用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
樓主: HIMAMA
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

原帖由 HIMAMA 於 09-11-16 14:09 發表
Up 嚇個topic先
Test 完就快要準備考試lu
你地d囝囝測成點呀, 小兒中文肥左  

中文肥, 個仔話:「正常!」
中二, 中文都好多人肥:
1) 唔夠時間做
2) 深咗d
3) 好易答錯題, 即"答非所問"
下次努力, 希望在人間!!

原帖由 HIMAMA 於 09-11-17 09:29 發表
請問知唔知上PE堂可唔可以著學校果條長褲呢?

長褲就未著過,不過, 如果怕凍, 短袖體育衫下可以著件長袖白色底衫的, 很多同學都是這樣著的。

請問你們識唔識填果份"其他學習經歷"表呀!
小兒乜校外獎狀, 校外活動都"" , 是"老子"門生,
"無為"門徒也!!
都唔知填乜上去?

原帖由 HIMAMA 於 09-12-8 16:10 發表
亞仔參加左chess, computer and English clubs, 除左English Club 有時有電影睇外, 唔知其他clubs 有冇固定集會呢? 因為唔見亞仔參加 . BTW, 請問知唔知道Leisure Room喺邊? 返左幾個月都搵唔到, 想睇戲都冇得睇.:ig ...

亞仔話好似無"Leisure Room", 得"Lecture Room" 有電影睇的, 係 二樓, 近 "有立體面具的board", 好易揾的!

Hi, 各位, 做乜呢排靜晒的!
放假了, 人地其他學校考試完, 去玩了!
我地就從此被困........温習, 温習, 温習..........慘呀!!

原帖由 stellahe 於 10-1-24 14:51 發表
King『s 沒有校車?那有沒有保姆車?F1始終都還是很小呀?

無校車, 中午無飯訂, 要自己出去同人掙位食飯, 初初會唔慣, 食食下, 就慣, 不過, 打風, 落雨就担心d, 因為校內連小食部, 汽水機都無的。

原帖由 Mickey27 於 10-1-25 16:16 發表

外賣返學校食ok嗎? 同學可以帶飯留校食?

可以帶飯, 又可以中午拎飯去學校, 也可買外賣, 學校有飯堂可供食飯, 家長也可一起陪食的。

回覆 695# doraemonfans 的文章

不如講下復活節點過啦!
紅色假期就去玩, 黑色假期就温習, 話明係黑色, 緊係要温習啦!
不過, 考咗幾次UT, 發覺UT的題目是深過考試的, 而且明顯時間亦不夠, 所以叫個仔醒醒定定, 温好D, 到考時連思考的時間都無的, 係咁寫寫, 寫慢D都唔夠時間!!! (註: 小兒讀緊中二)

回覆 697# hhma 的文章

KC有乜風雨呀?只知校長9月退休..

大考, 大部份考下學期, 不過會有一小部份是上學期的。
小兒大考都係只温下學期的, 全年, 點温呀!有無"長假期"!!!
上年, 佢大考時, 我都只是為他祈禱咋, 雖然我唔信教!!

中四通識

請問高年班的同學或家長, 英皇通識時用英文教或中文教的。

中四先選科

昨天去中二家長會, 原來這間學校是中四先選科的, 人地行334, 佢行2224, 仲要按總成績來定優先選科次序, 唔係按學生每科能力的, 成績差的同學點算???

通識

好彩,  通識係用中文教的, 我先至無咁驚, 唔係分組討論時真是口啞啞....

原帖由 kennyyctam 於 10-7-15 10:15 發表
小兒今年升F3,請問有冇師兄會出售中三舊書?

小兒也是今年升中三, 張書單好貴, 買了三本舊書, 半價, 其他問緊朋友, 打算不買 2nd term 住, 買 1st term 先, 唔會咁肉痛。

仲未有, 好心急!

原帖由 hhma 於 10-8-10 14:29 發表
我之前聽既, 就係頭20係A
跟住21-120, 就分散放係ABC

你個case都幾奇wor

吓, 原來係咁分班架, 讀咗兩年, 而家先知, 真係"背"!
以為叫個仔努力d, 考40名內, 就一定係 A 班!!!!

買書

你地買齊書未呀?
英文本DAYBOOK好難買, 但竟然有舊的, 只做了二三頁, 好新淨, 個仔話無問題, 剎, 半價, 80元, 成交。
另有兩本作業, 完全無做過, 半價唔洗, 又剎, 正, 慳番好多!

原帖由 kennyyctam 於 10-8-13 12:41 發表

你個本Daybook 係Grade幾呀? 如果係5就要小心D,因為同一個出版社有兩本Grade 5, 一本2001、一本2008、而商務缺貨個本係2001、書單又沒有ISBN碼,最好開學問左亞Sir先買.

2001--紅色湖泊+値物封面 (商務缺貨HK166 ,Amazon 有得賣US5.24 ...

大鑊, 係Grade 5, 我買咗本紅色, 有隻鴕鳥頭的!
以為自己執到寶, 點知...
在這裡, 借問聲, 中三果本中文單元八(2006年版), 好多書局都話不會拆散賣, 請問邊處買到, 我行咗好多間, 一係無貨, 一係無得賣!
唔該晒你先, 謝謝!!

今年改咗呀, 我個仔果年都係得一個班主任, 有進步!
D學兄非常好, 開學後都會幫新生適應的。
今年會考咁好成績,希望三三四後, 學校的四二四會WORK !!!! 好擔心!!!

原帖由 Bowiema 於 10-8-29 21:53 發表
Hi, Fat-C-9,

可唔可以講下學校點行四二四制?

thanks.

明天仔仔返第2日orientation, 好快就正式開學, 真係緊張啊....希望開學後搵到同學仔一齊陪佢食lunch啦.

...
我都係聽完家長會先知, 人地d學校讀完中三, 便選科, 這間, 要讀完中四先選科, 即係話, 中三, 中四要全部科目都要讀. 校長話, 等d學生讀多年, 想清楚先至選科禾, 所以, 中三, 中四一定會好吃力, 而且有些科目分上下學期, 即上學期教history, geog. .. 下學期就教phys, bio... 等等, 都唔知點讀, 讀完, 隔咗半年中四先讀番, 好多會比番晒老師了, 所以米担心囉!!

食lunch, 又係好辛苦的, 要爭位, 行慢些, 都無位, 要食第二輪, 但你可以買去學校同小朋友一起食, 學校準家長在中午陪食的, 你米間中去陪下佢, 等佢開心下, 不過, 遲些, 佢都叫你米去了....

原帖由 hhma 於 10-8-31 16:49 發表
已經有人放風話新校長好惡wor

係男定女呀!!
而家D校規都好嚴了, 校長好惡, 點同學生溝通呀!!
見倒佢, 米調頭走!!!
我希望有一個平易近人, 和藹可親的校長!!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊