用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 融合教育做得好嘅小學介紹
go

融合教育做得好嘅小學介紹 [複製鏈接]

很感謝你的資料!

我個仔今年升讀三年班,但他在現在就讀的學校實在讀得很辛苦, 所以想找一些融合教育做得好得學校。  有人提過這間學校, 但我對日修小學的認識不多。  看到你的文章就如及時甘露。  我會聯絡日修, 看看他們會不會收我個仔。  想問吓你的朋友是不是有子女在日修讀緊? 謝謝!

原帖由 boc 於 09-8-28 00:39 發表
(轉貼)
我在「日修」的日子

自一年級開始我便在聖公會日修小學讀書,在這六年間,我感到很自豪,因為當我跟我的朋友們分享在校的生活及趣事時,每次我都有說不完的話題,我的朋友們對我在校的生活很感興趣,而且很羨慕我有這麼 ...

IC.  其實我地喺住港島區,但如果間學校可以令個仔(同埋我)舒服啲我都會考慮。 當然也要睇間學校收唔收我個仔啦。 想問吓如果我再有關於日修小學的問題,可否麻煩你幫我問你嘅朋友? 謝謝!

原帖由 boc 於 09-8-29 00:32 發表
Hi gho

Yes, my friend's son is 讀日修 for P.1 to P.6 and now going to F1.
My friend is a very good mother.
However my husband is disagree our son 讀這間學校 due to far away from our house. ...

都可能要同學校傾吓。 如果他們真的overload, 都未必會收我個仔。 多謝你的提點!

另外, 請問你們有無聽過沙田的王錦輝小學? 我有朋有介紹這間學校,是直資一條龍的。 聽講都有收一些special 仔。 唔知好唔好呢?

原帖由 sharon26788 於 09-8-29 20:25 發表
日修有太多類似及要照顧的小朋友啦,請多加考慮是否要入讀.
因為我之前都想入讀日修,但係聽講越來越多這樣的小朋友入讀,師資上未必可以配合到.

請問你有無一些這類學校介紹呢? 之前有人向我提過培橋及崇真, 但我有朋友的仔女在這兩間學校讀。 她們說學校的方向有點改變, 程度深左和功課多。

另 nkm, 多謝你的意見!  我會留意天主教總堂區學校。

原帖由 SoNyPig 於 09-9-2 10:39 發表
其實港島區都有學校係主流學校,當中都有小朋友係特別需要的。但係當中,教師受過專業訓練,又教導小朋友去接納其他小朋友。唔駛怕港島區無似類型學校^^

...

请问你知唔知天主教總堂區學校几时有 Open Day 呀?  

另外, 可否分享一吓你当初帮个女轉到這间学校的理由。  轉左之后容唔容易適应呀?  (我个仔今年又是三年级)  谢谢!

原帖由 Noemie 於 09-9-4 10:19 發表
不知道你是否指天主教總堂区學校?小女剛剛今年在這校畢業,老師、校長対小朋友很好、有耐性、有愛心。老師也要上ー些特別課程来照顧特別的小朋友。這是小女和我的経験。(小女是三年班轉到這校)

...

多謝你的分享。 我在網站上找不到 open day 的日子。 我會聯絡學校。

原帖由 Noemie 於 09-9-10 15:24 發表
你試試看以下website:
http://www.cms.edu.hk/index.htm

因為之前的学校認為小女影呴校外成績、説了很多話、令你自己離開、加上小女給同学打。於是我便四出call学校、ーcall天主教総堂、校長便覆電、当然我把小女的 ...
‹ 上一主題|下一主題