用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 york NIE AM 嘅媽咪 呀
go

有冇 york NIE AM 嘅媽咪 呀 [複製鏈接]

hi
兩位媽咪你地好, 我個仔讀緊N1B.  vivicicimimi,你個仔都好叻喎, 識得講成句英文, 我個仔總未甘叻.  你地N1E有幾個一班, N1B就有成27個, 我終紿覺得好似多左d, 你地覺得呢?  
好似無乜特別的話, d班主任都唔會打來, 我就覺得好似唔係甘好, 終紿剛剛開學, 都應該最少每個星期打來一次, 等我地可以了解下呀...

Hi
我同你一樣, 都好想觀課, 因為我個仔都話唔到d野俾我聽, 問佢茶點食什麼飲什麼, 佢有時話餅有時答面包, 飲牛奶或水, 都唔知係唔係, 哈哈..
原來你未去過新校舍呀?  我去過好多次, 新校舍好大好靚, 得閒去睇下.  你個女係大女定細女呀?

原帖由 venusbaby1176 於 09-9-1 20:59 發表
我個女讀NIE 每天都會問佢老師有冇打開書本教你讀書呀, 每次問都話冇,真係好想知道佢上課既情況,唔知會否安排家長觀課呢? 仲有想問有冇媽咪知唔知新校舍大唔大?因女兒搭校車,我仲未到過學校呀. ...

Hi venusbaby

今年K1好似有14班, 我個仔果班即係N1B有成27個, 我其實都覺得好似多左D, 不過我個仔就讀得都幾開心, 同埋都好似真係好快學到野.

原帖由 venusbaby1176 於 09-9-4 10:23 發表
Hi rabbitann 我個女係大女 4月出世, 請問你哋知唔知N1 大約有幾多班呀? 每班有幾多人呀? 會唔會因為人太多,冇時間打俾啲家長呢.

Hi faitak
我上個星期五問我個仔食咩, 佢話食餅乾同牛奶, 激死我, 又亂講..
係啦, 你地有無俾佢地坐校車呀?

原帖由 faitakb 於 09-9-4 14:26 發表
我估你個仔仔應該冇講大話, 因為我 個女都係話食呢d, 口供一致, 今日應該係食餅乾同飲橙汁.  不如你地問小朋友對口供丫!!  haha!!
亞女返學好開心, 所以我好放心!! ...

VIVICICIMIMI
咦, 我未開俾我個仔睇過喎, 等我今晚開俾佢睇下先.
係啦, 你地D小朋友習慣左返學未? 我個仔返學時無野, 但係夜晚就瞓得好差, 煩..

原帖由 vivicicimimi 於 09-9-10 09:29 發表
我想是不是個套A-Z DVD呀!我個仔好鍾意睇!

beautymama123 & lovelyBB06

實在太開心啦, 原來你地兩個小朋友同我個仔讀同一班,都係N1B AM, 真係好啦, 可以係呢度同你地傾計.  嘩, beautymama123, 你個女好叻喎, 識得同你講普通話, 我總未俾我個仔睇過, 唔知佢識唔識, 哈..
佢地個班主任miss yu, ok啦, 唔係太好又唔係太差啦, 不過始終我都係覺得一班有27個, 實在太多啦.  我個同事佢個仔讀果間一班得12個, 有兩個miss同一個嬸嬸, 差唔多每日都有打俾我個同事同佢講返佢個仔係學校d野...我地就無啦...

原帖由 LovelyBB06 於 09-9-15 12:35 發表

hi beautymama,

我個仔都係讀N1B1, 請問你覺得個班主任怎樣? 覺得她好唔好?

hi loveyoucherrie
你仔仔都係N1B呀?  真係好啦, 我地可以係度傾下計, 了解多D佢地係學校O既野.  我個仔同你個仔一樣, 都係成日話俾我聽成餅乾, 要我再問佢諗清楚D, 佢先會講真正果様俾我聽, 真係激鬼死.  
不過你個仔都真係好乖, 甘喜歡返學, 我個仔就一時時, 唉..
原帖由 loveyoucherrie 於 09-9-15 18:20 發表
我仔仔都係N1B1呀,多多指教!!其實我都唔知佢係學校做乜嫁,問佢,佢又話唱歌囉!問佢食乜?佢就話餅乾,但係無理由日日都餅乾呀?真係激死!!但係佢真係好鐘意返學!!每日唔洗叫就自動7:30am起身!返學嘅魔力,真勁! ...

Hi Beautymama123
sorry...記錯左你果個係囡添, 原來都係仔仔. sorry..
嘩, 你個仔甘快學小提琴啦, 好叻呀, 我個仔總唔肯坐定定呀.  我都會有時接佢放學架, 佢會好開心.
係呀, 佢地下個星期五有生日會, 你個仔係其中一個主角, 預祝佢生日快樂, 身體健康..
HAPPY BIRTHDAY!!!!!

原帖由 beautymama123 於 09-9-15 23:32 發表
hi, rabbitann, 我果個係仔呀,唔係囡囡,
因為我個仔搭校車,一直冇機會去學校,直到上星期我想同阿仔去試學小提琴,所以自己湊佢放學,先有機會同班主任傾一陣,可以了解一下佢平時返學d野,所以就算搭校車,我覺得如果時間 ...

NT-1
講得非常之好

原帖由 NT-1 於 09-9-19 01:00 發表
Sorry, just pass by.  Just to declare myself:  my daughter is not a student of St. Cat, Kenville nor York.  
The defination of "Good" school is very subjective and very individualized.  It is not u ...

阿CATCAT0000
其實如果你係甘得閒去理人D野, 不如你將你D時間用來做下善事啦.  你可以俾意見其他媽咪, 但係唔係一出口就批評人地不是.  你覺得KV好, 你去讀囉, 無人阻你, 我地呢度亦無媽咪好似你甘樣甘無家教去週圍批評其他學校, 其實你有什麼資格去批評其他學校呢?  我同其他媽咪一樣, 都覺得KV有你呢D家長真係好羞恥.

原帖由 catcat0000 於 09-9-21 11:50 發表

話人顛婆,睇下妳呢 D York家長水平低到呢個地步,像潑婦一樣.... 讀KV唔係好巴閉,但比起York就好一千一萬倍,明白未呀...

hi 各位mami
我都無參加x'mas gathering, 下年就應該會.  因為我個仔係細仔, 如果今年俾佢參加佢應該總未知發生咩事, 所以算啦, 下年先參加.  你地呢? 決定點?  
總有, N1B又有個小朋友有H1N1, 不過我都會俾我小朋友照常返學, 因為我相信學校D消毒應該做得好好.  同埋希望果位小朋友快D好返, 好快可以返學, 個個小朋友都健健康康..

HI
YORK之後學費好似係$3,070, 之前學校通告有寫的.  同意meihui講的說話, 放心, 開學到宜家都覺得york呢間學校真係唔錯, 仔仔好喜歡返學, 亦都真係學到野...

原帖由 Meihui 於 09-10-28 16:03 發表
Hi, 大家不要太擔心,我的女女現在york讀n1(即k1),聽說即將加學費,我估至多$100-$300掛,我同你們一樣,未入讀時聽到負面新聞話york好牟利等,什麼雜費,加上我住新界,女女番學會好辛苦,所以思前想後左好耐,但現在,已入學 ...
‹ 上一主題|下一主題