用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
樓主: HIMAMA
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

Announcement

點解仲未睇到D announcement, 通常即日睇到的, 是不是搬了位呢? 有無人知呀!

個新校長是女的, 亞仔話佢好嚴禾, 欠交功課要比科主任記名, 以前是由科老師罰的, 而家要上報中央了......

復活節

好消息, 出年復活節終於可以去旅行了, 因測驗完先放假呀 !
我地捱咗兩年, 復活節被困家中温習, 現在出頭了, 新校長, 新作風呀, 好嘢!!

原帖由 hhma 於 10-9-3 23:29 發表
中文9成係問題

中文超難, 試過成班得10個人PASS, 家長又唔洗太担心, 通常Unform test係深d, 到考試又會易D。
Uniform test 通常會是閱讀理解, 通常係唔夠時間做的。

原帖由 hhma 於 10-9-4 14:38 發表
上年入左D會, 都無野搞既
可能中一仔呱

鼓勵佢入童軍啦, 好多活動, 有宿營, 有露營,有遠足, 野外定向, 燒野食..... 等等,  個個星期六下午有集會, 玩下遊戲, 學下野, 好忙!!

請問有無家長知, 以前每日都可在網上看到早會要宣報的事情的, 點解而家無得睇, 係未有呢, 又或搬咗位, 還是新人事, 新作風, 無得睇?

原帖由 Peekaboo36 於 10-9-12 11:48 發表
網上有所有級別的書單,睇嚇中三所需要買的書就已經感受到果種「排山倒海」的氣勢。

小兒現在就係f.3了, 佢好忙, 忙課外活動!!
其他科目我不驚心, 最驚係通識, 遲下要送佢去補下通識至得了, 通識, 通識, 通通都唔識!!
各位家長, 有無補習社介紹, 淨係補通識!!
仲有, 而家學校星期六要六點清場, 開防盜!
新人事, 新作風!!

原帖由 cman_li 於 10-9-16 09:58 發表

有無發覺 website 資料(upconing event, award,..etc) 更新比以前快

上年可以睇到每日早會宣報的事項通告的(announcement), 而家睇唔到, 是不是搬咗位, 或以後無得睇? 有無人知?

運動會下午取消

天氣惡劣, 運動會下午取消, 放3點4!

回復 865# Bowiema 的帖子

恭喜你囝囝終於可以試下學校個超迷你泳池, 只限中一生享用, 升咗中二就無得游了。
成班40人, 去浸下腳啦!!

回復 867# Bowiema 的帖子

中一中二都係無乜功課, 不過, 都係要做讀書報告!
中三, 未知, 不過, 功課好似多咗些, 暫時未係好忙!!

原帖由 Bowiema 於 10-9-29 22:38 發表
今日水運會完, 阿仔返到來, 曬到紅曬呢~~~

唔止個人紅晒, 條衫領仲黑晒, 可想佢地幾辛苦, 返到屋企, 好早就瞓咗........

原帖由 leoncf 於 10-10-3 00:45 發表
天妒英才

深切哀悼

葉錫南 同學
多份報紙都報錯學校, 報"英皇佐治五世", 上學校網先知。
葉同學, 安息, 一路好走!!

轉334

聽學生講, 明年轉番334, 係真定係假?
有無家長知?
小兒而家中三, D科目分上下學期上堂, 咁出年點呀!
一個校長, 一個政策, 完全無共識......比佢地玩死!!

原帖由 cman_li 於 10-10-8 19:34 發表

果然選科組合上都作出修改

點改呀? 係咪可以讀 PHY, CHEM, BIO 呀, 好多學校都可以修純理, 這一間不可!!

原帖由 Bowiema 於 10-10-10 22:14 發表
hi, all,

我見星期五有張通告, uniform test 時間長了....其實意思係點呢? 因為都係1/11 開始test.

thank.

我都唔知, 往年, 是用一堂或兩堂測驗, 然後照常上課的, 今年, 新校長, UT 咁長, 測乜呀?
個仔升咗上中三, 好多功課, 而家先知死呀!
都好, 歎咗兩年, 而家先黎辛苦, 中一中二的同學, 好好享受呢兩年啦!!

原帖由 hhma 於 10-10-13 18:00 發表
你地有無抽籤課後個d language 班呀
呀仔抽到英文, 今日上完第一堂
好正wor, 8個同學,有4個老外上堂
其實知唔知係咩黎架????我真係一頭霧水

我個仔上過, 不過今年唔肯參加, 有普通話和英語的, 係由港大的學生黎同d 中學生傾下計, 用英語或普通話交流下, 練下D外語吧!
可能小兒不投入, 所以覺得無用, 希望你個仔努力啦!

原帖由 hhma 於 10-10-15 12:16 發表
另一份通告, 都係講中五先揀科wor...即係無變??!!

我都唔明, 份通告係米指而家讀緊中四的同學,中五先選科呀?
咁而家讀緊中三的, 幾時選科?
希望學校快些通知, 免令家長担心!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
好多功課, 測驗呀! 而家連夜晚想出外食飯, 亞仔都話無時間!!!

原帖由 hhma 於 10-10-15 11:44 發表
好驚呀
係咪無提邊個年級呀?

唯有叫個仔多休息, 練大隻d, 自求多福....
不過, 個潛伏好似好耐, 我都好驚呀!!!!

222, 33

校長又無同中三的同學講過會轉制。
但我個人都同意33 會好過 222, 中三會辛苦些, 但中四就可以輕鬆一年, 中五, 中六再發力。
希望快些有家長會, 可以瞭解詳情!

下學期多一堂

聽講, 下學期, 中一至中三要每日上多一堂, 而家d 老師極力反對, 還在討價還價中......
新校長, 新改革。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊