用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 歡迎派到09 - 1B的入來傾下...
go

歡迎派到09 - 1B的入來傾下... [複製鏈接]

咁即係明天要唔要帶書呀?

原帖由 Vinyny 於 09-9-2 16:26 發表
checked "最新消息" - 4/9才帶書。但好似隔離班的notices寫得比較清楚!

不過今天就有同學absent?

跟時間表執書包,記住要著 PE 衫呀。

原帖由 Vinyny 於 09-9-3 21:00 發表
各位媽咪﹕

請問明天你們會帶什麼書上課﹖

what exercise books? do you mean workbooks?

原帖由 Vinyny 於 09-9-3 22:26 發表
Hi,

Thanks for your reminder...

We just packed 11 textbooks + exercise books for tmw. How abt you?

你地有無交到"學生資料檔案"呀?
我見學校通告話星期二先交,所以就無放老阿女個書包,諗住星期二先交啦,但點知今日比老師給左印係手冊呀。

請問你地明天會唔會帶中文書呀?

原帖由 Vinyny 於 09-9-6 15:55 發表
早交又會話我地唔跟notice啲指示...唉﹗

They have Math homework today. One Math WS

Also, do they need to bring all five Chinese books on every Chinese lesson?

Besides, did their English teacher collected all thier English books except the 2A texbook?

原帖由 Vinyny 於 09-9-7 17:28 發表
我都返工,但要7:30pm後才回家.. 都幾擔心睇唔切功課。

不過好彩有咁多mami在此幫忙,我都放心D.

請問你地小朋友抄唔抄得齊每日的家課呀?

我都返工,但要7:30pm後才回家.. 都幾擔心睇唔切功課。

我仲想問問你地有無給 $20 比女女呀?我女女話老師要帶 $20,但就說不出用途。

我個女只得番本 English Textbook 係書包,所有 GP, PT, etc 都收晒。

但佢真係話要帶 $20,我今日都比左佢帶番學校喎

原帖由 Karen8888 於 09-9-8 11:31 發表
我囡囡冇講要帶$20返學校, 昨晚執書時唔見英文書係書包, 她說老師收了, 今日有ART ,都係放圍裙, 濕紙巾及雜誌紙於細袋裹, 成日都警帶錯or帶漏, 但係又冇一啲明確的訊息, 成曰係到氹氹轉

...

你都好,有抄到 "下堂2冊" ,起碼知道仲有少少野,我個個就成行 GS 都漏抄,問佢今日有無功課,佢就話無,跟住囉佢本手冊出來,問佢數學是不是有功課,佢先至話 "係喎",死未。

上個星期做數學書功課,佢就將 "書 p.6"寫左係英文度,我仲以為係做英文,好彩係網上有得對番詐,十月後就真的不知點算好啦,佢本手冊一定會好花啦。...

Their  school bag is getting lighter and lighter la because teachers collected their books and put them at school already. Very good.

my daughter didn't write English hw today, really lucky that we can check hw on the website.

by the way, are there any mums here who don't need to work?

but do they need to bring GS 第一冊 also?

I also only bring the Science Module 1 and Science WB for her

原帖由 cwl004 於 09-9-9 22:15 發表
Science 書內有四本小書, 囡囡話帶第一本小書就可以了.
不需帶薄書皮, 是嗎?

Help!

女女又抄漏啦。今日四份功課一份回條,佢就只係抄得兩樣功課詐。

我想問數:練(1)是做甚麼呀?

原帖由 Karen8888 於 09-9-10 14:53 發表
Dear Vinyny & mimia810:

please check pm

好彩我都 tip 中,做對了 ...
真係日日新鮮呀,又唔知明天佢會比甚麼驚喜我啦 ...

原帖由 Vinyny 於 09-9-10 20:34 發表
朗文數學基礎及進階練習 - page 1

女女星期五比 Science 老師寫手冊,話佢無帶 Science 書,當我看到好出奇,因為明明睇住佢執左落書包,後來找找看,成本書同 WB 都係書包,問番佢點解啦,佢就話找左好耐都找不到本書,激死人啦。

原帖由 Vinyny 於 09-9-11 14:55 發表
It can be imagined..

Please take rest and a lot of things are waiting for you to catch up..

我諗係掛,但又係佢自己執書包架喎,咁先比佢激死。

原帖由 Vinyny 於 09-9-14 11:12 發表
是否她還不知那本是Science 書啊?

我女女都試過!

有無人知道佢地係唔係唔洗帶英文書,直到十月先帶呀?女女 insist 話老師話九月唔洗用書住,到左十月先要帶喎。

原帖由 wounderful 於 09-9-15 00:06 發表
小朋友未習慣遮, 唔好怪她吧 !

我個女返第3天便在手冊上蓋左個度溫度的印仔, 我明明度左架ma...但係都唔知點解再要比佢"及"左個印, 真係摸著頭也不明白 ! ...

I cannot reply that circular as well. There's no button "回覆", I just print it out and give it to the class teacher today

原帖由 Vinyny 於 09-9-23 10:18 發表
Hi cwl004,

Pls try as per call, it should work...

dede 實在太叻女啦,自己識睇題目做功課,很羨慕呢。

原帖由 wounderful 於 09-9-23 12:05 發表

對, 你寫答案在書上, 不過我唔知她是否正確, 但我問過dede, 佢說是這樣做的。而且我又沒有教她, 她自己寫上的。
‹ 上一主題|下一主題