用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
發新帖回覆
樓主: HIMAMA
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

中文好似兩篇咋喎!三篇係英文,不過佢提供的「單行本」面積唔夠做英文讀書報告,亞仔終於用電腦打咗出黎,而家校對緊。

原帖由 hhma 於 09-8-31 18:11 發表
情況咪同我地上次話無買單行簿做數學一樣lor
喂, 三篇wor, 有排抄呀!

所以呢...有bk無甩拖
大家都叫有個照應呀!

應該會係長期。

高年班師兄報料話學校認為有商業活動喺官校唔係太合適,暑假前已經預告會搬走。

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-2 20:03 發表
有無人知呀, 點解今年連汽水機都無埋呀!
係咪暫時架?

好似一早話咗鋼琴唔計數。佢地話係要 Orchestra 的樂器,或者中樂團樂器。

各位媽咪:

小兒讀1D班,昨天發現三篇暑期英文閱讀報告尚未繳交。佢話馮sir無收,又唔講點處理,我想知你哋囝囝交咗未?定係亞仔又冇「搭圾」?

Peekaboo

阿仔話喺佢追問之下,馮 sir 尋日終於收咗一篇,尚餘兩篇。多謝大家幫忙,最怕佢大頭蝦冇交又指天篤地.........

原帖由 HIMAMA 於 09-9-22 21:10 發表
呀仔仲未交

咁你囝囝係咪讀1D班呢?我估只有呢班未收。

原帖由 ffhhmama 於 09-9-23 17:30 發表

點解會交一篇架, 做係本書仔到架wor 我問過亞仔一早交左架la

今日派咗中史小測,肥咗佬嘞:~~~~~~~~~~~

UT都睇怕凍過水...............

啲考試卷去咗邊?

點解大家對份試卷瞭如指掌?亞仔話所有卷都唔俾拎番屋企,而且仲會喺七十二小時內銷毁(都唔知真定假?),定係佢唔想我睇呢?

其實我都只係想揣摩吓啲題目點出啫......

所以我都懷疑佢「西遊」緊我,唔係上嚟呢度太叉吓料,真係咩都唔知。我都已經話佢知我睇卷唔係想秋後算賬,只係想賽後檢討,可能佢嫌煩,唉!

原帖由 violetching 於 10-1-21 23:01 發表
有無咁機密呀!以前阿仔份answer sheet係唔派,但question paper有派番,考完根本就無收番,就連Maths MC question paper都有派,阿仔仲第一時間叫我計曬D 答案比佢對tim,但可能而家唔係全部派喇!

...

收到魷魚絲,係一大堆數字,唔識解讀。問亞仔,佢話就咁派,亦冇人話佢知代表咩...........睇嚟都係要等魷魚片。

中幾要小測?點解亞仔日日都好似無事發生咁,唉,仲愈黎愈唔肯講野我知.......

原帖由 leoncf 於 10-9-8 00:22 發表
一返學第二日就小測。嚇到小兒溫書溫到半夜。

係中二。問咗三次先話我知測過普通話,重話唔計入總分所以佢認為唔屬於critical information,唔洗講我知!

原帖由 hhma 於 10-9-8 10:19 發表
係咪中二呀?
我地尋日test左

網上有所有級別的書單,睇吓中三所需要買的書就已經感受到果種「排山倒海」的氣勢。

原帖由 hhma 於 10-9-10 10:17 發表
感受到f2同f1既唔同, 好似多左功課
根據上年師兄講, f1, 2係無咩功課, f3就好多功課
甘.......下年咪排山倒海......

回覆 848# cman_li 的文章

請問大家知道通識係用中文,定用英文呢?理論上應該用英文,但市面的通識書又大部份都係中文。

我個仔讀緊S2。

最記得係 Interview 俾篇英文文章佢地睇,然後問番文章的內容,亞仔話都問得幾 straight forward。其他閒話家常就用番廣東話。

原帖由 Bowiema 於 10-11-29 15:23 發表
Hi, crystalcbh,

因為今年轉咗校長, 唔知會唔會唔同. 我去果年既簡報會其實都係講下佢地既收生標準, 介紹下學校甘. 其實果次我去open day, 主要係比小朋友參觀下學校, 同埋我想同學校既學生傾下計, 了解下. 今年ope ...

學校跟辦公室政治大同小異,黨派之爭由來已久。不過無謂做得太表面化,令低年級的學生confused

原帖由 hhma 於 10-12-21 14:32 發表
自己都係打工仔, 我都估到個景況既
有幾多個打工仔會話 : 嘩...新老細好正呀, 我地發達啦.

小班教學只是第二步,第一步應該增加支援,老師唔需要再做太多與教學無關的管理雜務,專心教書同關心學生,咁就已經好好多。

原帖由 qa1234 於 10-12-22 14:59 發表
‘敗類’․....咁又冇咁誇!此校學生衰極都不至於到敗類!外間對此校學生評價是 "薯仔" (土頭土腦、好純的意思)....循規導矩的。
據聞該位學生是因個別情緒問題,碰上個別年輕新老師經驗不足,未了解事情始末,就大興問罪之故 ...

亞仔F2升F3,做S2

原帖由 kennyyctam 於 11-7-23 01:03 發表
各位家長,

請問知否今年數學暑期作業F3升F4會做S3 student resource pack 定S4?
個仔話老師講做S3喎,但我記得年年都係做下一級 Student pack ,打電話番學校又冇老師響度.
有冇家長能夠確認o下?

謝謝! ...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊