用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂幼兒園
樓主: cstchan
go

藍田靈糧堂幼兒園 [複製鏈接]

請問靈糧堂相對啓思係咪多啲功課, 都係活動教學?
我INTERVIEW 時見到有啲高班上堂, 當時係全班同學仔睇緊卡通片, 咁我又覺得呢個活動又唔係咁好, 好似冇乜互動性, 唔知其他媽咪有冇意見呢?

原帖由 BabyHilary 於 09-12-2 11:46 發表
如果一心想小朋友K1讀靈糧堂,
咁都值得每日搭45mins車程返藍田pn,
因為pn可以直升K1, 即係話K1收新生學位少左好多。

Diamondhill出名好似係因為教育局視學報告寫得好,
其實causeway bay都好出名, 好多人跨區報讀。
...

我臨走前問了老師, 老師話 pn, 上午各兩班, 每班 24-27人, 即係最多收 108 個小朋友 ... ...
其實都唔知佢地用咩準則收生, 我見迦南同啟思都好多嘢問, 但靈糧堂就真係去玩咁! anyway, 我都幾 like 靈糧堂!

原帖由 BabyHilary 於 09-11-30 19:08 發表
係呀, 老師好nice好專業。
至於k1揀邊間分校, 我答左藍田,
我唸佢地只係做個記錄,
應該唔會對取錄結果有影響。

我唸好多家長面試之後都會好鍾意間學校,
唔知靈糧堂pn收幾多人呢?

...

我個仔係細仔, 12 月出世, 但30/11 都有得IN, 咁一定係插班, 如果要讀a.m., 咪機會好微?!

原帖由 skchiu 於 09-12-2 12:55 發表
我臨走前問了老師, 老師話 pn, 上午各兩班, 每班 24-27人, 即係最多收 108 個小朋友 ... ...
其實都唔知佢地用咩準則收生, 我見迦南同啟思都好多嘢問, 但靈糧堂就真係去玩咁! anyway, 我都幾 like 靈糧堂!

...

原帖由 BabyHilary 於 09-12-1 10:55 發表
妳囡囡下學期足2歲可以返學,
相信取錄機會大大增加﹗

靈糧堂校服男女都只係一件背心外衣,
裡面件白色衫係家長自己買, 冬夏季都係咁,
運動服就會衫褲整齊一套。
唔知點解咁嘅安排, 其實有指定白色衫唔係更好嗎?

...

HI, BABYHILIARY,

我都希望係大d機會. 我估唔係囉, 因為佢 出年 K1, 又咪是細仔...

RE: 校服, 我都覺有D 突別囉.
妳小朋友係幾時出世KA, 有無機會做同學仔呢 ??

原帖由 dewberry 於 09-12-2 11:22 發表
請問讚石山/藍田的K1好?
之前啲人個個都話DIAMOND HILL 好, 係咪好難入, 升小一的校網係咪好啲?
我住TKO, 其實樓下都有間TKO 口啤好的N1, 但諗到K1就唔想喺TKO區!
如果藍田LIANG LANG 收N1, 唔知好唔好讀, 因為車程 ...

請問响 TKO 有咩心水好學校有口啤好呢 ?!!?!?

翠茵小宇宙, 聽講口碑唔錯.

原帖由 bbq812 於 09-12-2 17:31 發表

請問响 TKO 有咩心水好學校有口啤好呢 ?!!?!?

其實我都唔係太清楚靈糧堂課程,
只係知道都幾活動教學, 程度唔會太深,
不過pn有冇eng同mandarin就唔知﹗

妳都有同小朋友報翠茵?
我小朋友考到新寶城翠茵pn,
因為係第1間, 所以都留左位,
課程幾吸引, 主流班每日45mins英文,
20mins mandarin, 好多人都話學校教得幾好,
雖然私立但唔會好商業,
不過唔知點解我都係鍾意靈糧同迦南多d...

原帖由 dewberry 於 09-12-2 12:47 發表
請問靈糧堂相對啓思係咪多啲功課, 都係活動教學?
我INTERVIEW 時見到有啲高班上堂, 當時係全班同學仔睇緊卡通片, 咁我又覺得呢個活動又唔係咁好, 好似冇乜互動性, 唔知其他媽咪有冇意見呢?

...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我囡囡08年4月, 考10/11年度pn.

原帖由 kiteli 於 09-12-2 15:02 發表

HI, BABYHILIARY,

我都希望係大d機會. 我估唔係囉, 因為佢 出年 K1, 又咪是細仔...

RE: 校服, 我都覺有D 突別囉.
妳小朋友係幾時出世KA, 有無機會做同學仔呢 ?? ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

即係話am得5x個位咋...相信好唔容易先考到﹗

原帖由 skchiu 於 09-12-2 12:55 發表

...

醒目開學勳章

in the web site, it said am has around 100 and pm has around 100, totally should be 200 la

原帖由 BabyHilary 於 09-12-2 21:48 發表
即係話am得5x個位咋...相信好唔容易先考到﹗

係wor, 網頁話幼幼班上下午各4班, 每班約25人,
total收約200個pn學生。

班級

上午班

下午班

班數

學生人數

班數

學生人數

高班

低班

幼兒班

幼幼班

約100

約100

總數

原帖由 venus_mama08 於 09-12-2 22:54 發表
in the web site, it said am has around 100 and pm has around 100, totally should be 200 la

係呀, 因為喺屋企樓下, 而翠茵的口碑又幾好咪報, 不過要1月先至INTERVIEW, 因為我個仔係12月出世, 我諗要1歲佢哋先至會IN, 係呢, INTERVIEW做啲乜?

原帖由 BabyHilary 於 09-12-2 21:41 發表
其實我都唔係太清楚靈糧堂課程,
只係知道都幾活動教學, 程度唔會太深,
不過pn有冇eng同mandarin就唔知﹗

妳都有同小朋友報翠茵?
我小朋友考到新寶城翠茵pn,
因為係第1間, 所以都留左位,
課程幾吸引, 主流班每日45mins ...

好似上午50幾, 下午50幾才對.
原帖由 BabyHilary 於 09-12-2 23:25 發表
係wor, 網頁話幼幼班上下午各4班, 每班約25人,
total收約200個pn學生。

班級 上午班 下午班 班數 學生人數 班數 學生人數 高班 260260低班 260260幼兒班260260幼幼班4約1004約100總數1028010280

...

妳係咪問過老師? skchiu都話問過係上下午各2班,
每班二十幾人, 不過網頁上真係寫上下午各4班,
total約200人wor...唔知點解同老師講相差咁遠?

原帖由 ruima 於 09-12-3 13:18 發表
好似上午50幾, 下午50幾才對.

是打電話問到的.

我也問過, 原來 over 1000 人去 interview, 只收 around 100個

原帖由 jachin 於 09-12-4 00:35 發表
我也問過, 原來 over 1000 人去 interview, 只收 around 100個

下~! 收咁少? 係咪真架 ?

好期待快啲有result

我都真係幾鍾意佢個校舍同埋老師真係好有愛心

我都打電話問過, pn收上下午各2班,
即係100人左右, 網頁資料唔正確。
不過我唸佢話over 1000人面試,
係指pn + k1考生, 唔係淨係pn啩......

原帖由 jachin 於 09-12-4 00:35 發表

醒目開學勳章

wawawa, only 10% chance, :(
‹ 上一主題|下一主題