牌"深藍色!!

原帖由 HIMAMA 於 09-10-17 10:27 發表
I want to ask if IS is 主科?

Other than Chi, Eng & Maths, which subjects are 主科?
Thank you.

吓, 問過小兒, 佢話科科都係主科禾, 科科都重要,科科都要讀呀, 激死!!!

"新高中通識教育科"講座
有無家長報咗名呀?
我SEND 咗E-MAIL都無回音的,
有無家長已經受到電郵CONFIRM呀!!

原帖由 hhma 於 09-10-23 11:18 發表
尋日朝早睇,都full左啦
人地16/10開始報啦, 我地甘遲先知, 實無位啦

覆咗我了,"無位", 大埔有另一個講座.....我住港島!!!
點解呢間學校樣樣都慢幾拍架!!!!

原帖由 blissfully 於 09-10-23 14:23 發表
大家好!發現有家長開英皇家長交流區!很興奮!平時做 "CD rom" 的我也立即註冊加入討論!

小兒剛升讀中一,想問問各家長有些補習意見,想問問大家讀 King's 的仔仔多去哪間補習社多?你們找私人的還是小組的?

最近聽其他家長說第 ...

答唔到你呀!
我個仔無補習架!!

原帖由 cman_li 於 09-10-23 21:52 發表

第二街,第三街,高街都得、最重要近。初中唔同考HKCEE個D補習社,只要做到跟貼課程兼提點便是,如果唔好,下學期換另一間亦無妨。不要花大量時間去補習,讓仔仔enjoy初中生活。 ...

相當贊成呀!
比多d空間比D年輕人啦, 仲有比仔仔試下考埋 "Uniform test"先啦, 睇下成績如何才決定補習啦, 要追成績, 一定會追到的, 重點係小朋友眼中有無"一團火"啫 !!

原帖由 doraemonfans 於 09-10-23 23:09 發表
係 lair 剛才有冇人出席PTA 的 AGM?
我夜收工,返到港島都7:45PM;所以冇去到。
之所以想出席,其實想見嚇班主任一面啫;就算平日同仔返學,都只係見到學校大門既面;校門內總給人(我)一種神祕感。
學校似乎尚欠溝通 ...

哈, 如果你個小朋友成績無乜問題, 相信讀完成個中學課程, 都係見得班主任 一次 咋!!
中一中期試至有得見, 然後中二, 中三, 中四, 中五都唔洗見!!!!

原帖由 hhma 於 09-11-5 20:42 發表
我地仲未派既???

睇左IS啦...hmmm....似乎都衰左lu

小兒, 中二, 派咗英文, IH, 數學, 科科都掹車邊呀!
中史仲話唔夠時間答, 無咗26分, 死硬.....
科科都話深, 其實係唔識答至真!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊