用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!!
樓主: 陳師奶
go

2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Tina 於 09-9-8 23:06 發表
阿囡話這幾天都沒有自修堂, 沒有時間做功課, 想問下係唔係真?

囝囝都話呢幾日0既自修堂好忙(唔知忙咩?), 所以做唔晒D功課, Yoela沒有講錯.

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-9 15:52 發表
9/9 功課

中: 1) 作P.2-3
      2) 26週 (1,2)+對; 閱 (1) + 對 (12/9)
英: 1) read reader P.2-10 (3 times)
      2)G.E. supp. Ex.1 Part D
      3) Oral Sign
數: 1)書p.7,8
      2)背2的成法歌

Cyrus自修 ...

Oris 都係寫 17/9交ar,o甘係咪26週 (1,2)+對; 閱 (1) +  對都係17/9交呢

原帖由 Tina 於 09-9-8 23:06 發表
阿囡話這幾天都沒有自修堂, 沒有時間做功課, 想問下係唔係真?

Tina,       ah 仔都話lee幾日自修堂好多嘢派,所以冇時間做功課wor!

中: 26週和閱 17/9交
英: Bring Smart + Reader

阿仔話今天音樂堂超時,要同學們試音,選校際唱歌,所以自修堂冇時間做功課!
原帖由 3b 於 09-9-9 18:00 發表

囝囝冇寫幾時交, 根據上年經驗, 應該是下一個CYCLE交, 而9/12是星期六, 所以9/17(DAY 4)交可能性高些. 希望其他家長可以確定一下.

Cyrus話伍老師係新嚟宣道, 不過之前已經教多過10年書架啦!

醒目開學勳章

原帖由 94075702 於 09-9-9 18:23 發表
中: 26週和閱 17/9交
英: Bring Smart + Reader

阿仔話今天音樂堂超時,要同學們試音,選校際唱歌,所以自修堂冇時間做功課!

唔該晒 ! 想問下學校是否建議每個小朋友都參加校際歌唱比賽呢?

3b,

真係唔該晒! 已看過通告, 明白晒了!

原帖由 ojmummy 於 09-9-9 18:13 發表

Oris 都係寫 17/9交ar,o甘係咪26週 (1,2)+對; 閱 (1) +  對都係17/9交呢

yoela 都係寫17/9交, 好估26週及閱(1)都是同一日交啦!

忽然間咁多功課!阿仔又做得慢,而家重摶鬥緊,如果有自修堂做功課真係好好多?

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-9 15:52 發表

9/9 功課

2) 26週 (1,2)+對; 閱 (1) + 對 (12/9)
英: 1) read reader P.2-10 (3 times)
      2)背2的成法歌

Cyrus自修 ...

請問大家知唔知明天資訊科技要帶邊本書?

應該係17/9, 係我個仔d字太"靚", 我睇錯啫
9/9 功課

2)背2的成法歌

Cyrus自修 ...

我打算帶晒2本呀!

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-9 21:44 發表

我叫阿仔帶晒3本!

今天是學校選同學參加校際唱歌,若不被選中,自行經學校報名參加都得!被選中者,學校會提供一些練習!
原帖由 Cyrusmum 於 09-9-9 21:44 發表

請問點樣至知有無被選中呢?

原帖由 94075702 於 09-9-9 23:04 發表
我叫阿仔帶晒3本!

今天是學校選同學參加校際唱歌,若不被選中,自行經學校報名參加都得!被選中者,學校會提供一些練習!

Alan 仲有寫

音: Day 4 帶樂器試音

你地係唔係一樣呀? 佢的樂器要家長set up喎, 好大件事...

我仔漏寫音樂. 不用擔心set up, 我估老師多數會幫手. 但知唔知為甚要試音?

被甄選獨唱學生會有派通告, 建議比賽的歌曲.

原帖由 alanchoi 於 09-9-10 00:18 發表
Alan 仲有寫

音: Day 4 帶樂器試音

你地係唔係一樣呀? 佢的樂器要家長set up喎, 好大件事...

我仔話琴日佢已經試咗拉小提琴, 不過事先又無通知要帶樂器同譜! 但佢話老師有比琴佢, 至於拉乜曲, 就識背邊首就拉邊首喎!

10/9 功課

中: 造句 (2句) (亞仔話用白紙做, 但問極都唔知咩題目, 其他家長請幫忙)
英: Smart P.2-5, P.20-21
數: 作12
      書 p.9,10
     背2,5,10乘法表
其他: 帶書"小畫家"

剛問過老師, 可能會編入管樂團.  

原帖由 thkids 於 09-9-10 00:51 發表
我仔漏寫音樂. 不用擔心set up, 我估老師多數會幫手. 但知唔知為甚要試音?

被甄選獨唱學生會有派通告, 建議比賽的歌曲.

剛打電話回家問仔仔中文造句,佢都話唔知造甚麽句,又唔知做在那裡,只係跟老師抄寫在家課册上。不知那位家長可幫忙?

原帖由 陳師奶 於 09-9-10 15:27 發表
10/9 功課

中: 造句 (2句) (亞仔話用白紙做, 但問極都唔知咩題目, 其他家長請幫忙)
英: Smart P.2-5, P.20-21
數: 作12
      書 p.9,10
     背2,5,10乘法表
其他: 帶書"小畫家" ...
‹ 上一主題|下一主題