用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!!
go

2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!! [複製鏈接]

報到!報到! 各位好, 明天開學啦, 多多指教.

原帖由 3b 於 09-9-3 15:51 發表
94075702Pally3bJacobalanchoiAlanCyrusmumCyrusheiyanheiYannesJoannespapaJoannesojmummyOrisTinaVincentKennethVincent陳師奶Matthew

94075702Pally
3bJacob
alanchoiAlan
CyrusmumCyrus
heiyanheiYannes
JoannespapaJoannes
ojmummyOris
TinaYoela
VincentKennethVincent
陳師奶Matthew

原帖由 ojmummy 於 09-9-3 22:23 發表

報紙今年唔訂 la ,  因為之前訂過ah 囝都冇時間睇!

我都係咁話, 完全冇時間同阿囡睇.

原帖由 3b 於 09-9-5 09:08 發表

我諗到時要準備一個環保袋及一個大膠袋比他, 等他把濕的泳褲, GOGGLE, 大毛巾及拖鞋一同放入大膠袋, 之後再獨立放在環保袋內, 避免弄濕其他書本. 我只是比較擔心他游泳後不懂得切底沖身. ...

其實游泳堂要帶嘜野呢? 阿囡話要帶泳衣.泳帽.GOGGLE.毛巾,但係拖鞋及梘液唔知用不用帶呢??

原帖由 alanchoi 於 09-9-6 23:59 發表
ojmummy,

Alan只係帶左d木顏色筆, 都唔知洗唔洗帶畫簿?

Alan話一年班果位視覺藝術老師已經唔再係宣道教啦, 唔知係唔係真呢? Alan好少講學校的事比我知, 如果係真的, 有少手得雲開的感覺

...

我阿囡都係咁講阿sir離開宣道, 仲話阿sir開畫話廊喎, 開畫廊唔知真定假?

原帖由 ojmummy 於 09-9-6 15:42 發表

阿仔話體育課游水嗰日會掉去最尾嗰兩堂上 ,所以應該游完跟住就放學ga la!

Tina ,    我唸梘液唔使帶啦 ,費事佢O地洗唔清O的梘液咪重麻煩, 不如返到屋企大洗好過la!(個人見意) ...

掉去最尾嗰兩堂上, 這個安排幾好喎, 咁就可以帶小D啦!

原帖由 heiyanhei 於 09-9-7 20:27 發表
聽朋友講德藝會的泳池,話就係暖水泳池,但比較冷的暖水泳池,如果等到最尾兩堂先游水就好好多!
另外語文課本讀第一課,要用普通話讀呀!
另視藝科找建築物圖片要A4 SIZE呀!

...

A4 SIZE 咁大 , 要幾多張呀?

原帖由 ojmummy 於 09-9-7 23:03 發表

我都唔知ar,叫亞仔帶晒把la!

我都係叫阿囡帶晒二及三冊, 穩陣D.

原帖由 3b 於 09-9-8 18:20 發表

ojmummy,

我地又要緊密合作, 互相通報消息喇. Oris有冇同你講, 今年教數學科的吳老師都是新老師 ?

係呀! 阿囡話班主任莊老師教中文及伍老師教數學都是新的, 所以有2位新的老師喎!

阿囡話這幾天都沒有自修堂, 沒有時間做功課, 想問下係唔係真?

原帖由 ojmummy 於 09-9-9 18:13 發表

Oris 都係寫 17/9交ar,o甘係咪26週 (1,2)+對; 閱 (1) +  對都係17/9交呢

yoela 都係寫17/9交, 好估26週及閱(1)都是同一日交啦!

原帖由 heiyanhei 於 09-9-10 19:00 發表
浠浠話,老師講如果d字細可將這兩句子寫在書本上,若d字大唔夠位,就搵張白色廢紙寫喎!

而音樂試音,今日打了電話問黃主任,佢話有通告的是參加校際音樂節,但如果没有通告都可參加,等遲d有form 時,填好交番比學校就可以, ...

阿囡同浠浠所講都是一樣, yoela話浠浠坐佢隔離喎!

原帖由 ojmummy 於 09-9-11 19:34 發表

亞仔話唔記得詞語功課詞語嘅次序,有冇人可以話我知呀

1. 綠豆   2. 弄溼    3. 碟子    4. 藏在      5.棉花
6. 小嘴   7. 芽兒    8.花盆     9. 植物

請問明天是否帶day3的書呀?

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-15 21:39 發表

我都係執Day 3書, 佢哋自修部編好晒, 我諗唔會轉啩!

唔該晒.

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-15 21:39 發表

我都係執Day 3書, 佢哋自修部編好晒, 我諗唔會轉啩!

唔該晒.

原帖由 ojmummy 於 09-9-16 19:47 發表

亞仔今日抄自修簿抄到一舊舊,但佢記得重有:良師P.21 及圖作(一)P.4-5

對呀,還有良師(p.21)+對,圖作(1,2)

原帖由 ojmummy 於 09-9-17 17:52 發表

亞仔做功課重慢吞吞tim ga,真係我急佢唔急!

我都有同感, 尤是今日五點幾先回到家, 自修堂又沒有, 睇黎今晚有排做呀!

原帖由 3b 於 09-9-17 16:09 發表

中:2) 26週(3,4) + 閱(2) + 對 (23/9) 9/25 ?
數:2) 背2-10 乘法 2-8 乘法?

音樂課要帶樂器. 環保袋內有筆袋.自修簿.file
因囝囝午饍時發燒, 我到學校接了他去看醫生, 沒有上音樂堂, 可否講多些有關安排.
...

囝囝好D嗎?退燒未呀? 多給他喝水, 希望快些好啦!
阿囡寫中: 26週(3,4) + 閱(2) + 對 (23/9)
數:2) 背2-10 乘法

原帖由 陳師奶 於 09-9-18 15:19 發表
18/9 功課  (好多呀!!)

中: 1) 詞2.1 (9組)
     2) 造句 P.31 (2句)
     3) 造句 (1) 簽改

英: 1) GP WS (2)
     2) News Report (22/9) 交
     3) Sign News Report Sheet
     4) Elect. Reading 2A (Ch. 1) ...

其他: 簽閱讀記錄表
‹ 上一主題|下一主題