用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!!
樓主: 陳師奶
go

2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!! [複製鏈接]

我仔都好似唔係好清楚, 又話交左. 但唔知係唔係要作:

1) 弄溼
2) 藏在

大家請幫幫手confirm.

原帖由 thkids 於 09-9-10 16:30 發表
剛打電話回家問仔仔中文造句,佢都話唔知造甚麽句,又唔知做在那裡,只係跟老師抄寫在家課册上。不知那位家長可幫忙?

原帖由 alanchoi 於 09-9-10 16:46 發表

1) 弄溼
2) 藏在

Hi,alanchoi  
             ah 仔都係話作lee兩对詞語1) 弄溼 2) 藏在
作係張紙度就得lor wor!

中: 造句 (2句)  1) 弄溼2) 藏在

英: Smart P.2-5, P.20-21
數: 作12 (P.19,20)
      書 p.9,10
     背2,5,10乘法表
其他: 帶書"小畫家"

亞仔叫我帮佢問問各位

smart grammer and vocabulary本作業有沒有CD跟wor,因本作業裡面有部份要聽CD做嗰喎!

醒目開學勳章

原帖由 alanchoi 於 09-9-10 16:46 發表

1) 弄溼
2) 藏在

囝囝說分別用以上兩個詞語, 各作一句句子在白紙上.

醒目開學勳章

原帖由 ojmummy 於 09-9-10 18:04 發表
smart grammer and vocabulary本作業有沒有CD跟wor,因本作業裡面有部份要聽CD做嗰喎!

我估老師才有CD, 我們只可以自己讀.

醒目開學勳章

原帖由 陳師奶 於 09-9-10 15:27 發表
10/9 功課

中: 造句 (2句) (亞仔話用白紙做, 但問極都唔知咩題目, 其他家長請幫忙)
數: 作12
      書 p.9,10
     背2,5,10乘法表
其他: 帶書"小畫家" ...

帶書"小畫家"........囝囝話要用電腦, 0係小畫家到畫一架車, 不知真定假?

浠浠話,老師講如果d字細可將這兩句子寫在書本上,若d字大唔夠位,就搵張白色廢紙寫喎!

而音樂試音,今日打了電話問黃主任,佢話有通告的是參加校際音樂節,但如果没有通告都可參加,等遲d有form 時,填好交番比學校就可以,而上次試音同試樂器,係二年級遲d會分開樂器同聲樂上堂,所以就試音試樂器.

原帖由 ojmummy 於 09-9-10 17:43 發表

Hi,alanchoi  
             ah 仔都係話作lee兩对詞語1) 弄溼 2) 藏在
作係張紙度就得lor wor!:funny:

中: 造句 (2句)  1) 弄溼2) 藏在

數: 作12 (P.19,20)
      書 p.9,10
     背 ...

原帖由 3b 於 09-9-10 18:19 發表

我估老師才有CD, 我們只可以自己讀.

thx 3b!

亞仔話老師叫佢地係網上o既小畫家練習畫吓嘢wor!

原帖由 heiyanhei 於 09-9-10 19:00 發表
浠浠話,老師講如果d字細可將這兩句子寫在書本上,若d字大唔夠位,就搵張白色廢紙寫喎!

而音樂試音,今日打了電話問黃主任,佢話有通告的是參加校際音樂節,但如果没有通告都可參加,等遲d有form 時,填好交番比學校就可以, ...

阿囡同浠浠所講都是一樣, yoela話浠浠坐佢隔離喎!

醒目開學勳章

原帖由 heiyanhei 於 09-9-10 19:00 發表

而音樂試音,今日打了電話問黃主任,佢話有通告的是參加校際音樂節,但如果没有通告都可參加,等遲d有form 時,填好交番比學校就可以, ...

而上次試音同試樂器,係二年級遲d會分開樂器同聲樂上堂,所以就試音試樂器.......不知老師怎樣安排上音樂堂呢, 因為學校有很多不同種類的樂器, 一個音樂老師怎可能同一時間教不同小朋友? 有冇家長知道 ?

11/9 功課

中: 詞 1.2 (9組)
英: Smart P.6-7 (Part 2,3,5 & 6)
數: 良Ex.16 (P.20)+對

同你個小朋友寫的一樣!
原帖由 陳師奶 於 09-9-11 15:35 發表
11/9 功課

英: Smart P.6-7 (Part 2,3,5 & 6)

原帖由 陳師奶 於 09-9-11 15:35 發表
11/9 功課

亞仔話唔記得詞語功課詞語嘅次序,有冇人可以話我知呀

原帖由 ojmummy 於 09-9-11 19:34 發表

亞仔話唔記得詞語功課詞語嘅次序,有冇人可以話我知呀

1. 綠豆   2. 弄溼    3. 碟子    4. 藏在      5.棉花
6. 小嘴   7. 芽兒    8.花盆     9. 植物

6.嘴巴

其餘一樣
原帖由 Tina 於 09-9-11 21:03 發表

1. 綠豆   2. 弄溼    3. 碟子    4. 藏在      5.棉花
6. 小嘴   7. 芽兒    8.花盆     9. 植物

醒目開學勳章

原帖由 Tina 於 09-9-11 21:03 發表

除了6.之外其他一樣, 囝囝寫了嘴巴.

原帖由 94075702 於 09-9-11 23:21 發表
6.嘴巴

其餘一樣

Tina,94075702 ,3b

唔該晒三位!

仲有一張白畫紙,要搵oral 的dream job 圖畫,然後貼在畫紙上,但要剪咗個頭出來,再加自己的頭上去,在畫紙下半部寫要說的內容,到說話當日要拿著介紹.

原帖由 ojmummy 於 09-9-11 23:39 發表

Tina,94075702 ,3b

唔該晒三位!

封信收到了,謝謝!

唔洗客氣!

關於dream job的畫,阿仔都是這麼說!

另外阿仔話視藝的建築圖片是要8-10張,相片size的!
原帖由 heiyanhei 於 09-9-12 08:47 發表

封信收到了,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題