用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 歡迎派到09 - 1B的入來傾下...
go

歡迎派到09 - 1B的入來傾下... [複製鏈接]

當然要帶書....睇清楚時間表

小朋友未習慣遮, 唔好怪她吧 !

我個女返第3天便在手冊上蓋左個度溫度的印仔, 我明明度左架ma...但係都唔知點解再要比佢"及"左個印, 真係摸著頭也不明白 !

原帖由 Vinyny 於 09-9-22 17:29 發表
Every students need to wear mask tomorrow....

收到了, 謝謝 !

原帖由 Vinyny 於 09-9-22 21:49 發表
女女話今日的C餐同尋日的一樣﹗﹖
請問其他同學今日有選C餐嗎﹖

SORRY 我女兒是B餐。
不知有沒有知道如何回覆網上SCH24通告 ? 攪來攪去都做唔到...都唔知點用架 ???

原帖由 Vinyny 於 09-9-18 21:23 發表
各位媽咪,

請問 中文課- 同步(四) 需要做什麼﹖

我見DEDE自己圈一圈及做了此功課。

原帖由 cwl004 於 09-9-23 09:18 發表
我都開唔到內聯網的SCH24的通知,
還要回覆, 怎麼回覆?

1C型的 MISS YIU 已回覆如下 :

那是給你看的,不用回覆什麼。從學校的系統, 我見得到你已經看了。這份通告,班主任只會檢查家長有沒有看。

謝謝 MISS YIU !

原帖由 gg2708 於 09-9-23 09:59 發表
那寫答復在書?

對, 你寫答案在書上, 不過我唔知她是否正確, 但我問過dede, 佢說是這樣做的。而且我又沒有教她, 她自己寫上的。

原帖由 baba_mama 於 09-9-23 14:36 發表
dede 實在太叻女啦,自己識睇題目做功課,很羨慕呢。

不要這樣說吧 ! 我都不知道她是否需要做, 因做完她說不用帶回校...so....都唔知佢說真定假。

原帖由 Karen8888 於 09-9-23 14:55 發表
唉!我個女都話唔駛做, 但係點解老師唔寫清楚???
寫佐會跟返嘛

做唔做都唔緊要啦, 最重要係佢知道講嘜野同明白, 做多樣野對佢來講係一件好事, 學多樣野ma ....係未 !!

原帖由 baba_mama 於 09-9-24 10:43 發表
尋晚收工遲左,無同女女溫默書,但佢話自己係屋企已經溫左。

佢仲話係學校老師已經同佢地預備好,佢話已經寫左係本簿度喎,講到我都唔知佢講乜。

點到好,祝佢天才波好運啦。

...
係呀...祝各位小朋友順順利利啦...第一次背默, 真係唔知點樣呢 ???

原帖由 mimia810 於 09-9-24 12:25 發表
My daughter got a B+ in English writing homework yesterday and she amended it to A...made me very sad yesterday and I thought she's a big problem in her moral and disciplinary mind set... the Chinese  ...

不是灰心 ~ 加油 ~加油 !~ 我會為你打氣的。
我上之聽一個升小二生的媽媽, 都是這樣說她女兒, 見了老師多次但都解決不到她的問題, 不要擔心被踢出校, 老師一定會想辦法教好的, 一句教不到不是師生要說的說話...放心吧 ! 我都會支持你的....get oil .....

原帖由 baba_mama 於 09-9-28 19:03 發表
Dear All,

Do they need to bring Chinese books tomorrow?
As the memo said that they will have functions during the 7th and 8th period which are their Chinese lessons.

有呀...帶定沒有問題的。廢事到時欠帶書本麻 !

原帖由 baba_mama 於 09-9-30 13:17 發表
好似係要填藍色的紙仔比校車同埋要填手冊(我忘記了邊 page)跟住仲要比班主飲簽名就 ok la

DEDE說下次單週星期三上舞蹈堂的同學,要著PE衫。(就算沒有PE堂都要著的)

原帖由 Karen8888 於 09-10-2 10:45 發表
唔該晒, 我再打電話問學校, 原來5駛通知班主任(因他們是知道的).
校車就填粉紅色紙.
另外我個女講巳調位了, 坐第4行第5個位.

唔知用嘜標準來坐位呢 ?? 等我今晚又問下個女坐誘樹先 ? 請問你個女名稱叫什麼 ?

原帖由 mimia810 於 09-10-2 18:25 發表
hahaha... I believe my daughter must change the seat to the 1 row but I'll check with her tonight.  BTW, how's the unseen part of English dictation today?  Anybody knows which 2 sentences they've dict ...

DEDE坐在1號位, 即第一行第一個位, 對住老師。

原帖由 Karen8888 於 09-10-7 10:34 發表
我都係咁話, 晚晚放工後都要喳喳臨攪掂晒叫囡囡快啲上床瞓, 真係好趕, 都未計遲啲考試加緊溫書, 到時真係要早啲收工先掂.

我都係啦, 晚晚回到家都已經 7:45分, 跟住同佢對下d功課, 飯都唔知自己食左幾多, 跟住便要同佢9點前訓, 真係做人父母辛苦況 ~ 不過都好開心, 因佢地已大個左了, 漸漸大可能唔會理我地架啦

DEDE打比我告知寫左好多野在手冊上, 於是我都上網睇下....華...又真係寫滿晒本手冊, 唔知有沒有遺漏左呢 ???

原帖由 baba_mama 於 09-10-11 22:16 發表
係呀,我都覺,每一日放工,就盡快趕回家,檢查及協助女女完成每天的功課,溫習默書,評估。係佢未讀小一時,都有諗過希望每一天回家,幫女女溫習每一天在學校學過的東西,現在再回想,實在無能為力。能夠趕得及每天食飯前完成功課已經需 ...

absolutely agree, 同時間競賽...各位家長努力呀 !!
‹ 上一主題|下一主題