用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!!
go

2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!! [複製鏈接]

Sorry !Sorry! 遲咗報到!大家今年一起加油!

請問大家知唔知,興趣班通告話,參加興趣班若坐校車,另交$27,但羽毛球除外,點解咁奇怪!

浠浠話老師叫小朋友每日都要帶兩個口罩放在書包喎!

YCWPS:
浠浠都有同我講,佢話見番d唔同班的好朋友,仲見到晴晴,但係周圍搵都唔見栢森!

柏森:祝你早日康復,小息時大家再一齊玩!

我都係擔心呢d啦!但我個女未學過遊水,佢以前試堂喊到鬼喳咁,唔知點算! [/quote]

咁day 6就要另外帶一個大袋上學,游完水d頭髮亂七八糟濕淋淋,真係唔知點上堂,又係另一個擔心.

聽朋友講德藝會的泳池,話就係暖水泳池,但比較冷的暖水泳池,如果等到最尾兩堂先游水就好好多!
另外語文課本讀第一課,要用普通話讀呀!
另視藝科找建築物圖片要A4 SIZE呀!

原帖由 ojmummy 於 09-9-7 18:15 發表

中文 : 1) 讀課文 1.1

英文  : 1) Phon - finish "a" WS
           2) Buy file for phonics
           3) Read "Flying Doctor" p.2-6 x 3

數學  :  1) 每天帶筆記簿一本
            2) 書P.5

其他  :  1) ...

常識照計都應該係第三冊,帶埋作業

原帖由 VincentKenneth
09-9-7 22:26 發表

2D班好似話用第3冊

浠浠話,老師講如果d字細可將這兩句子寫在書本上,若d字大唔夠位,就搵張白色廢紙寫喎!

而音樂試音,今日打了電話問黃主任,佢話有通告的是參加校際音樂節,但如果没有通告都可參加,等遲d有form 時,填好交番比學校就可以,而上次試音同試樂器,係二年級遲d會分開樂器同聲樂上堂,所以就試音試樂器.

原帖由 ojmummy 於 09-9-10 17:43 發表

Hi,alanchoi  
             ah 仔都係話作lee兩对詞語1) 弄溼 2) 藏在
作係張紙度就得lor wor!:funny:

中: 造句 (2句)  1) 弄溼2) 藏在

英: Smart P.2-5, P.20-21
數: 作12 (P.19,20)
      書 p.9,10
     背 ...

仲有一張白畫紙,要搵oral 的dream job 圖畫,然後貼在畫紙上,但要剪咗個頭出來,再加自己的頭上去,在畫紙下半部寫要說的內容,到說話當日要拿著介紹.

原帖由 ojmummy 於 09-9-11 23:39 發表

Tina,94075702 ,3b

唔該晒三位!

封信收到了,謝謝!

浠浠今日看sci書,話sci的p.3個表,老師話要做,不過嗰日上課没書,便給紙做,現在有書應該做在書上,而p.4頁就要貼貼紙,因老師在堂上也貼了給他們看,所以我們做了這兩頁了.

原帖由 94075702 於 09-9-12 09:43 發表
唔洗客氣!

關於dream job的畫,阿仔都是這麼說!

另外阿仔話視藝的建築圖片是要8-10張,相片size的!

十分同意,應該係day3, 另外請記得每天帶口罩放書包,如果唔係,老師見你有咳或鼻水,就要去校務處購買,用智能卡付款,我個女前天好在有同學仔借比佢,如果唔係就要去校務處買.

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-15 21:39 發表

我都係執Day 3書, 佢哋自修部編好晒, 我諗唔會轉啩!

請 問各位有没有listening 及reading的2B
,我只找到2a.

原帖由 94075702 於 09-9-16 18:30 發表
英:還有Bring Reading Book 2a+ 2b

中 : 書 P.29 是畫圖畫

真係好多功課呀!
大家加油!

原帖由 Tina 於 09-9-17 18:37 發表

囝囝好D嗎?退燒未呀? 多給他喝水, 希望快些好啦!
阿囡寫中: 26週(3,4) + 閱(2) + 對 (23/9)
數:2) 背2-10 乘法

我覺得 new sharing 都幾難,要讀報,又要寫報告,仲要分享..d功課多過一年級好多呀!

原帖由 ojmummy 於 09-9-18 19:27 發表

亞仔話今日佢幫柏林寫自修簿,希望唔好寫到一舊舊la!

浠浠都話冇任何daddy mami 幫手換衫,但係就有d姨姨幫手,佢話係泳池d人,會唔會因為咁所以唔駛家長呢!

原帖由 MiuMiu68 於 09-9-21 19:58 發表

3b,

我係 2a 家長, 亞囡都話今日一個家長義工都無. 全部嘢都係佢哋自己攪掂.

網上有張唔係幾關事,但係要簽的通告呢!

原帖由 ojmummy 於 09-9-22 18:32 發表

陳師奶,
post 左先見到妳都收到,妳係边幾日ar

重有Oris  唔見咗張grammer pratice 1有冇人多咗張ar!

今日功課中文只有26週作業,點解冇閱呢,平時呢兩樣都一齊做喎,大家點睇呀?

原帖由 3b 於 09-9-23 15:52 發表
23/9 功課
中: 1. 26週 (5,6) + 對 2/10交
      2. 2/10 默2.2(課+ 詞)+ 2.1詞 + 趣10個[手]字部

英: 1. Phon finish W.S.
     2. Comp. (1) corr.
     3. G.W. Ex.1 re-corr.

數: 1. 工(1) 共3頁
       ...
‹ 上一主題|下一主題