用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
樓主: HIMAMA
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

PAJMama 發表於 22-9-2 10:25
你好!
你指是第一街上去嗎?
Yes, 第一街街口左轉上山。西邊街的確唔易行,上斜時不論人或車真係要入番1波,落斜時又好傷膝關節。不過,呢條街其實好有特色,計有7號差館、西區裁判處、救恩堂、消失了的地底公廁....etc, 以前西邊街行車綫仲要係落斜㗎。Form 1 仔比較少肯捱苦,升左senior就比較多學兄用西邊街出入 KC。Although our Queen is down, 其實殊途同歸,條條大路仍可通 King's。

kiwi2007 發表於 22-9-16 12:11
Yes, 第一街街口左轉上山。西邊街的確唔易行,上斜時不論人或車真係要入番1波,落斜時又好傷膝關節。不過, ...

般含道 vs 西邊街?
途人路上回望我 只因我的怪模樣
途人誰能明白我 今天眼睛多雪亮
人是各有各理想 奔向目標不退讓
用歌聲 用歡笑 來博知音的讚賞

2jkidsfather    發表於 22-11-3 11:34

Yes, 第一街街口左轉上山。西邊街的確唔易行,上斜時不論人或車真係要入番1波,落斜時又好傷膝關節。不過, ...
依家Queen落King上. 會唔會有乜預示? KC會唔會蒸蒸日上 ?

2jkidsfather    發表於 22-11-3 11:35

kiwi2007 發表於 22-9-18 09:03
般含道 vs 西邊街?
途人路上回望我 只因我的怪模樣
途人誰能明白我 今天眼睛多雪亮
MERRY CHRISTMAS  TO YOU@2022

School Christmas Card Design Competition  2022

CHAMPION ~ 1C LIN CHIT ISAAC

2jkidsfather    發表於 22-12-20 09:47

大家好, 小兒今年P6, 黎緊自行想報英皇.

我聽網上簡介會, 校長話往績要操行達 A 級自行先有機會.

仔仔學校既操行分俾得好手緊, 絕大多數男仔只有 B+ , 佢都係 B+ (仔4年級仲有一次B tim), 唔知係咪一定無機? 佢學業係級頭....

多謝指教.

siukaipp 發表於 23-1-6 15:35
大家好, 小兒今年P6, 黎緊自行想報英皇.

我聽網上簡介會, 校長話往績要操行達 A 級自行先有機會.
如果小學過去有學生入到英皇,即你的"操行擔憂"不是擔憂

回覆 2jkidsfather 的帖子

謝謝回覆!
有無家長可以分享上年面試奧數考D咩以作參考?

謝謝!  

siukaipp 發表於 23-1-9 09:21
回覆 2jkidsfather 的帖子

謝謝回覆!
多訓練小朋友談吐應對,給人醒目的感覺更好。

廣告時間:
3月4日 中一新生入學面試
3月17-18日 開放日 (無口罩後,首次公開活動,埋嚟睇,埋嚟玩)

2jkidsfather    發表於 23-3-1 13:02

kiwi2007 發表於 23-3-1 01:50
廣告時間:
3月17-18日 開放日 (無口罩後,首次公開活動,埋嚟睇,埋嚟玩)

期待期待

廣告時間:

請問兩日open day, 是否18/3 先連埋games?

babyhk 發表於 23-3-3 14:38
請問兩日open day, 是否18/3 先連埋games?

應該係17號同埋18號上晝是open day,18號下晝的 games day 是給已報名的校友,學生及家長參加

mimiho20002000 發表於 23-3-8 08:28
應該係17號同埋18號上晝是open day,18號下晝的 games day 是給已報名的校友,學生及家長參加
...

明白了 謝謝你

廣告時間:

中二至中四插班申請
~6月12 至16日
~詳情請參閱官方網頁
https://www.kings.edu.hk/admission

請教下大家,我想去英皇叩門。我仔好動,英文較好,足球隊,冇音樂。

問過現任S6學生,佢話很多老師冇咩熱誠,官校資源少。
校舍細冇嘢玩。

我見英皇是傳統名校,有小學師兄入去讀S1話幾好。

希望大家用家對以上比些意見,萬分感謝。

bbqcheong 發表於 23-7-1 22:22
請教下大家,我想去英皇叩門。我仔好動,英文較好,足球隊,冇音樂。

問過現任S6學生,佢話很多老師冇咩熱 ...

仔升中六,我覺得 so far 幾好。 好同唔好的老師間間學校都有,睇你遇到邊一啲 ,官校資源少我唔係好清楚你講邊一方面 (or only compared with 直資?),一般的課外活動,遊學團,英文補底班嗰啲都有。可能因為佢歷史悠久,學校獎學金似乎都多,at least compared with another 地區名校 which 我另一小朋友讀緊。Hope it's useful to you.

回覆 mimiho20002000 的帖子

好多謝你嘅解答,資源方面我都唔肯定,可能對比直資。
不過聽完你咁講我都放心好多了,唔該哂。

bbqcheong 發表於 23-7-10 05:45

好多謝你嘅解答,資源方面我都唔肯定,可能對比直資。

不客氣。人哋話校舍細啦,一般啦,的確唔大,不過有個小小的游泳池,中一同學全部要上游水堂,我覺得都係一個幾有趣的經驗。 祝入到心儀中學。

咁好多學校也冇游池,細都唔緊要啦。
請問有冇足球校隊/興趣班?我仔好鍾意足球。

bbqcheong 發表於 23-7-10 21:20

咁好多學校也冇游池,細都唔緊要啦。

剛 check 學校網頁有 football Club,之前學校的 announcements 亦講過有同學參加 inter-school football competition. FYI pls.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊