用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2009-2010學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2009-2010學年) [複製鏈接]

係呀, 恰當既讚賞, 對小朋友好有用; 當小朋友做左D好既野, 要讚吓佢, 咁佢地會做得更好, 呢D叫 Positive Reinforcement。

原帖由 edea 於 09-10-30 13:18 發表
今朝早會好touching. 我好欣賞咁樣點名讚一d進步左既小朋友, 俾多d鼓勵佢地.

最開心係bluecat仔仔, 真係睇住佢由佻皮小子變成好有禮貌, 好乖, 我內心有讚許, 見今朝兩位上檯, 真係好替佢地開心. 估唔到陳校 ...

啱啱上左去睇,又真係影得好好!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-30 21:08 發表
優才網頁新post的相好靚呀!

好得意呀! 點整架?????

原帖由 軍魁星 於 09-10-30 18:22 發表
多謝你幫手照顧d小朋友落車。聽日叫阿女做一次你睇,無花無假,無photoshop, 無膠紙,真係絕技來咖。

...

醒目開學勳章

軍女好犀利! 勁呀!

原帖由 軍魁星 於 09-10-30 18:22 發表
多謝你幫手照顧d小朋友落車。聽日叫阿女做一次你睇,無花無假,無photoshop, 無膠紙,真係絕技來咖。

...

原帖由 kiss'bb 於 09-10-31 00:52 發表
好得意呀! 點整架?????
襟住兩個鼻,索氣,放手,得左。

醒目開學勳章

原帖由 AFSL2007 於 09-10-28 18:35 發表
小童軍集會逢星期六在TKO校舍,由上午10時15分至11時45分。如近Term Test or Exam, 集會會取消。如要加入小童軍,需要面試,但不知有多人競爭。

AFSL2007,

多謝你的資料!
請問你的小朋友是小童軍嗎?唔知小童軍領袖是GT的老師,還是童軍總會派來的呢?有家長義工嗎?我以前做過幾年童軍領袖(不過是女童軍),都可以幫下手執頭執尾的。

應該全部係家長義工做童軍領袖既; 每年開學後, 都會招募童軍領袖, 你可以參加。

原帖由 SumSumBB 於 09-10-31 18:43 發表
唔知小童軍領袖是GT的老師,還是童軍總會派來的呢?有家長義工嗎?我以前做過幾年童軍領袖(不過是女童軍),都可以幫下手執頭執尾的。 ...

優中15位學生現正在台灣進行『電波少年流浪記』活動,可以在以下網誌閱查他們的近況及相片:http://hk.myblog.yahoo.com/marco_wong777/index?l=f&id=1   
亦可給他們一些鼓勵支持!^.^

王國長老

原帖由 SumSumBB 於 09-10-31 18:43 發表

AFSL2007,

多謝你的資料!
請問你的小朋友是小童軍嗎?唔知小童軍領袖是GT的老師,還是童軍總會派來的呢?有家長義工嗎?我以前做過幾年童軍領袖(不過是女童軍),都可以幫下手執頭執尾的。 ...

相信童軍那邊求之不得呢~
我沒經驗,今年都加入幫手執頭執尾, 何況妳有做過呢.

醒目開學勳章

原帖由 edea 於 09-11-1 19:54 發表

相信童軍那邊求之不得呢~
我沒經驗,今年都加入幫手執頭執尾, 何況妳有做過呢.

edea,

原來你都係家長義工,如果我可以加入的話,就可以認識你了!

請問你囡囡是否今年P3才加入小童軍?有沒有P1仔就加入?一團有多少人?平時集會多數學甚麼?多唔多outing/service?

小兒明年就會入讀優才小一,  請問各位優才家長, 你們的小朋友每天需要多少時間做功課呢?  好讓我有一個心理準備!!!

謝謝

小一半小時到啦, 如小朋友好認真咁做....可能唔駛添

原帖由 cornmimi 於 09-11-2 11:50 發表
小兒明年就會入讀優才小一,  請問各位優才家長, 你們的小朋友每天需要多少時間做功課呢?  好讓我有一個心理準備!!!

謝謝

謝謝>>>>>>>>>>>
原帖由 happy_together 於 09-11-2 14:01 發表
小一半小時到啦, 如小朋友好認真咁做....可能唔駛添

王國長老

原帖由 SumSumBB 於 09-11-2 06:27 發表

edea,

原來你都係家長義工,如果我可以加入的話,就可以認識你了!

請問你囡囡是否今年P3才加入小童軍?有沒有P1仔就加入?一團有多少人?平時集會多數學甚麼?多唔多outing/service? ...

我囡囡小三先加入幼童軍, 因為當初佢係waiting list錄取既, 錄取時已經收晒小童軍, 所以小童軍做乜我唔係好清楚miss左小一後要小三先有機會再報幼童軍.

醒目開學勳章

原帖由 edea 於 09-11-2 16:38 發表

我囡囡小三先加入幼童軍, 因為當初佢係waiting list錄取既, 錄取時已經收晒小童軍, 所以小童軍做乜我唔係好清楚miss左小一後要小三先有機會再報幼童軍. ...

小童軍和幼童軍唔同ga?
小童軍~只收G1?幼童軍~只收G3?
小童軍和幼童軍都在TKO校舍集會?
唔係好明白添...

王國長老

原帖由 SumSumBB 於 09-11-2 19:28 發表

唔係好明白添...

應該係, 小童軍係g1 & g2, 幼童軍係g3-g...?
唔好意思, 新手乜都唔識.
童軍活動o係將軍澳校舍舉行.

原帖由 SumSumBB 於 09-11-2 19:28 發表

唔係好明白添...

小童軍是比較年幼的低年級同學,幼童軍是大一點的
所以,別讓字面上的意思搞亂了
囡囡現小一,第一堂的童軍是報到,然後玩一些小遊戲,不過,當時天氣有點熱,對享受慣的現代孩子而言,就會有點辛苦,但我認為平常就是因為沒機會也不忍心操練孩子,所以更應該讓小孩去參加童軍.而且在一個安全的環境下操練,沒有比這個更棒的選擇了
第二堂和第三堂的小童軍活動,做了自己的姓名胸口針和帽子,風箏..還有玩一些遊戲,如彩虹傘....下一堂是大會操,是全港的童軍集合做運動的吧...
雖然很多地方都能參加童軍,但參加學校童軍是最理想的選擇,因為童軍活動和學校的行事曆都相配合,在考試或放假時也會休息,不用担心沒空温書或假期被打斷...
目前為止,都是在將軍澳校舍辦童軍活動~~

補充一點
童軍活動是有一些課程的,每一學年好像也有一些評估之類的,會依評估或考試得到一些榮譽章吧,雖然,作用未必很大,但得到的小孩會很有榮譽感,請假會漏掉一些課,所以也會希望儘量別請假..雖然這是課外活動,但我們還是希望孩子儘力做到最好,玩的開心之餘還能有所收穫~~

醒目開學勳章

原帖由 leahchang 於 09-11-3 13:25 發表
補充一點
童軍活動是有一些課程的,每一學年好像也有一些評估之類的,會依評估或考試得到一些榮譽章吧,雖然,作用未必很大,但得到的小孩會很有榮譽感,請假會漏掉一些課,所以也會希望儘量別請假..雖然這是課外活動,但我 ...

Hi leahchang,

謝謝您的資料!

不用客氣,就在去年,囡囡入小一前我也有很多不明白的地方,多虧這邊的家長提供很多資料,有時覺得好像是自己要上小學一樣,又期待又担心~也的確在這二個月裏,孩子遇到很多不同的情緒問題,老師同學和時間作息全都改變,所以或多或少是會有些小問題,很慶幸在這方面,在老師.家長的注意下,都很快的順利解決~
我覺得優才的老師是很重視每位小朋友和家長的,很開心囡囡選到一間適合自己的學校~

‹ 上一主題|下一主題