用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 MimiCactus 於 10-1-25 16:43 發表
終於派左中文和英文卷啦….囝囝兩科都退步左……..唉~我好失落呀!!     
第一次考試姐, 唔好同測驗比喎

仲有今次有加埋listening 同oral, 不能比較 ar. 加上可能份卷深d呢. 最緊要小朋友努力左麻.

我未知阿仔幾多分...要等回家....我地班派左中英數.

另外想知, 盆花係未呢個星期交? thanks!

原帖由 newfather 於 10-1-25 17:00 發表
第一次考試姐, 唔好同測驗比喎

錯左幾題, 但係扣左好多分, 因為錯正果d佔好多分既題目, 真係無言

我個仔溫書果陣話識啦, 唔溫, 要玩.  考完試又話識晒.  尋晚份英文卷見到好多一分, 兩分緊扣, 一係唔記得加s, 一係唔記加a.  最慘是明明是pig, 都可以寫horse.  份中文的重組句子部份, 抄都抄錯字.  可以一句講晒, 粗心大意......今次真係死得無無辜啦.

唔記得加s<--我阿仔出現好多次...1分1分咁扣....扣左好多...
抄都抄錯字<--又係出現幾次.....唔底~

阿仔中文的listening 和 oral 分都好差, 再拉低d.....

我地派左數學, 果幾條距離.....慘不忍睹......

原帖由 MimiCactus 於 10-1-26 10:09 發表
我個仔溫書果陣話識啦, 唔溫, 要玩.  考完試又話識晒.  尋晚份英文卷見到好多一分, 兩分緊扣, 一係唔記得加s, 一係唔記加a.  最慘是明明是pig, 都可以寫horse.  份中文的重組句子部份, 抄都抄錯字.  可以一句講晒,  ...

原帖由 sandylam 於 10-1-26 10:46 發表
唔記得加s

你地都只係一分一分咁扣丫, 但我個仔中文錯一題扣3分, 錯另一題扣4分, 已經冇左7分, 仲有D林林審審一分兩分咁;

英文同你地大同小異, 又係 "s" 既問題

唉!  對於數學和常識兩份卷都係唔好抱太大希望啦

中文錯一題扣3分<---閱讀理解呢, 仔仔亦是扣了.

不過話時話,小朋友要佢地做咁多張紙, 其實都幾多, 佢地集中力有限, 唔好話佢地, 如果我地大人做咁多張紙, 都會有好多錯. 所以完成了, 其實都叻呀!

原帖由 newfather 於 10-1-26 11:15 發表

你地都只係一分一分咁扣丫, 但我個仔中文錯一題扣3分, 錯另一題扣4分, 已經冇左7分, 仲有D林林審審一分兩分咁;

英文同你地大同小異, 又係 "s" 既問題 ...

回覆 128# sandylam 的文章

大家要有心理準備呀.....CSK的測驗和考試題目量一定不會少(題目紙約6-10版,未計答案紙),要做得快,要準,要靚,全部有課外和課內............大家努力喇........

多謝你回覆!!

我唔係今年, 係來年才揀, 我兩公婆小時都係住香港, 九龍的學校真係無頭緒, 想找間校風好, 上中學容易, 最好一條龍, 唔洗交學費更好, 要交都得.....最緊要唔好死谷果種.

正找尋跨區的選擇....

請問中學收幾多成自己小學生? 幾多成上band 1?
麻煩哂 !!

原帖由 newfather 於 10-1-20 18:42 發表
呀, 係呀, 今個星期既功課係唔作準既, 25號為下學期開始, 到時係可以每日4:00後上網睇.

我揀呢間既目的有兩個: 一係校譽同學生成績唔差(雖然唔算最top), 二係近屋企.

我覺得近屋企對我來講好重要, 因為唔 ...

原帖由 alexmum 於 10-1-27 17:03 發表
多謝你回覆!!

我唔係今年, 係來年才揀, 我兩公婆小時都係住香港, 九龍的學校真係無頭緒, 想找間校風好, 上中學容易, 最好一條龍, 唔洗交學費更好, 要交都得.....最緊要唔好死谷果種.

正找尋跨區的選擇....

請問中 ...

參考一下:

http://58.177.86.203/websysvii/webs/index.php?lang=chi&gid=3&mid=22

去年成績是較差.  以往都起碼有50-55%上 brand 1 中架.

大家覺唔覺下學期d數學深左? 唔係叫做深, 應該係話d數學問題問得複雜左?

依家的數學題目真的刁鑽左好多, 自己都要睇多兩次先得.
所以我check功課果陣都要阿仔讀多次題目比我聽, 之後再解一次架.

明天會和囝囝囡囡穿服回校嗎?

原帖由 MimiCactus 於 10-2-8 17:11 發表
明天會和囝囝囡囡穿服回校嗎?

yes, 穿華服

想問下參唔參加步行籌款??  我就會去啦.......可以見下囝囝D同學, 大家又可以交流教仔心得.

原帖由 MimiCactus 於 10-2-9 13:52 發表
想問下參唔參加步行籌款??  我就會去啦.......可以見下囝囝D同學, 大家又可以交流教仔心得.
我地去唔到, 因為渣打馬拉蟲 , 不過我會負責籌款

預祝你籌多D錢啦
原帖由 newfather 於 10-2-9 21:33 發表
我地去唔到, 因為渣打馬拉蟲 , 不過我會負責籌款

NEWFATHER, 新的一年恭祝你 : 萬事勝意, 身體健康, 囝囝聽教聽話, 學業猛進, 太太青春常駐, 美艷動人~

我想問問上星期五(5)的英文功課第四項WS(1), 囝囝說是假期功課, 但我翻轉阿仔書包也找不到WS(1), 想求證是不是囝囝遺失了, 或是老師沒有派呢?
如閣下有, 可否 Email 給我呢!?
唔該.  
‹ 上一主題|下一主題