用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

Mandy,
嘩! Manson d 暑期活動好豐富同充實呀,
我只係安排左細女果 d, 大女乜都未攪亦唔
敢報住 ....

InMa

原帖由 mansonwai 於 10-5-28 23:32 發表
hhma

我攪掂晒啦
manson 暑期有 36節活動
有 d 一小時, 有 d 半日, 有 d 全日

-------------------------------------------------
電台講. 播. 道Green Kids 環保 Fashion Show腦力大挑戰 1暑期 OLE 之歲月神偷
1 ...

各位:
大家有沒有學開樂器(一對一),暑假期間你地會點安排?
阿囝今年暑假出外幾次,昨晚小提琴老師明示不要缺課太多,但係又真係不在香港,佢又話唔多空間給我調時間,真是好煩惱!

Mayc,

我個女學緊古箏, 個 Ms. 好好人, 如果我要求
調時間佢會盡量安排, 佢知阿女今個月考試,
佢仲預先問我駛唔駛暫停兩星期等阿女專心
應付左學校個試先!

InMa

原帖由 mayc 於 10-6-3 08:28 發表
各位:
阿囝今年暑假出外幾次,昨晚小提琴老師明示不要缺課太多,但係又真係不在香港,佢又話唔多空間給我調時間,真是好煩惱! ...

Inma

唔安排多 d
佢係屋企會好煩

成日同 d 細佬妹爭睇 tv
再唔係就攪喊佢地

講真, 有暑期工
我會的佢去返工
等佢知道搵 $$$ 既辛苦
唔好成日話買 iphone

原帖由 InMaMa 於 10-6-2 12:06 發表
Mandy,
嘩! Manson d 暑期活動好豐富同充實呀,
我只係安排左細女果 d, 大女乜都未攪亦唔
敢報住 ....

InMa

mayc

manson 升上中學之後
無再彈琴啦

原本係學校學色士風
點知前排又話無興趣 唔學喎

原帖由 mayc 於 10-6-3 08:28 發表
各位:
阿囝今年暑假出外幾次,昨晚小提琴老師明示不要缺課太多,但係又真係不在香港,佢又話唔多空間給我調時間,真是好煩惱! ...

mayc
我仔學琴咋

mansonwai
你怕唔怕小朋友知道搵到錢可以買野之後, 唔想再讀書, 寧願快d出黎做野呀?

mansonwai:
我同你想法一樣,我囝又係成日話個細妹"低B",昨晚小提琴阿sir話10月要考7級,每堂要加多15分鐘,學費加$300 ,我同阿仔講,佢竟然話加15分鐘加$300好合理啫! 真係唔知阿媽赚錢唔容易!

原帖由 mansonwai 於 10-6-3 10:10 發表
Inma

唔安排多 d
佢係屋企會好煩

成日同 d 細佬妹爭睇 tv
再唔係就攪喊佢地

講真, 有暑期工
我會的佢去返工
等佢知道搵 $$$ 既辛苦
唔好成日話買 iphone

...

hhma

唔會....

manson 好耐之前已經講緊
我地附近有個醫生每日睇 70個病人
每人$200, 1個月 20日計
1個月已經可以搵到 $280,000
咁 1年已經係 $3,360,000

相比 1個係 7-11  / mcdonald 做既人
時薪 $20
1日 12小時計 , then 1個月26日 都係 $6,240
1年都係 $74,880

2者職業相差 .....
醫生1年 =  後者工作 44年既人工
而且, 後者係唔可以買到 dream house

所以, 佢話一定要做專業人士

我話你咁既成績
留番發夢先

原帖由 hhma 於 10-6-3 10:56 發表
mansonwai
你怕唔怕小朋友知道搵到錢可以買野之後, 唔想再讀書, 寧願快d出黎做野呀?

勁呀勁呀
我仔都會發夢, 但無夢得甘logic lor
manson好野

原帖由 mansonwai 於 10-6-3 16:15 發表
hhma

唔會....

時薪 $20
1日 12小 ...

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-6-3 17:52 發表
勁呀勁呀
我仔都會發夢, 但無夢得甘logic lor
manson好野
但要話比 manson 知個$200 唔係淨袋 仲要計燈油火蠟,請人、行政、入貨....下刪一百字 仲要有醫德!d客先似雲來!所以一份職業"並唔係"<--周星星腔 只係一個$就能比較!係米d 靚會唔明 我琴晚入唔到 bk ,今晚亂up 一番先!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

manson !
我最近搵左個朋友囡,(F.7名女校)同阿妹補英文,$90粒鐘,再想吓現在死爭取,爛爭取的最低工資$22,有知識同無知識真是差太遠了!

原帖由 mansonwai 於 10-6-3 16:15 發表
hhma

唔會....

時薪 $20
1日 12小 ...

早晨

我仔今日開始第一天一連二星期考試.

你地開始考未呀?

你地咁快手已攪掂埋暑假活動.

我囝星期五11/6開始考,考到22/6,希望佢"捱"得住啦!

原帖由 xiaohahaxiao 於 10-6-7 10:41 發表

你地開始考未呀?

我仔都係11/6開始, 考到23/6, 中間有一日off

原帖由 mayc 於 10-6-7 11:30 發表
我囝星期五11/6開始考,考到22/6,希望佢"捱"得住啦!

我阿仔又係6/11 - 6/22 ...考試!
佢自己同補習哥哥handle, 我無點理佢!

原帖由 xiaohahaxiao 於 10-6-7 10:41 發表

你地開始考未呀?

我個女係明日 (8/6) 開始考到 22/6!

你地開始考未呀?

醒目開學勳章

原帖由 InMaMa 於 10-6-7 23:39 發表
我個女係明日 (8/6) 開始考到 22/6!

matthew 今日開始考,考到 18/6 希望佢今期醒醒定定
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

我仔 6/10 ~ 6/21 考
我都係無跟, 由補習 & 老公跟
都係個句, 年年生日都係考試陪住佢過
大家努力努力, 比多d鼓勵鼓勵
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

各位早.

好耐無上來報到.

我個女昨日6月7日開始考, 18號收工.  佢自己溫, 不過好似唔夠時間溫書, 真擔心.

原帖由 M&A Mom 於 10-6-8 00:54 發表

matthew 今日開始考,考到 18/6 希望佢今期醒醒定定

jazzmama:
我囝也是在生日 中渡過!

原帖由 jazzmama 於 10-6-8 09:17 發表
我仔 6/10 ~ 6/21 考
我都係無跟, 由補習 & 老公跟
都係個句, 年年生日都係考試陪住佢過
大家努力努力, 比多d鼓勵鼓勵
‹ 上一主題|下一主題