用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

jazzma

帶埋有學校蓋章的form + $70, 其中$50係按金, 第日可以退回的.

原帖由 jazzmama 於 09-9-3 16:26 發表
係咪拎住張form 交$90 就即刻有張臨時8達通用嫁

原帖由 M&A Mom 於 09-9-3 17:11 發表

路在口邊,不恥下問

聽日真系要試下問佢,睇下佢識唔識甘答

我地都係呀,要轉 3 程車番學,屋企學校都隔涉既,冇辦法,不過小學都係咁,習慣左,有時佢地自己又會去 explore 下 d 新路線,只係書包仲係勁重,所以真係辛苦既 !~

原帖由 mansonwai 於 09-9-3 15:58 發表
可能我個仔 5年級已經長途跋涉返學
所以, 我帶左佢 2日就無理佢啦

佢今日仲懶叻, 1去巴士站唔理咩車就走上車
問 c 機呢架車去唔去富豪 hotel
c 機話去, 佢就比 $
一到富豪 hotel 落車就有小巴到鑽石山
亞 ...

Zoey

書包真係好重

原帖由 Zoey 於 09-9-3 23:32 發表
我地都係呀,要轉 3 程車番學,屋企學校都隔涉既,冇辦法,不過小學都係咁,習慣左,有時佢地自己又會去 explore 下 d 新路線,只係書包仲係勁重,所以真係辛苦既 !~

...

升中後阿仔好似大過仔, 由第一日已自已攪定閙鐘, 吾駛叫
昨天佢好無耐咁話成日比人叫F1仔, 做咩要加個仔字, 我話出年咪輪到你叫人地囉

Fions414,
O I C !
其實讀男/女校我是沒有所為, 反而是囡囡不太鍾意女校.
妳仔仔讀St. Joseph's College 都好勁呀!

原帖由 fions414 於 09-9-2 23:32 發表
RoEcMa,
妳在Lam Woo topic出現, 所以知道妳囡囡讀這間, 我仔仔讀St. Joseph's College, 佢就係想讀男校, 但我就鐘意佢讀男女校....

samuel89,

我都有陪佢去面試和5天的預備斑, 但真的希望陪吓佢, 如果有突發情況發生,也可以教佢點做!
每天放學阿仔都會打電話比我, 去到轉車站又call我, 返到屋企都call我. 令我可以放心d的.

原帖由 samuel89 於 09-9-3 18:17 發表

我陪佢去面試,註冊, 返2日預備斑,佢第1日返學已經自己返啦....:) 講真真系心掛掛, 一放學都系忍唔住打俾佢問佢識唔識轉車..

zoey,

我絕對同意, 佢地個書包真係勁重, 仲重過以前小學的.. 見到佢地真係心痛
我地無咩新路線可以改變,必定是靠MTR...所以無需問路!

...

原帖由 JSCfamily 於 09-9-4 10:27 發表
samuel89,

我都有陪佢去面試和5天的預備斑, 但真的希望陪吓佢, 如果有突發情況發生,也可以教佢點做!
每天放學阿仔都會打電話比我, 去到轉車站又call我, 返到屋企都call我. 令我可以放心d的.

...

我阿仔實唔肯....佢阿媽打俾佢,佢都覺得煩...

samuel89,

這是由5年級開始,我就訓練佢要打比我報到..都係由我同事教我的, 因為由細開始教佢比佢知是有責任比媽媽知佢的位置,不是check佢的! 所以我阿仔肯打比我架..

原帖由 samuel89 於 09-9-4 10:38 發表

我阿仔實唔肯....佢阿媽打俾佢,佢都覺得煩悶...

原帖由 JSCfamily 於 09-9-4 10:31 發表
zoey,

我絕對同意, 佢地個書包真係勁重, 仲重過以前小學的.. 見到佢地真係心痛
我地無咩新路線可以改變,必定是靠MTR...所以無需問路!
...

JSCfamily,

黎幾日酷熱天氣,日日都汗流浹背咁番黎,加埋個超重書包...

我地d番學路線其實都好自由,可以 van 轉巴士,又可以 van 轉 mtr 再轉 van(或步行)...任君選擇, 小朋友既方向感敏銳d,有時都會 handle 得比我地好。

Zoey,

米係囉! 哩2日一起身已經有酷熱警告, 好彩阿仔係瘦仔無咩出汗 但背住個重書包就辛苦d囉!
我都覺得佢地方向感ok架..可能佢地e+要靠自己,所以特別留心囉!

原帖由 Zoey 於 09-9-4 10:52 發表

JSCfamily,

我地d番學路線其實都好自由,可以 van 轉巴士,又可以 van 轉 mtr 再轉 van(或步行)...任君選擇, 小朋友既方向感敏銳d,有時都會 handle 得 ...

原帖由 JSCfamily 於 09-9-4 10:49 發表
samuel89,

這是由5年級開始,我就訓練佢要打比我報到..都係由我同事教我的, 因為由細開始教佢比佢知是有責任比媽媽知佢的位置,不是check佢的! 所以我阿仔肯打比我架..

...

都唔關事架.....阿仔d衰野真系同我餅印

JSCfamily,

你個仔真有"交帶", 會記得打電話俾你.
我個女就無記性, 放學打俾佢好多時佢都唔記得開電話, 當打唔通電話時, 真係擔心唔知有咩事.

原帖由 JSCfamily 於 09-9-4 10:27 發表
samuel89,

...

zoey,

要轉3程車返學, 駛唔駛好早出門口?

我個女只係一程港鐵, 落車唔駛過馬路就放到學校, 所以我只係係佢返銜接班時送過佢一次, 跟住就俾佢自己返學,放學.不過我都要工人姐姐陪佢去港鐵站, 放學就係港鐵站接佢.

...

samuel89,

果然係你的仔..無執左番來!

原帖由 samuel89 於 09-9-4 11:19 發表

都唔關事架.....阿仔d衰野真系同我餅印

必必,

我阿仔6年級自己放學時都係咁架, 成日話唔記得開, 又話無手打...總知就有不同的理由無打比我!
我米同佢講因為擔心佢的安全, 我會去接番佢放學囉! (其實當然係講吓姐...騙他) 阿仔由果日開始米記得開囉 之後都keep到打比我...偶然也會出現忘記開的現象, 我米又用講媽咪擔心你, 要去接你啦... 跟住就少左好多類似情況!
都唔知點解e+d小朋友唔似我地兒時咁乖咁聽話!

原帖由 必必 於 09-9-4 11:26 發表
JSCfamily,

你個仔真有"交帶", 會記得打電話俾你.
我個女就無記性, 放學打俾佢好多時佢都唔記得開電話, 當打唔通電話時, 真係擔心唔知有咩事.

原帖由 JSCfamily 於 09-9-4 11:37 發表
samuel89,

果然係你的仔..無執左番來!

應該無可能俾醫院換錯....話佢唔系我個仔都無人信...
d性格,行為真系餅印到..

原帖由 必必 於 09-9-4 11:30 發表
zoey,

要轉3程車返學, 駛唔駛好早出門口?

我個女只係一程港鐵, 落車唔駛過馬路就放到學校, 所以我只係係佢返銜接班時送過佢一次, 跟住就俾佢自己返學,放學.不過我都要工人姐姐陪佢去港鐵站, 放學就係港鐵站接佢.
...

必必,

大概 6 點 50 分左右出門,小學時坐褓母車都係差唔多時間;阿女小五/六時都開始自己返喇,習慣左,所以 bridging course 和開學我地都冇陪佢。

其實我記得我地以前一到中學乜都係自己攪掂(其實小學己經係),連去書局撲書都係一手一腳,依家好多高中都仲係要家長,我地真係要多d train 下佢地先得

醒目開學勳章

原帖由 Zoey 於 09-9-4 10:52 發表

JSCfamily,

我地d番學路線其實都好自由,可以 van 轉巴士,又可以 van 轉 mtr 再轉 van(或步行)...任君選擇, 小朋友既方向感敏銳d,有時都會 handle 得 ...

你冇係tko 住哪?
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道
‹ 上一主題|下一主題