用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2009-2010學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2009-2010學年) [複製鏈接]

我個女話想參加可以舉手, 再由普通話老師挑選及練習, 不過老師沒有選她! 希望下次有機會吧!!

才華班是包括在上課時間內, 不需遲放學的

原帖由 SumSumBB 於 09-11-25 17:26 發表
請問如欲參加校際朗誦比賽,難唔難入選?是否會有老師負責指導參賽的同學?

另外,請問初小(G1-G3)多唔多課外活動(放學後)?如果有,要留校至幾多點先放學? ...

醒目開學勳章

原帖由 twin1411 於 09-11-26 13:38 發表
我個女話想參加可以舉手, 再由普通話老師挑選及練習, 不過老師沒有選她! 希望下次有機會吧!!

沒有被老師挑選及練習的,可否能夠經學校報名,由自己教或找外面的老師教?

除了才華班,平日是否再沒有甚麼課外活動,如合唱團?

可以經學校報名, 自已揾人教。

除左才華班, G1-G3基本上冇其他活動, 日日準時3點半放學; 小朋友做完功課, 仲會有大把時間, 你可以自已安排適合你小朋友既活動。

原帖由 SumSumBB 於 09-11-26 22:49 發表

沒有被老師挑選及練習的,可否能夠經學校報名,由自己教或找外面的老師教?

除了才華班,平日是否再沒有甚麼課外活動,如合唱團?

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 09-11-27 01:55 發表

除左才華班, G1-G3基本上冇其他活動, 日日準時3點半放學; 小朋友做完功課, 仲會有大把時間, 你可以自已安排適合你小朋友既活動。...

中天英,

唔該晒,日日準時3點半放學...咁就唔駛煩放學的校車問題。
請問GT有合唱團嗎?
另外,Sat的課外活動,除小童軍外,還有沒有其他可供G1參加的呢?

前兩年有美聲團, 今年就好似冇咗。

星期六除左小童軍外, 往年都有足球班, 其他活動就冇乜喇。

原帖由 SumSumBB 於 09-11-27 11:15 發表

請問GT有合唱團嗎?
另外,Sat的課外活動,除小童軍外,還有沒有其他可供G1參加的呢? ...

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 09-11-29 00:06 發表
前兩年有美聲團, 今年就好似冇咗。

星期六除左小童軍外, 往年都有足球班, 其他活動就冇乜喇。

唔該哂!

Sorry, I have provided the wrong information!!
I have confirmed with teacher that 普通話老師 will only choose among G2 & G3 students. G1 students have Notice at the beginning of the term (Sept) and G1 student could also enrol through the school if they wanted.  

原帖由 twin1411 於 09-11-26 13:38 發表

G2時參加了節奏樂(屬於才華班之一項),因要預備比賽,當天的才華班後要繼續至5時。

今年G3合唱團(屬於課後資優班之一項),也需要每星期一天練習至5時15分。如小朋友有第二項課後資優班如田勁隊,英文班(每名學生最多參予二項),便要每星期多一天課後練習。

原帖由 中天英 於 09-11-27 01:55 發表

除左才華班, G1-G3基本上冇其他活動, 日日準時3點半放學; 小朋友做完功課, 仲會有大把時間, 你可以自已安排適合你小朋友既活動。

...

醒目開學勳章

原帖由 AFSL2007 於 09-12-4 13:17 發表
G2時參加了節奏樂(屬於才華班之一項),因要預備比賽,當天的才華班後要繼續至5時。

今年G3合唱團(屬於課後資優班之一項),也需要每星期一天練習至5時15分。如小朋友有第二項課後資優班如田勁隊,英文班(每名學生最多參予二 ...

請問G1-G3的課後資優班除了合唱團、田勁隊和英文班,還有沒有其他呢?Thanks!

資料是從小兒和其他G3家長得知其小朋友所參加課後資優班的項目,學校沒有提供所有資料,課後資優班的學生是由老師挑選的。

在G1和G2時,沒知道有G1和G2學生參加課後資優班的項目,可能從G3才開始吧?

原帖由 SumSumBB 於 09-12-5 09:26 發表

請問G1-G3的課後資優班除了合唱團、田勁隊和英文班,還有沒有其他呢?Thanks!

There's a Fan Club for GT-MK in Facebook by Mr. Leigh:-
G.T. (Ellen Yeung) College, Mong Kok Campus
http://www.facebook.com/pages/Mong-Kok/GT-Ellen-Yeung-College-Mong-Kok-Campus/199049031742?ref=pymk

王國長老

星期六童軍完左, 同囡囡去麥當勞食lunch, 忽然有個斯斯文文既男人過黎, 盯住我(我著童軍leader制服), 跟住同我敬禮, 我不知所措, 佢又同我握手, 又同我講佢係X Sir,住xxx, 可以搵佢補習, 童軍有問題都可以搵佢, 又叫我抄低佢手提電話.... 我只識得"啊"咁應佢.

小女剛被收了讀來年G7.很開心亦有些擔心,現在有些問题想請教各位優才家長:
請問今年中一報名人數是多少? 是不是收的都是band 1 生? 中學部的午飯是在校訂飯還是需外出午膳?

謝謝!

原帖由 edea 於 10-1-6 12:26 發表
星期六童軍完左, 同囡囡去麥當勞食lunch, 忽然有個斯斯文文既男人過黎, 盯住我(我著童軍leader制服), 跟住同我敬禮, 我不知所措, 佢又同我握手, 又同我講佢係X Sir,住xxx, 可以搵佢補習, 童軍有問題都可以搵佢, 又叫 ...

我記得之前有提過,有個男子著童軍制服,住附近的..佢個精神好似有問題,所以千切要小心,認住條領巾同徽章就知道真假..學校都有係差館備案,但因此人未做出傷人事,而且己多年,所以差館都做唔到咩,但學校就特別小心,所以要求家長要出示家長証至可以接返小朋友...不過,我都會再叮嚀小朋友,唔好同唔識的人行~

王國長老

leahching:

係呀, 佢應該係精神有問題, 大家帶住小朋友要小心, 雖然暫時未有乜野, 但小朋友安全永遠第一.

iwys:

我知中學部都應該同小學部一樣有飯盒供應, 但有冇出去食就唔知, 要等中學部家長答你啦.

原帖由 iwys 於 10-1-7 00:55 發表
小女剛被收了讀來年G7.很開心亦有些擔心,現在有些問题想請教各位優才家長:
請問今年中一報名人數是多少? 是不是收的都是band 1 生? 中學部的午飯是在校訂飯還是需外出午膳?

謝謝! ...

記憶中G7-8要留校,而G9以上就可以外出午膳(但依家有無改就唔清楚?)。

原帖由 dabbycheung 於 10-1-8 14:08 發表

記憶中G7-8要留校,而G9以上就可以外出午膳(但依家有無改就唔清楚?)。

Dabbycheung,

謝謝分享!

順帶請問知否今年或往年的報讀人數有多少?

原帖由 midcom 於 10-1-8 14:25 發表

Dabbycheung,

謝謝分享!

順帶請問知否今年或往年的報讀人數有多少?

唔好意思!我唔係好清楚?

G7在校午膳的。
原帖由 iwys 於 10-1-7 00:55 發表

謝謝! ...

謝謝各位的回覆!
‹ 上一主題|下一主題