用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009一丁班,請進!
go

2009一丁班,請進! [複製鏈接]

may58       - 心澄 (York)-中提琴
YCWPS       - Cheryl Wong (St. C)-小提琴
913            - 琛哲-色士風
hugocheri   -cheri Tam (St.C)-單簧管
hinhinmami - Darwin Chan (Cannan) - 大提琴

請問課外活動是否每項都獨立有回條的呢?但囝囝帶回來的通告我只見到游泳有,其他就没有報名表格或回條,是否我這份漏了??
本來我一項都冇報,但囝囝今日回來話老師叫最好報些課外活動,唔好一項都唔報喎,依家唯有報啦!

應該是9月14日那個星期開始
原帖由 913 於 09-9-7 11:11 發表
各位:

請問是否今個星期開始學樂器? 請幫忙!

今日功課自修簿內英文一欄囝囝寫了GP(1),應是Grammar Practice (1)?但我找他書包又不見,擔心是他不小心漏了,請問你們有冇這個GP(1)??

Yes, I found it finally. My son has folded it up and put it in one of the pockets inside his school bag. Thanks a lot!!
原帖由 nabi 於 09-9-8 20:08 發表
Yes, I saw it.  It was a green worksheet with practices on "is, am, are"

請問Science一科的功課是否做General Studies Book 3(Home) P. 2 &3? Workbook 是否需要做呢? 我囝囝在自修簿內寫了兩次做P.2 ,3,唔知點解?
另外,我想問今日家長會派的智能卡要增值味呀?如何増值?
請各位一丁媽咪指點指點

May58:
謝謝你的解答.咁即係好似用'繳費靈',我仲以為要比張卡學校
'o都'tim!
我囝囝話小息好多時同'心澄'玩捉衣因,唔知係味你囡囡呢?
原帖由 may58 於 09-9-12 21:37 發表

1) Science 應該淨係做 Book  P.2,3 Check on 21/9
2) 智能咭-我會等有收費通告出咗先去增值
3) 增值係要用'繳費靈', 而早前亦有單張派發, 內容有講如何開立户口、登記賬單及繳付帳單。 ...

May58,
Please check pm.
原帖由 may58 於 09-9-13 15:27 發表

hinhinmami,

你囝囝叫咩嘢中文名? 我問吓心澄先, 因為呢班好多女仔名都有個"晴/澄"字!

我囝囝收到通告話選了他參加校際音樂節獨唱,要選中文(一枝竹仔)或英文曲目(Shepherdess),請問你們的小朋友有冇收到通知,我依家都唔知幫佢揀邊支曲目好

我收唔到你的pm呀!
我報左個音樂班.囝囝星期一至日都好充實!
原帖由 may58 於 09-9-14 19:52 發表

hinhinmami,

Please check PM

我囡囡都收到通告, 我想佢唱中文, 但爸爸想佢唱英文,
係呢, 你有無報個音樂班?

阿仔話黃主任在音樂堂同佢地試過音wor.
原帖由 mtkdc 於 09-9-16 23:31 發表
我想問下學校是根據什麼準則去挑選學生參加校際音樂節獨唱?
是否每個學生皆有被挑選去參賽的機會?
要有什麼條件才能被挑選參賽?

請問你地會點温English Dictation呀?範圍包括supplementary worksheets (1) & (2).你地係味逐句逐句全部默?另外,音樂工作紙須全部完成嗎?煩請指教!
由於開始有中英默書,開始感到很辛苦了,又要同佢温書,check 功課,又要吹佢早D瞓,一日的時間好唔夠洗

YCWPS,
Million thanks!!

原帖由 YCWPS 於 09-9-23 22:58 發表
hinhinmami,

1.Supp(1),(2)要全部溫,因會抽默.(上次家長會有提及)

2.音樂工作紙提交日期:12月3日前
   (9月1日至12月3日內之音樂會,記得要貼音樂會票尾)

YCWPS

...

願聞其詳!阿仔完全冇提過wor!但前日我見佢面上有小小損了,我問他佢話冇o野,唔知係味我多疑呢??
原帖由 740704 於 09-9-29 11:53 發表
班裏有同學打人嗎?

我囝囝自修簿冇寫到3) Reading 1A P1-4,唔通佢又抄漏野
請問Study for Dict.是remind學生在家溫習,or第二日要帶supp. (1)&(2),以便堂上study?
原帖由 may58 於 09-10-1 20:12 發表

szewing0213,

2) Study for the Dict.
3) Reading 1A P.1-4 ( 阿囡話老師收咗Reading, 請問你哋有無呢? 收咗又點做呢?)

may58

囝囝在自修簿內寫了'交回條+他釘咭',我估多數是寫错了 請問是否要交回BB去健康院打針的針咭?
另外,囝囝話琴日佢返學入課室無耐就比糾察姐姐叫佢行埋一邊罸企,連佢在內有幾個男仔(連班長在內),佢一頭霧水,都唔知發生什麼事,請問有冇人知呢?

I am also wondering whether we have GW worksheet 4. Hope that the teacher can give it back to students today so that we can have enough time to do our revision. Worksheets 1-3 are on puntuations. Do you think that the test will be mainly on puntuations and any other things to be revised??
原帖由 740704 於 09-10-12 12:55 發表
Do you have the Guided Writing worksheet 4?

我囝囝在自修薄內這樣寫:
1) Phonics Practice Test (sign)
2) GE Corr
3) Return CL Book + Record Sheet
我都想問什麼是CL Book? 是否日日在課室借番來的圖書?Record Sheet 我估係比學生寫看了什麼書個張sheet.依家担心囝囝冇帶CLbook番泥,明天比老師寫欠交,煩請高人指點,URGENT!!!
原帖由 may58 於 09-10-19 19:49 發表
想請問今天自修簿(英文)內容:

1) Phonics Practice ReturnCL Test Sing Look (我淨係知道派咗 Phonics Practice Test 1 paper 咋! 仲有無其他意思呢?)

2) GE Corr + Record sheet( + record sheet 係點解呢?) ...

請問大家明天G.E.考的範圍包括Longman Reading 1A Ex. 1-2,你地會點同小朋友温?會唔會同佢地串熟D字?

你地會唔會穿冬季運動服呀,囝囝話怕老師責罰
原帖由 may58 於 09-11-2 19:46 發表
明天,天氣轉冷, 你哋會著咩衫返學呢?
‹ 上一主題|下一主題