用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
發新帖回覆
樓主: HIMAMA
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 20-12-12 00:38
Extract from the Annual Speech Day:

thanks for the sharing! any information about how many of the top performers being admitted to the most competitive university programmes? Thanks!

回覆樓主:

謝回覆,好似好神秘咁……

kiwi2007 發表於 21-5-19 09:59
回覆 kiwi2007 的帖子

thanks for sharing.  BASF 的老師教得好?呢科成績好好喎

回覆樓主:

各位師兄師弟好!小兒打開網球,今年學界網球比賽 KC 應該爭一兩個人。 如果有師兄師弟有玩開網球又有興趣參加,在中學生活留低一個回憶 ( 其實真係志在參與), 麻煩盡快聯絡林sir 。謝謝!

babyhk 發表於 23-3-3 14:38
請問兩日open day, 是否18/3 先連埋games?

應該係17號同埋18號上晝是open day,18號下晝的 games day 是給已報名的校友,學生及家長參加

bbqcheong 發表於 23-7-1 22:22
請教下大家,我想去英皇叩門。我仔好動,英文較好,足球隊,冇音樂。

問過現任S6學生,佢話很多老師冇咩熱 ...

仔升中六,我覺得 so far 幾好。 好同唔好的老師間間學校都有,睇你遇到邊一啲 ,官校資源少我唔係好清楚你講邊一方面 (or only compared with 直資?),一般的課外活動,遊學團,英文補底班嗰啲都有。可能因為佢歷史悠久,學校獎學金似乎都多,at least compared with another 地區名校 which 我另一小朋友讀緊。Hope it's useful to you.

bbqcheong 發表於 23-7-10 05:45
回覆 mimiho20002000 的帖子

好多謝你嘅解答,資源方面我都唔肯定,可能對比直資。

不客氣。人哋話校舍細啦,一般啦,的確唔大,不過有個小小的游泳池,中一同學全部要上游水堂,我覺得都係一個幾有趣的經驗。 祝入到心儀中學。

bbqcheong 發表於 23-7-10 21:20
回覆 mimiho20002000 的帖子

咁好多學校也冇游池,細都唔緊要啦。

剛 check 學校網頁有 football Club,之前學校的 announcements 亦講過有同學參加 inter-school football competition. FYI pls.

chy134 發表於 24-1-3 08:35
請問各位中四選科競爭劇烈嗎?學校開幾多班理科 ?會唔會要成續很好才可選理科或M2 ?謝謝各位
...

學校會收集同學意見才決定每科開幾組,印象中 chem 可以開到三組。選科次序按總成績排優次,但M1 M2 則按數學成績編排,各只開一班。

回覆樓主:

應該是 30 人

pccw2017 發表於 24-2-2 11:13
我記得好似話數學F3全年要考到80分先可以讀M1/M2.

仔話中三啲數唔難攞到80 分,如果考唔到,讀 M2 會吃力,可能遲啲都會 drop

回覆樓主:

中六好似冇 parents day, 如果考完 final mock 安排一次就很好
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊