用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

jazzma
你駛唔駛講到咁慘情呀!我見你時時去旅行去wet gawor

仲諗住入去倒數仲有四日就要開新版,點知你果然快人一步,理想達到

原帖由 jazzmama 於 09-8-28 11:00 發表
joanneka

玩得好開心...買得勁開心....
唔夠  cash 入貨就 超 dum 心

好想再stay 多晚再 shopping
係香港真係無可能有咁多時間去shopping
我覺得我在韓國似番個真正女人
積壓左嘅購物意慾儲左幾 ...

你地咁快就知道有乜活動可以參加喇!我女要開學至知。
fiona,你講得岩,我今年都想報多d課外活動給阿女,等佢無時間玩網上遊戲,橫掂有時間她都不是溫習功課啦!

jazzma

『正所謂 828 開波, 細路讀書無甩拖

要封你做『女才人』至得

原帖由 fions414 於 09-8-28 16:49 發表
jazzmama,
佢地F1全部都要參加少年警訊, 學校希望佢地報3-5樣活動, 而且小學都玩開幾樣活動, 所以佢一早習慣, 參加多D活動等佢識多D人, 咁佢冇時間, 就唔洗心思思想上網打機...

Bowling好似有3次訓練, 正式時間地點 ...

咪係!都唔知點解咁多男仔喜歡高達,我細仔砌極都唔厭,我睇都睇到厭,依仲要我買筆給他上色,我給他一些permanent 筆就算。叫佢砌下其它,等有多d變化,佢都唔制。fion個仔就好啦!有模型班上,可以砌很多不同種類的模型。

原帖由 hhma 於 09-8-28 17:13 發表
我仔都中意gundam, 成屋都係, 睇見就煩

mandy

陣間我幫你問下我細佬(怕佢未訓醒)。他是香港寶馬會的幹部,應該很清楚。call you later。

原帖由 mansonwai 於 09-8-29 00:02 發表
題外話 :

manson daddy 國內有一位客人想搵
寶馬車既零件

如有媽咪識人, 請話我知

tks

wwyee

我直頭唔知問d乜。陣間阿女回來,睇下佢識唔識先。

原帖由 wwyee 於 09-8-29 09:19 發表
我又黎!
我仔仔暑期作業有條數唔識,想問下大家或仔仔囡囡識唔識。
條數係問矩形的:
請把179至199中的矩形數寫出。
首先想請教179的矩形點計先。
唔該!! ...

mandy
Call 左細佬喇!佢話土瓜灣近住高山劇場有間叫做『德國汽車零件公司』,那裡有很多大路的汽車零件賣(各種牌子的汽車都有)(不過,我上網找不到哩!)。如果要一些due轉d的,今日5點後可以直接打電話問佢wor(他現在大陸開緊會,陣間落返香港,我們今晚6點會去karaoka行開學禮

原帖由 mansonwai 於 09-8-29 00:02 發表
題外話 :

manson daddy 國內有一位客人想搵
寶馬車既零件

如有媽咪識人, 請話我知

tks

mandy

我去左喇!只可惜太遲入去,去到食埋野已經2點鐘。一入門口就中左入方舟入面,結果無時間去方舟花園同馬灣公園。其實這兩個公園才是我的main course。可能會再去一次。如果只去方舟花園,好似都要收費ga可?

我無買野呀!

原帖由 mansonwai 於 09-8-29 12:07 發表
Eva

我都話 bk 人才多, 人面夠, 人緣廣
1出聲, 唔洗驚

係喎...妳去左馬灣未
我 21號去左....熱到痴肺
最開心係 2仔買左 1頂得意動物帽 ($20)
而且, 搭人地單.
可以優惠價 $38 蚊買左隻得意錶比 2 ...

mandy
你咪係其中一個人才lor!識到你真係唔洗驚

我細佬剛剛打電話來話開完會喇,可以隨時call佢wor。
我已經pm 左佢個電話給你。希望幫到你老公個朋友啦!

原帖由 mansonwai 於 09-8-29 12:07 發表
Eva

我都話 bk 人才多, 人面夠, 人緣廣
1出聲, 唔洗驚

係喎...妳去左馬灣未
我 21號去左....熱到痴肺
最開心係 2仔買左 1頂得意動物帽 ($20)
而且, 搭人地單.
可以優惠價 $38 蚊買左隻得意錶比 2 ...

wwyee
剛剛問左阿女喇!
佢話只教過四方形數和三角形數。她說所有有四隻直角的都叫矩形。所以她當四方形數計,找出179王199中的所有次方,例如:2x2=4 , 7x7=49 etc.
我問長方形數唔駛計埋出來嗎?她說這樣的可能太多,應該唔駛計wor!

你地明明佢講乜?!

原帖由 wwyee 於 09-8-29 09:19 發表
我又黎!
我仔仔暑期作業有條數唔識,想問下大家或仔仔囡囡識唔識。
條數係問矩形的:
請把179至199中的矩形數寫出。
首先想請教179的矩形點計先。
唔該!! ...

mandy

係呀!佢都無打返電話俾我。
希望佢真係幫到你

原帖由 mansonwai 於 09-8-30 23:34 發表
Eva

Thank you so much !!!
好彩問下姐, Leo 真係可能係我地想搵既合適人選

mandy

無論如何,都是一個里程碑,我覺得好感動。
明天我會帶埋個相機送佢返第一日的中學  

希望日後有乜甜酸苦辣,大家都記得來這裡分享一下,大家互相扶持,相信一定順利過渡去大學

原帖由 hhma 於 09-8-31 18:15 發表
應該唔少人車程來回都2個鐘
所以唔緊要啦, 佢地ok既

反而我最驚係反叛期
上星期同另一班c9朋友傾開
佢地既經驗係...任你點乖既小朋友, 中一至中二既時間, 一定有d野

...

希望都是大家應付到的!

今晚兩個細路好乖,9點鐘叫佢地去訓,佢地真係聽wor!
睇lai 佢地都緊張開學。我好開心呀

原帖由 JSCfamily 於 09-8-31 21:08 發表
hhma,

我都係咁話, 佢地的反叛一定好快出現
我估係中一,二都會出現....諗起真係好d驚!

唔好自己嚇自己啦!我們用心去愛和教他們,他們feel到ga!最緊要同佢做朋友,保持溝通,唔好當佢係細路,咁就有計傾galar。

今日阿女睇本中學書,講有關未婚懷孕的,她很有興趣地叫我睇,我順便跟她討論,順便教育她。好開心她肯跟我分享這些我們認為羞於啟齒的話題,我希望大家可以保持到這樣的關係

原帖由 samuel89 於 09-8-31 23:21 發表

我驚自己頂得住咋.. 遲早俾佢地激到嘔血

我覺得你好掂,第日要向你多多請教。

Mandy

昨天打電話俾阿媽,順便問起細路至知道原來係大茶飯,可惜我細佬分身乏術,我話左佢知我可以做part time,如果做得成,最好可以支持到我不用返工就仲好

原帖由 M&A Mom 於 09-9-4 15:08 發表

禁就好仔/好佬兩頭瞞

不過你要知道 or 你已明白 free 開就冇回頭路

係呀!係呀!我一早就覺得係咁!依家d女仔越來越開放又主動,我怕阿仔俾女扼多過阿女俾仔扼呀,加上依家d變態狂,男女都岩ga

原帖由 xiaohahaxiao 於 09-9-5 10:25 發表
Zoey

現今男仔或女仔都一樣擔心

咁我都算大安主意,除有事要交帶之外,例如,完左上一個課堂之後,跟著有野要佢做的時候,我才要她打電話給我。不過,有時無事交帶,阿女都習慣走的時候打電話給我。反而我自己時時唔記得左她去左上堂!有時醒起至打電話找佢,不過,佢時時唔記得充電

原帖由 Zoey 於 09-9-4 15:27 發表
講開打電話報平安,係咪依家治安差左,所以我地特別緊張(自己都係咁~)!

其實用番佢地既角度,我自己都會覺得,去到每個 point 都報到係好煩既,所以到適應期過左,覺得 ok 既,或者都唔駛一定 call 。 ...

joey

現代的年青人,一拍拖就很容易有野,所以越遲拍遲好,最好入左大學,mark到個筍盤先拍拖

你給她的表面扼到,查實她是個大頭蝦來,時時唔記得e樣,唔記得o個樣!只不過她的阿媽更加大頭蝦,所以佢唔想獨立都唔得

原帖由 Zoey 於 09-9-6 20:02 發表
你女很早已經好醒目好獨立,阿媽先會咁放心~

請問邊位靚太有渣打銀行信用card(有8折),可以幫我買四盒紙盒裝的

奇華復刻版月餅: http://www.wenweipo.com/news_print.phtml?news_id=QB0908170002

昨天去教協,唔見有這款賣。

Thanks.

jazzma
早d見到這個coupon咪好lor!好彩我俾左$180。

我貪奇華個紙盒夠懷舊,law lai送俾屋企人,感覺好得意。你地d後生女唔明galar

有朋友已經幫我買左喇!唔駛麻煩大家喇!Thanks!!

原帖由 jazzmama 於 09-9-7 14:50 發表
睇下你地有無興趣
http://www.jetsotimes.com/coupon_show.php?id=153

哈哈!老野都爭住認。哈哈!

係呀,就是這些紙皮盒喇!一見到佢就釣起許多回憶,尤其是老豆。。。老豆以前興供月餅會,雖然不是奇華,是連香,但都是類似紙盒裝。當時,一到中秋就同老豆過海law月餅,抽到手都痛,不過見到好多月餅同豬籠餅就開心到不得了。我們用這些紙盒來玩粒燭ga!唉!諗起老豆就眼濕濕,退休無耐,可以享福時就離開我們,真係

原帖由 mansonwai 於 09-9-7 15:18 發表
eva

我都係老野黎

哈哈....呢款紙盒裝....好懷念呀

‹ 上一主題|下一主題